Fructe exotice: Kiwano

29/01/2020

Numit și pepenele cu coarne și miez de gelatină

*Folosit și ca sursă de apă în perioadele secetoase

Tina CONDREA

Kiwano este un fruct tradițional în Africa sahariană, fiind cunoscut pentru potențialul său de a îmbunătăți nutriția, fiind folosit și ca sursă de apă în perioadele secetoase. Acesta este consumat de multă vreme ca supliment alimentar de către populația locală, mai ales în vremuri de secetă.

Acest fruct este o sursă foarte bună de vitamine pentru locuitorii Africii Sub-Sahariene, mai ales datorită conținutului ridicat de vitamina C și a miezului foarte bogat în fibre. Gustul pepenelui cu coarne este o combinație de arome între castraveți, kiwi și banane. Kiwano are o aromă deosebită, deci este important să alegem de la bun început un fruct bine copt, ca să ne putem bucura de gustul său inedit. Miezul pepenelui cu coarne seamănă cu o gelatină transparentă în care plutesc samburii fructului. Fructul se poate consuma chiar cu lingurița direct din coajă.

În România, kiwano este comercializat și sub denumirea de melano. Kiwano este oarecum o noutate pe piața fructelor, întrucât a început să fie cultivat doar de puțin timp în Noua Zeelandă și în unele state mai secetoase din SUA.

*Se consumă cu lingurița direct din coajă

Kiwano, numit și pepenele cu coarne, după aspectul său inedit, este o plantă agățătoare. Numărul de fructe pe care le poate produce o plantă kiwano variază foarte mult, între 12 și 100 de fructe. Când este copt, kiwano are o coajă de culoare portocalie, iar miezul din interior este verde închis. Coaja fructului este acoperită de țepi foarte asemănători cu niște coarne. Textura miezului acestui fruct este foarte asemănătoare cu cea a castravetelui, având însă mai mulți sâmburi decât acesta. Când este bine copt, coaja are o culoare portocalie pronunțată și trebuie să cedeze ușor atunci cand strâgem fructul.

Kiwano este foarte ușor de pregătit pentru consum. Coaja fructului este compusă din două jumătăți. Trebuie să tăiați fructul pe lungime, în zona de mijloc, acolo unde se îmbină cele doua jumătăți de coajă.  Metoda preferată de consum este cu lingurița, direct din coajă, textura gelatioasă a miezului permite acest lucru. Unii consumă chiar și coaja fructului, majoritatea consumatorilor preferă doar miezul.

*Kiwano, bun pentru vedere, creier și metabolism

Kiwano sau melano conține catități importante de nutrienți: vitamina C, vitamina E, vitaminele B3, B5 și B6, thiamină, niacină și riboflavină. Fructul este și o sursă excelentă de minerale precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu și zinc. Este format în proporție de 89% din apă și are foarte puține calorii.

Consumul „pepenelui cu coarne” poate aduce cu sine o serie de beneficii pentru sănătatea organismului.

Kiwano conține contități importante de vitamina A, un nutrient vital pentru buna funcționare a retinei. Vitamina A împiedică degradarea funcțiilor oculare și menține buna funcționare a retinei. Deși mulți nutrienți pot avea un efect pozitiv asupra creierului, vitamina E, prezentă din plin în acest fruct, este cunscută ca fiind o piedică în calea bolilor precum Alzheimer sau demență.

Kiwano conține zinc, un mineral foarte important pentru producția de proteine, care, la rândul lor, sunt necesare pentru reparația organelor, celulelor, țesuturilor și vindecarea rănilor.

Pepenele cu coarne conține alfa-tocoferol, un tip foarte puternic de antioxidant al vitaminei E. Acesta ajută foarte mult la buna funcționare a vaselor sangvine și a celulelor nervoase, precum și la înlăturarea radicalilor liberi din organism.

Lasa un comentariu