* Gemenii Ceahlăului, fraţii Creciunesc, joacă împreună de la vârsta debutului * „Legătura de sânge se simte şi pe teren”, spun cei doi, unul pasator, altul marcator
Daniel şi Cristian Creciunesc au fost doi dintre jucătorii de bază ai Ceahlăului în campionatul republicanilor A, în care formaţia pietreană a ajuns până în semifinale. De loc din comuna Pui, judeţul Hunedoara, tinerii fotbalişti au adus prin venirea la Piatra Neamţ, vara trecută, nu doar un plus de valoare, ci şi ineditul. Antrenorii şi ceilalţi echipieri s-au trezit la pregătire cu doi băieţi identici, pe care este foarte greu să-i deosebeşti. Abia după ce au fost aşezaţi pe posturi şi au primit numere au fost mai uşor de identificat: fundaşul este Cristian, mezinul, născut la 10 minute după fratele său, Daniel, mijlocaş ofensiv la Ceahlăul. Antrenorii de aici le-au schimbat profilul. Din golgheter la precedentele echipe, Cristian a ajuns pasator pentru fratele său, care a dat cele mai multe goluri în play-off şi la turneul semifinal.
„Legătura de sânge se simte şi pe teren”, spun cei doi. „Ne simţim unul pe altul. Iar dacă unul suferă, celălalt ştie”.
Cei doi fraţi Creciunesc sunt nedespărţiţi de când s-au apucat de fotbal. Târziu, la 14 ani, dar recuperează repede. Prima dată au fost remarcaţi la turneul final al unui campionat şcolar, la care echipa lor din Pui s-a clasat pe locul trei.
„Noi vroiam de mult să mergem la fotbal. Îl rugam pe tata să ne dea la un club, dar nu a vrut până ce nu l-au convins antrenorii că avem ceva calităţi”, povesteşte Cristian.
Din echipa şcolii Pui au ajuns la Real Sport Deva, un club privat, apoi în formaţia Colegiului Naţional Sportiv Cetate Deva.
„Ambii sunt jucători complecşi,care îmbină foarte bine talentul nativ cu tehnica şi au o rezistenţă la efort foarte mare. Îi caracterizează ambiţia şi devotamentul pentru echipă şi sunt foarte dornici să facă fotbal de performanţă. Sunt jucătorii cu care oricare antrenor şi-ar dori să lucreze”, îi caracteriza unul dintre antrenorii lor hunedoreni, Raul Spătaru.
Jucau în competiţia de juniori a Ligii a IV-a şi au fost cooptaţi în echipa judeţului Hunedoara, pentru campionatul selecţionatelor, în care au fost supranumiţi „gemenii golului”. Au ajuns cu aceasta până în faza semifinală, reuşind să se facă din nou remarcaţi. De data aceasta, i-a luat Poli Timişoara.
Nici în Banat, unde au stat un an, nu au pierdut vremea. În vara lui 2012, au fost semifinalişti în campionatul juniorilor republicani. I-a vrut Dinamo, dar discuţiile nu s-au concretizat, şi au ajuns la Ceahlăul.
„Suntem la fel de buni şi cluburile nu se pot hotărî”, spun, râzând, cei doi jucători de 18 ani, care sunt pregătiţi la Piatra Neamţ, unde mai au contract un an, de Vasile Niţă şi Mihai Ionescu.
Daniel şi Cristian sunt aproape inseparabili şi pe teren. Doar în trei meciuri s-a întâmplat, de când fac fotbal, să nu joace împreună. Dacă ar trebui să se despartă:
„Ne-am despărţi, dacă nu am avea de ales”, răspund fraţii Creciunesc, pentru care fotbalul a devenit „o chestiune foarte serioasă”.
Din familia lor a mai jucat fotbal fratele mai mare, Mădălin Creciunesc, care a debutat în Divizia A cu Jiul Petroşani, apoi a renunţat la activitatea competiţională.
Fotbal
Ghiţă Poenaru, după despărţirea de Petrotub:
„Supărat? Deloc”
Ghiţă Poenaru şi Petrotub Roman s-au despărţit după un singur campionat şi acela incomplet. Antrenorul a părăsit gruparea romaşcană la opt luni de la preluarea echipei. O fisură se produsese încă din timpul returului, dar cele două părţi au convenit să încheie campionatul împreună. La final, conducerea clubului romaşcan a fost nemulţumită de parcursul echipei, clasată pe locul 7, din 11 câte au terminat sezonul, şi cu acordul antrenorului, a pus capăt colaborării.
