Fotografie din anul 1938, premiată la FOTO(ETNO)GRAFIA

Verginia Ursache „Fotografia a aparţinut preotului Ştefan Romanescu, un preot important al vremii”, spune înv. Verginia Ursache

Câştigătoarea Premiului I la secţiunea „Tradiţii” a Concursului FOTO(ETNO)GRAFIA, organizat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, este învăţătoarea Verginia Ursache, din localitatea Goşmani, comuna Români. Fotografia premiată se intitulează „La cules de in” şi provine din anul 1938.

„Prin faptul că sunt soţia părintelui Ursache, am avut şi şansa de a intra în posesia acestor fotografii. O parte din fotografii provin de la prof. Cătălina Vasiliu, nepoata părintelui Constantin Vartolaş, care a fost paroh înaintea soţului meu, la Biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Goşmani, iar o altă parte din ele sunt de la naşul nostru, preotul Romanescu. Pozele din Români au data inscripţionată pe ele – 1938 şi au aparţinut părintelui Ştefan Romanescu, un preot important al vremii”, ne-a spus înv. Verginia Ursache.

Fotografiile sunt inedite şi vorbesc despre viaţa satului nemţean din perioada interbelică.

„Importanţa lor constă în faptul că evidenţiază portul popular, activităţile oamenilor din vremea respectivă, arhitectura locului etc., perpetuând istoria locală. Noi avem în sat şi un muzeu, înfiinţat în 2002, în şcoala constituită de Al. I. Cuza, în 1859, iar soţul meu, părintele Ursache a adunat cele mai multe dintre obiectele expuse. De asemenea, am desfăşurat multe activităţi la Muzeul Satului – întâlniri, simpozioane, serbări şcolare. Derulăm şi un proiect intitulat «Nu uita că eşti român», ajuns, anul acesta, la cea de-a şasea ediţie. Totodată, participăm şi la concursuri care se regăsesc în calendarul activităţilor educative, încununate cu multe premii şi trofee”, a adăugat Verginia Ursache.

Dragostea faţă de satul românesc şi faţă de obiceiurile şi tradiţiile locale se reflectă şi în activitatea grupului de dansuri populare „Românaşii din Goşmani”, între coordonatorii căruia se numără şi învăţătoarea Verginia Ursache:

„Formaţia de dansuri populare«Românaşii din Goşmani», de la Şcoala cu clasele I-VIII Români, contribuie la cunoaşterea si păstrarea portului popular românesc, precum şi la promovarea folclorului specific zonei. Prin rezultatele obţinute la concursuri, copiii dovedesc că sunt păstrători ai valorilor poporului nostru, ai valorilor tradiționale românești, dar şi ai naturii”, ne-a mai spus înv. Verginia Ursache.

Concursul FOTO(ETNO)GRAFIA se adresează fotografilor amatori sau profesionişti, deţinători de material fotografic în domeniul etnografiei din judeţul Neamţ, propunându-şi atât scoaterea la lumină  a documentelor vizuale păstrate în colecţii particulare, cât şi stimularea fotografierii satului viu, contemporan, surprins în elementele care îl definesc.

Irina NASTASIU