Fotbalul își continuă activitatea la Roman

06/07/2016

În ciuda gravelor probleme financiare cu care se confruntă sportul și fotbalul din România, în municipiul Roman fotbalul își va continua activitatea, așa cum o face de mai mulți ani încoace, iar noua formație, CSM Roman, fostă Petrotub, va evolua și în sezonul 2016-2017 în liga a treia. Autoritățile locale, care în această vară au hotărât ca mai multe formații din oraș să face parte dintr-o club sportiv mult mai mare, CSM Roman, au inclus aici și echipa de fotbal și au aprobat bugetul necesar pentru ca aceasta să joace în continuare pe cea de-a treia scenă fotbalistică. La finele sezonului trecut, pe care Petrotub l-a încheiat pe poziția a patra în clasamentul seriei întâi, situația echipei de fotbal era oarecum incertă, însă noul președinte al Clubului Sportiv Municipal Roman, Maricel Benchea, a dat asigurări că fotbalul în orașul de la malul Moldovei nu va avea de suferit.

Vestea i-a mulțumit pe antrenori și pe jucătorii care doresc să continue sub culorile clubului. „Iată că în sezonul 2016-2017, fotbalul va continua la Roman, dar sub o altă formă. După ce toate demersurile de pornire a entității sportive, CSM Roman, au început, putem anunța că și echipa de fotbal va fi prinsă în ramurile clubului. Suntem mândri că, dată fiind situația financiară a cluburilor de fotbal din România, CSM Roman va fi prezent în sezonul viitor de liga a treia. Pretențiile vor fi ca în fiecare an destul de ridicate, dar sperăm că alături de toți romașcanii interesați de sport, să avem un parcurs cât mai bun în campionat“, se anunță pe site-ul noii echipe romașcane.

Fotbaliștii care se află sub contract au avut la dispoziție toată luna iunie pentru a se decide dacă vor sau nu să continue la Roman. Antrenorii, Gabriel Țapu și Iosif Susanu, au anunțat pentru data de luni, 11 iulie, reunirea lotului, la stadionul Moldova, când se va ști cu câți jucători se încep pregătirile. Lotul romașcan va suferit unele modificări, atât la capitolul plecări cât și la sosiri, iar acesta va fi definitivat după perioada de pregătire. La fel ca în ultimii ani, obiectivele echipei de fotbal au fost clasări în primele locuri și, cel mai probabil, și noul CSM Roman va avea pretenții destul de mari. Federația a decis ca sezonul 2016-2017 al ligii a treia se înceapă pe 27 august sau 3 septembrie, iar în această perioadă urmează să se formeze cele 5 serii.

Pe lângă CSM Roman, din seria întâi a ligii a treia face parte și Voința Ion Creangă, grupare care a promovat în această vară din liga a patra, dar care deocamdată nu știe dacă are banii necesari să evolueze într-un eșalon superior. Echipa romașcană a terminat pe locul 4 ultima ediție de campionat, în seria întâi, cu un total de 49 de puncte, după 14 victorii, 7 rezultate de egalitate și 5 eșecuri, iar până pe final sezonului s-a aflat pe podiumul clasamentului.

 

CSM Roman și-a definitivat lotul

Echipa de handbal feminin CSM Roman, fostă HCM Roman, și-a definitivat la începutul acestei săptămâni lotul de jucătoare cu care va aborda sezonul 2016-2017 al Ligii Naționale, odată cu ultimele două achiziții. Astfel, gruparea de la malul Moldovei le-a achiziționat în această perioadă pe Clara Vădineanu, de la HCM Râmnicu Vâlcea, și Nicoleta Rusu, de la Alba Sebeș. Ambele au ajuns la Roman ca jucătoare libere de contract, iar Nicoleta Rusu se află încă din luna iune în tratative cu formația care a încheiat stagiunea trecută a Ligii Naționale pe locul 5. Clara Vădineanu are 29 de ani, evoluează pe postul de inter stânga, are 1,83 metri înălțime, iar în carieră a mai trecut pe la Universitatea Cluj, CSM Ploiești și ultima dată la CSM Râmnicu Vâlcea. Este născută în localitatea Moldova Nouă din județul Caraș Severin, iar în palmaresul Clarei putem număra un loc 2 la Campionatul European de tineret, de două ori campioană națională, câștigătoare a Cupei și a Supercupei României, și câștigătoare în anul 2007 a Cupei Winner.

