Incendiu devastator la fabrica de vopseluri Vestel din Săvineşti

*Un muncitor a murit carbonizat, iar inginerul care a încercat să-l salveze a suferit arsuri grave

*Câţiva pompieri s-au intoxicat cu fum

*Fumul gros şi negru se vedea de la o distanţă de câţiva kilometri


Un puternic incendiu a izbucnit ieri la amiază la fabrica de vopseluri şi diluanţi Vestel de la Săvineşti. Fumul şi flăcările se puteau vedea de la câţiva zeci de kilometri distanţă, iar curentul electric a fost oprit în localitate. În imediata apropiere a fabricii nu sunt case de locuit, dar sunt sedii de firme. Mai multe autospeciale de la ISU au ajuns în jurul orei 13,24 la locul incendiului, inclusiv autospeciala de pe platforma chimică. Două din maşinile de intervenţie au rămas în spatele fabricii, acolo unde mai multe tiruri erau parcate într-un spaţiu special amenajat şi au fost imediat evacuate. Restul autospecialelor au flancat partea din faţă a fabricii şi pompierii au început intervenţia, îngreunată de lipsa hidranţilor în zonă. „Un angajat, Iulian Chirilă, a rămas înăuntru, nu ştiu de ce a reacţionat aşa, s-a panicat cred, eu nu eram aici, a încercat inginerul să-l scoată din atelierul mecanic unde s-a baricadat, dar a suferit şi el arsuri pe piept şi pe mâini. Nu ştiu cauza incendiului, noi lucrăm aici din 2003, avem toate autorizaţiile necesare, toate avizele, am fost controlaţi, avem hidranţi în preajmă, avem avize de la ISU, vom vedea ce s-a întâmplat”, a declarat Dan Romaniuc, patronul firmei Vestel. Salariatul care s-a panicat, Iulian Chirilă, avea 36 de ani şi este din Piatra Neamţ. În momentul producerii incendiului, el a fugit în sala atelierului mecanic şi s-a încuiat acolo, iar inginerul şef care a intrat după el încercând să-l salveze a ajuns la spital, cu arsuri grave.

Oamenii adunaţi în faţa dezastrului spuneau că atunci când a izbucnit, incendiul a fost de amploare, din cauza materialelor combustibile din interior. „Explodau recipientele şi săreau câţiva metri în sus, acum nu mai are ce exploda, ard doar vopselele şi dizolvanţii ăia care erau în fabrică, dar când a pornit incendiul, săreau butoaiele în sus de ziceai că e cine ştie ce! Nu sunt case aici, în faţă, decât nişte firme, un service… dar flăcările ajunseseră la cablurile de curent, acuma e bine, s-a schimbat direcţia vântului”, relata un şofer de TIR. Oamenii spuneau că de când este firma în zonă nu a fost nici un dezastru de acest gen. Intervenţia pompierilor era îngreunată de temperatura extrem de mare şi de fumul gros. Câţiva pompieri au suferit intoxicaţii cu fum şi au avut nevoie de îngrijiri medicale, acordate pe loc de echipajele SMURD prezente la faţa locului.

 

La locul dezastrului a venit şi prefectul Vlad Angheluţă împreună cu directorul de cancelarie, Iulian Jugan. Vizibil îngrijorat, prefectul de Neamţ a dat o scurtă declaraţie: „Suntem la faţa locului împreună cu domnul Niţică, şeful ISU Neamţ, la incendiul produs la un depozit de lacuri şi vopsele. Se acţionează cu toate forţele, plus sprijin din partea SVSU. Se pare că la acest moment în incintă este şi o victimă, din păcate, oamenii de la ISU încearcă să o identifice, dar din păcate intervenţia este foarte dificilă, militarii sunt dotaţi cu măşti de gaze, sunt gaze toxice acolo. Prioritară este salvarea de vieţi omeneşti, în momentul de faţă s-a izolat focul, nu se mai propagă cu violenţă, se poate localiza şi se va coordona mai departe pentru lichidarea totală a incendiului”, a spus prefectul Vlad Angheluţă.

 

Forţe importante au fost dislocate pentru intervenţia la acest incendiu. Zece autospeciale de la detaşamentele din Piatra Neamţ (6), Târgu Neamţ (1), Roman (1), de la Ga Pro Co (1) şi de la SVSU Săvineşti (1) au fost dispuse la locul incendiului. Pompierii încă mai acţionau aseară, în jurul orei 17, la lichidarea focarelor. „La momentul când am ajuns la faţa locului, incendiul se manifesta generalizat la hala principală şi la acoperişul imobilului cu sediul administrativ şi depozitul. Deocamdată, nu s-a putut stabili cauza probabilă a incendiului, urmează să se constituie o comisie complexă care să analizeze inclusiv probele luate de la faţa locului”, a precizat sublocotenentul Andrei Grancea, ofiţerul de presă al ISU Neamţ. O anchetă au deschis şi specialiştii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ în ce priveşte accidentul mortal de muncă, dar şi Poliţia Neamţ.

 

Cristina IORDACHE