* Antrenorul Gheorghe Bulacu spune că pericolul cel mai mare la juniori porneşte din baza de selecţie
Ceahlăul merge bine în campionatul juniorilor B, în care este pe locul doi la finalul turului. Juniorii pietreni nu prea mai au emoţii în privinţa accederii în play-off, în care cele mai bune patru echipe din grupă se vor bate pentru un loc la turneul semifinal. De aici, drumul se îngustează. Şi nu doar pentru Ceahlăul. În ultimii ani, din ce în ce mai puţine echipe din zona Moldovei fac pasul spre finale la republicani. Antrenorii muncesc cu speranţe limitate şi probabil le este greu uneori să se convingă şi pe ei înşişi de importanţa muncii lor. Pentru că nu este vorba doar despre rezultate.
Antrenorul juniorilor B ai Ceahlăului, Gheorghe Bulacu, consideră că cel mai mare pericol pentru fotbalul juvenil vine dinspre baza de selecţie.
„Zona Piatra Neamţ este slabă din acest punct de vedere. Nu avem de unde ne lua jucători cu potenţial pentru performanţă. Copiii au probleme fizice din cauza alimentaţiei şi a sedentarismului”, spune experimentatul antrenor.
De câţiva ani, Piatra Neamţ îşi aduce jucători din alte oraşe sau judeţe. La juniori B, trei titulari sunt veniţi din afara Neamţului, iar unul este de la Roman. Ceahlăul este printre cele mai puternice, dacă nu cel mai puternic, centre din Moldova, însă nu se pot face jucători mari peste noapte.
„Mulţi dintre cei care vin la noi sunt din zone unde fotbalul aproape a dispărut şi se practică în nişte condiţii vai de ele. Sunt copii cu mari carenţe de pregătire şi este nevoie de timp pentru a fi corectaţi. Pentru unii dintre ei, este foarte târziu să mai fie îndreptaţi. Aceşti juniori ar trebui să vină mai devreme, la nivelul clasei a cincea”, mai spune profesorul Bulacu.
Chiar şi cu întăriri din alte judeţe, Ceahlăul are la republicanii B doar 17 jucători. Echipei îi lipseşte aproape întreg axul central, începând din poartă. Doar la atacanţi stă bine, atât ca număr, cât şi ca valoare.
„Suntem o echipă bună la nivelul acestei categorii de vârstă, cu unele individualităţi care pot face pasul spre performanţă”, îşi prezintă echipa antrenorul. „Sperăm să mai putem aduce câţiva jucători în pauza de iarnă pentru a putea face faţă competiţiei la nivel superior”.
Superior înseamnă mult mai mult decât serie, care este şi mică, şi slabă. Ideal ar fi să existe un campionat naţional, în care Ceahlăul să joace măcar de două ori cu Dinamo sau Viitorul Constanţa, dar costurile sunt prea mari.
„Problema fotbalului are o rezolvare mult mai simplă: cinci centre naţionale, cu finanţare de la stat, care să aibă echipe de la republicani, până la Liga a II-a”, consideră antrenorul Ceahlăului.
Până ce juniorii vor avea din nou un viitor fără limite, Gheorghe Bulacu îşi pregăteşte echipa pentru derby-ul nemţean din prima etapă a returului, cu LPS Roman, care are loc duminică. La câte experimente nereuşite a făcut FRF în ultimii ani, deducem că pe antrenorii care muncesc jos, la bază, cei de sus nu îi ascultă niciodată.