„Cu Clara Vădineanu am semnat un contract pentru un an de zile. Este o jucătoare valoroasă care reprezintă acel plus de care CSM Roman avea nevoie, o jucătoare care în linia de atac poate juca atât inter stânga cât și dreapta, iar în faza defensivă se apără foarte bine în zona centrală. Cu aceste achiziții s-a încheiat campania de transferuri pentru noi, însă dacă vom avea parte de o nouă jucătoare care să se plieze pe ceea ce avem nevoie, nu vom spune nu. În afară de lotul principal, vrem ca în perioada următoare să mai aducem la echipă două sau trei junioare“, a declarat viceprimarul Lucian Micu.

Nicoleta Rusu joacă pe postul de extremă, și ea are 29 de ani, are 1,64 metri, iar în carieră a mai evoluat la Cetate Deva, Alba Sebeș, HCM Buzău, Universitatea Constanța. Celor două sportive li se alătură Luciana Popescu, fost Marin, jucătoare care a fost adusă la Roman la începutul acestei veri. Celelalte sportive din lot au semnat contracte noi cu gruparea romașcană, iar la capitolul plecări, CSM s-a despărțit de Diana Druțu, Marinela Gherman, Andreea Dincu, Andreea Polocoșerși Ionela Ciobanu. Noul antrenor al CSM-ului din Roman, macedoneanul Andon Boshkovski, a decis ca reunirea lotului să aibă loc pe data de joi, 14 iulie, iar la începutul lunii august, Stoleru și compania să susțină mai multe meciuri amicale cu formații din divizia A. Între 20 și 21, la Roman se va organiza trofeul „Roman Mușat“, unde se vrea și participarea unei echipe din străinătate, iar în ultima săptămână din luna august, CSM Roman va participa la un turneu amical la Brașov. Gruparea romașcană va disputa pe data de 4 septembrie, Supercupa României, împotriva campioanelor de la CSM București, iar noul campionat va debuta pe data de 11 septembrie. Gruparea romașcană a încheiat ultima ediție de campionat pe poziția a cincea și a disputat finala Cupei României, pierdută în fața celor de la CSM București.

 

Finala din semifinale

Două dintre cele mai titrate naționale din fotbalul europeanși, totodată, favorite la câștigarea turneului final, Franța și Germania, se vor întâlni în această seară, la Marsilia, în cea de-a doua semifinală de la Euro 2016. Ambele sunt considerate de specialiști cu șanse egale la cucerirea trofeului și au ajuns în penultimul act al competiției după meciuri diferite în sferturi. Franța a trecut la pas, cu 5-2, de revelația Islanda, în timp ce nemții au avut nevoie de lovituri de la 11 metri pentru a elimina Italia. A fost 1-1 după primele 90 de minute și cele două reprize de prelungiri, iar la penalty-uri, Germania s-a impus cu 6-5. Germania a cucerit ultimul titlul european în anul 1996, atunci când a învins în finală pe Cehia cu 2-1, în timp ce Franța a cucerit ultima dată trofeul în anul 2000, când a dispus în ultimul act al competiției de Italia. La casele de pariuri, ambele echipe au cote egale, de 3, iar confruntarea de pe stade Velodrome, care va începe la ora 22, este deschisă oricărui rezultat. Finala Campionatului European, ediția 2016, se va juca duminică, 10 iulie, de la ora 22, pe stade de France din Paris.