FRF a decis retrogradarea Ceahlăului în liga a cincea

Așa cum era de așteptat, după ultimele evenimente negative, atât din punct de vedere sportiv, cât și financiar, clubul de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț a fost retrogradat, și din punct de vedere legal, în liga a cincea, adică cel mai de jos eșalon din campionatul județean. Decizia oficială a fost luată miercuri și de Comisia de Disciplină și Etică a FRF, iar principalul motiv a fost acela că echipa din Piatra Neamț nu s-a prezentat la două meciuri consecutiv din play out-ul ligii a doua, cele cu CS Balotești de pe teren propriu și din deplasare. Conform regulamentului, formația care nu este programată la două jocuri consecutiv, va fi exclusă din campionat și retrogradată în cel mai slab eșalon din campionatul județului din care provine, adică la noi în Neamț, în liga a cincea. Iată ce a stabilit comisia de etică și disciplină din cadrul FRF: „În baza articolului 79.2.9.14 din RD, se sancționează cu Retrogradarea clubului FC Ceahlăul SA Piatra Neamț, în ultima categorie competițională organizată de asociația județeană pe teritoriul căruia își are sediul clubul și se aplică o penalitate sportivă de 1700, conform articolului 79.1, coroborat cu articolul 34 din RD, se sancționează cu forfait (3-0 în favoarea echipei CS Balotești)“.

Așadar, din punct de vedere sportiv, situația echipei din Piatra Neamț s-a clarificat, în condițiile în care din această vară știe unde va juca, în liga a cincea, unde va avea printre adversare formații precum Viitorul Podoleni, Stejarul Stănița, Ozana Timișești sau Olimpia Grințieș. Marea întrebare este însă dacă va veni cineva și va prelua clubul de fotbal, îl va susține financiar și în va asigura continuitate în competiții, dacă nu, există posibilitatea ca acest club să dispară de tot de pe harta fotbalului românesc.

Vești proaste și din partea autorităților locale

Veștile proaste nu contenesc să apară pe adresa clubului de fotbal Ceahlăul. După ce Federația a decis retrogradarea în liga a cincea, și autoritățile locale, Primăria și CL Piatra Neamț, au decis să rupă orice legătură cu clubul de fotbal Ceahlăul și ASC Ceahlăul 05. În aceste zile, o comisie a Primăriei va verifica modul în care au fost respectate obligațiile ce revin clubului și asociației sportive. Contractul încheiat în anul 2007 prevedea ca autoritățile locale să cedeze baza sportivă clubului de fotbal până în anul 2023, iar cerințele erau doar două: clubul să se îngrijească de bază și să acopere costurile cu exploatarea, pe de o parte, și, pe de altă parte, să facă performanță. Cum aceste două obligațiuni nu prea s-au îndeplinit, sunt șanse foarte mari ca autoritățile locale să nu mai dea niciun ban către club și asociația sportivă Ceahlăul 05. „Vorbim despre un contract de asociere între o administrație publică și o societate comercială în paralel cu un ONG, este vorba despre ACS Ceahlăul 05, care este parte în contractul respectiv. Din păcate, acest contract nu prea s-a respectat și suntem deciși să ne retragem sprijinul pe care l-am acordat de mai mulți ani fotbalului din Piatra Neamț“, a declarat primarul Dragoș Chitic, cel care a lăsat totuși să se înțeleagă că este alături de echipa de fotbal și va încerca să găsească soluții pentru ca acesta să fie sprijinit în continuare, însă nu în actuala situație.

