* Gavril Florescu a scos, din condei, imobilul de sub ipotecă pentru a obţine fonduri europene
*Ministerul Dezvoltării cere recuperarea a 1,4 milioane de lei
Gavril Florescu, preşedintele Supercoop Societate Cooperatistă din Târgu Neamţ, jurista Carmen Marcela Croitoriu şi o funcţionară de la Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Târgu Neamț au fost trimişi în judecată de DNA Bacău pentru că au obţinut, prin fraudă, bani europeni într-un proiect de modernizare şi extindere a renumitului motel „Casa Arcaşului”. În rechizitoriu se arată că în anul 2008, președintele Supercoop Târgu Neamț a solicitat Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord Est fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional pentru punerea în practică a proiectului „INTURIS – componentă importantă a modernizării infrastructurii regionale de turism istoric în Județul Neamț – Modernizare și extindere motel Casa Arcașului din Târgu Neamț”. Prima dată, cererea a fost respinsă pe motiv că motelul era ipotecat.
„În acest context, la data de 28 ianuarie 2010, inculpatul Florescu Gavril a depus mai multe înscrisuri inexacte (adresa O.C.P.I. Neamț, copie extras de carte funciară, copie cerere pentru eliberarea extrasului de carte funciară) care atestau, în mod eronat, că la data formulării cererii de finanțare, imobilul nu mai era afectat de nicio ipotecă. Ca urmare, finanțarea a fost acordată iar Supercoop SC Târgu Neamț a încasat pe nedrept suma de 1.424.729,67 lei (echivalentul a aproximativ 339.221 euro), provenită din Fondul European de Dezvoltare Regională”, se menţionează în actul de inculpare.
Carmen Marcela Croitoriu, jurista cooperaţiei, este acuzată de DNA Bacău de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene și complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri oficiale.
Procurorii mai arată că Gavril Florescu a fost ajutat de Elena Codiţă, registratorul coordonator al Biroului de Carte Funciară Târgu Neamț, care „în perioada ianuarie – februarie 2009, a eliberat un certificat de carte funciară antedatat și fals, în care a consemnat în mod eronat că ipoteca a fost radiată și a transmis aceleași date greșite Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Neamț. De asemenea, în cursul lunii martie 2012, inculpata Codiță Elena a transmis Serviciului Teritorial Bacău al DNA o chitanță falsă din dosarul referitor la radierea ipotecii”.
În acest dosar mai este trimis în judecată şi preşedintele Centrocoop România, asociaţie în care cooperativa de la Târgu Neamţ este membră. Procurorii îl acuză pe Ioan Crişan de favorizarea infractorului după ce, în luna august a acestui an, ar fi dorit să îngreuneze ancheta „prin acțiuni de influențare a funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în scopul ca aceștia să elibereze un document care să confirme legalitatea cererii de finanțare depusă de Supercoop SC și prin care să nu se mai constituie parte civilă în prezenta cauză penală”.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului s-a constituit parte civilă cu suma de 1.424.729,67 lei, suma achitată Supercoop SC din Fondul European pentru Dezvoltare Regională. DNA Bacău a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra Complexului Comercial Zimbrul din Târgu Neamţ, aparținând cooperativei.
*”Este răzbunarea celor care au vrut să pună mâna pe motel!”
Gavril Florescu neagă acuzaţiile şi dă vina pe cei care, ani de zile, au râvnit la „Casa Arcaşului” şi la sursa de profit reprezentată de acest cunoscut motel. Preşedintele Supercoop spune că nu este prima dată când i se fac necazuri: „În 24 de ani, de când sunt preşedintele cooperativei, refuzul neînregimentării politice mi-a adus multe necazuri. Dar, acest dosar este o făcătură, am înţeles că ancheta a pornit în urma unei reclamaţii, procurorii de la Bacău nu mi-au spus a cui este reclamaţia, dar cam bănuiesc despre cine-i vorba. Mai am 71 de reclamaţii de la cei care au tot vrut să pună mâna pe motel în toţi aceşti ani”.
Acesta a demontat inclusiv acuzaţia că ar fi folosit acte false pentru a obţine finanţarea: „Motelul era ipotecat, dar pe 17 decembrie 2008 a fost scos de sub ipotecă, acţionarul majoritar, Paula Morariu, depunând o cerere de renunţare la ipotecă. Pe 19 decembrie noi am depus documentele precum că motelul era liber sarcini, şi fiindcă termenele erau scurte şi riscam să pierdem finanţarea am obţinut întâi o adresă de mână de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, iar imediat după sărbători am intrat în posesia documentului eliberat de cadastru şi l-am depus la ADR. Apoi, noi am făcut toate lucrările, am contribuit şi noi cu vreo 8 miliarde, şi după ce l-am terminat, în 2010, şi au venit de la minister şi ne-au felicitat pentru modul în care am executat la termen contractul, după aia ne-au anchetat! Să vă mai spun că după ce am obţinut finanţarea, ni s-a impus să facem lucrări de un milion de euro în 10 luni! Tot timpul ni s-au pus beţe în roate, tot timpul ne-au dat termene limită scurte, numai că să nu le putem respecta, dar noi le-am respectat şi acum ne acuză! Inclusiv comisia de evaluare ne-a monitorizat pe tot parcursul proiectului şi n-au fost probleme”.
Procesul este pe rolul Judecătoriei Piatra Neamţ şi începe în luna ianuarie.
d-na jurista matale nu ai prea pus mana pe carte la capitolul ipoteca,inclusiv stingerea ei.ai pus niste oameni in dificultate si de acum ai de umblat.ai noroc ca nu mai e desteapta de iftode la dna ca aveai ce umbla pe drumuri.chelarii si acum mai au influenta.pacat de presedinte/
D-ra Codita Elena, sefa de la Cartea Funciara TARGU NEAMT ar trebui sa-si aminteasca de numeroasele lucrari facute la vila dansei si neplatite la diverse firme…..Poate ea a uitat, altii insa nu…..
Da d-le Olteanu, aveti mare dreptate, dar Dumnezeu nu doarme si o va taranti pe aceasta scursura. Are de dat bani multi si are un tupeu de nesimtita, fantastic. RUSINE!!! MARE DOAMNA DE RAHAT