Se pare că sunt persoane dispuse să ajute, însă nu în condițiile în care clubul mai este condus de administratorul delegat din Italia. „Vom face consultare publică aici la sediul Primăriei, au fost persoane care pe mine personal m-au abordat și vorbesc despre oameni de afaceri dispuși să învestească într-o echipă de fotbal, iubitori de fotbal, dar acei oameni mi-au menționat foarte clar că atât timp cât este acționarul care este acum la Ceahlăul, nu vor investi niciun leu. Municipalitatea pietreană și nicio administrație publică din țară nu trebuie să-și propună să scoată bani din sport. Rolul sportului este sprijinirea performanței sportive în municipiul Piatra Neamț și este promovarea acestui oraș prin intermediul sportului. Nu ne propunem să câștigăm bani din fotbal, noi administrația publică locală, dar vrem să găsim cea mai corectă variantă, o soluție cu un partener serios, care să readucă fotbalul din Piatra Neamț la performanța pe care a avut-o în anii anteriori și care să readucă în principal spectatorii la stadion. Avem un stadion de 20.000 de locuri, este un stadion pe care s-au desfășurat meciuri importante, chiar internaționale, avem o bază sportivă modernă, ea va trebui valorificată, dar corect, așa mi se pare un parteneriat. Noi, autoritatea publică punem la dispoziție gratuită baza sportivă, ceilalți vin cu finanțarea performanței sportive“, a mai declarat primarul Dragoș Chitic.

Vom vedea într-un viitor apropiat ce se va întâmpla cu clubul de fotbal pietrean, club care peste 3 ani urmează să sărbătorească 100 de ani de la înființare.

 

A retrogradat și Pojorâta

După Ceahlăul Piatra Neamț, a cărei soartă era pecetluită încă din timpul campionatului, Bucovina Pojorâta este cea de-a doua formație din seria întâi a ligii a doua care a retrogradat și din punct de vedere sportiv în eșalonul 3 fotbalistic. Asta după ce formația suceveană a pierdut cu 1-2 confruntarea de miercuri, de pe teren propriu cu CS Balotești, din etapa a șaptea de play out. În acest moment, Pojorâta are 17 puncte, cu 7 mai puțin decât ACS Berceni, care miercuri a trecut cu 3-1 acasă de Rapid CFR Suceava, iar până la finalul sezonlui mai sunt de jucat 3 etape. Însă, ilfovenii au 3 puncte asigurate din partida cu FC Ceahlăul, care nu se va juca, și astfel, după doar un sezon, Bucovina Pojorâta revine în liga a treia. Cel mai probabil, la barajul pentru rămânerea în eșalonul 3 va merge Rapid CFR Suceava, grupare care se află pe locul 4 în play out, cu 21 de puncte.

Astăzi, în etapa a opta de play out, se joacă meciurile, CS Balotești – ACS Berceni și Rapid CFR Suceava – Gloria Buzău, în timp ce Bucovina Pojorâta va sta.

Rapid e tot mai aproape de liga întâi, Călărași și-a asigurat locul de baraj

Rezultatele înregistrate în etapa a opta a play off-ului din seria întâi a ligii a doua au decis în mare măsură formațiile cu cele mai mari șanse de a promova în primul eșalon fotbalistic. După victoria, 1-0 de la Constanța cu Farul, Rapid București a rămas lider în clasament, cu 40 de puncte, cu două mai mult decât a doua clasată, Dunărea Călărași și are prima șansă să promoveze direct de pe prima poziție. Până la finalul campionatului, giuleștenii mai au de jucat acasă cu Clinceni și la Bacău, iar dacă obțin maxim de puncte din aceste confruntări, se pot gândi deja la partidele cu Steaua sau Dinamo din liga întâi. Totuși, gruparea de sub podul Grant mai are de așteptat să vadă dacă va promova direct, după ce FIFA a decis ca clubul să fie depunctat cu 6 puncte, ca urmare a unei datorii mai vechi către fotbalistul englez Rhema Obed. Forul european a stabilit ca FC Rapid să fie depunctat, în FRF nu a pus încă în practică hotărârea luată de FIFA. Dacă se va aplica regulamentul, Rapid va pierde prima poziție în favoarea celor de la Dunărea Călărași, grupare care după victoria de miercuri, 2-0 pe terenul celor de la Brăila, și-au asigurat locul 2 în clasament, cel care duce la disputarea a două partide de baraj pentru promovarea în liga întâi. Călărășenii au 38 de puncte, cu 7 mai mult decât Dacia Unirea Brăila, echipa de pe locul 3, iar până la final mai sunt de jucat două etape.

Tot miercuri s-a jucat și Academica Clinceni – SC Bacău, oaspeții impunându-se în final cu 5-1.

Duminică se vor juca meciurile din runda a noua din play off, după următorul program: Rapid București – Academica Clinceni, Dunărea Călărași – Farul Constanța și Dacia Unirea Brăila – SC Bacău.