„Supărat? Deloc”, spune Ghiţă Poenaru după ultima sa experienţă la Roman, a doua din carieră. „Am procedat corect şi eu, şi cei de la Roman. Am avut oferte în retur şi le-aş fi putut da curs, dar nu ar fi fost fair-play. I-am înţeles şi aşa se întâmplă, după un rezultat mai slab, primul care plăteşte este antrenorul”.
Tehnicianul de 56 de ani consideră că mai mulţi factori au dus la clasarea sub aşteptări a Romanului în ultima ediţie de campionat. Când a preluat-o, Petrotub se afla pe ultimul loc în Seria I, cu -8 puncte la adevăr.
„Am început prost campionatul şi ne-a luat timp să ne redresăm. În retur, nu am mai avut când să recuperăm. Am jucat doar 10 partide. Cred că, în aceste condiţii, ne-am scos destul de bine”, a explicat Ghiţă Poenaru.
Cât s-a aflat la Roman, antrenorul a fost dorit cel mai mult de Rapid Suceava. Ghiţă Poenaru le-a şi dat o mână de ajutor sucevenilor, aflaţi în luptă pentru evitarea retrogradării, asistându-i la unele meciuri.
„Nu ştiu dacă voi merge la Suceava sau în altă parte. Au fost discuţii, dar acum aştept. Întâi se organizează cei din prima divizie. Ligile inferioare încep mai târziu campionatul şi echipele sunt în vacanţă”, a mai spus Ghiţă Poenaru.
Cu antrenorul băcăuan la conducere, venit după etapa a patra la Roman, Petrotubul a obţinut 9 victorii, o remiză şi a suferit 8 înfrângeri.
Handbal
Cimentul Bicaz:
Cu dorinţă maximă, la promovare!
Cimentul Bicaz debutează, în această seară, la turneul de promovare în Divizia A. Este prima reprezentaţie oficială, la nivel naţional, a formaţiei nemţene, care mai are în portofoliu doar patru meciuri regionale, în calificările Diviziei B. Bicăzenii joacă la Sebeş, într-o grupă din care mai fac parte formaţia locală Voinţa, Minaur Baia Mare şi HCM Craiova.
„Ştim că Sebeşul are o echipă destul de tare şi este foarte interesată de promovare, dacă a luat în organizare unul din turneele finale. Cu Minaurul, nu suntem foarte lămuriţi. Aflaserăm, iniţial, că vor veni cu echipa de juniori, campioana de anul acesta. S-ar putea să aibă însă în componenţă şi jucători cu experienţă. Craiova ne este abolut necunoscută. Nu am reuşit să aflăm nimic despre ea”, a declarat Sorin Baciu, preşedintele secţiei de handbal a Cimentului.
Nemţenii debutează la turneul de promovare contra Sebeşului. Mâine, vor întâlni Craiova, iar duminică vor juca împotriva Minaurului.
„Dorinţa noastră este de a câştiga. Ne-am pregătit sufleteşte şi suntem motivaţi să reuşim”, a mai declarat Sorin Baciu.
Formaţia bicăzeană este alcătuită, în majoritate, din jucători reactivaţi, unii cu experienţă recentă în cel de-al doilea eşalon, alţii consacraţi în Liga Naţională.
Reuşita Cimentului ar însemna readucerea Bicazului în circuitul competiţional oficial la echipe şi reprezentarea, pentru prima dată, într-o competiţie naţională a Federaţiei Române de Handbal. Pentru aceasta, bicăzenii trebuie să ocupe unul din primele două locuri în grupa de la Sebeş.
Mult noroc!
Arte marţiale
Stagiu ju jutsu cu doi uriaşi
* Irlandezii Carslake şi MacCabhaill (10 dan) vin la seminarul internaţional organizat de Musashi Piatra Neamţ
Clubul pietrean Musashi, condus de sensei Gabriel Mareş, organizează unul din evenimentele de referinţă ale acestui an, în artele marţiale, la Piatra Neamţ. Seminarul internaţional de kyushoshin ju jitsu, care va avea loc sâmbătă şi duminică, va fi condus de doi dintre uriaşii acestui stil: irlandezii Joe Carslake (10 dan kyushoshin ju jitsu) şi Martin MacCabhaill (10 dan aiki jutsu).
Stagiul este deschis tuturor pasionaţilor de arte marţiale, indiferent dacă sunt sau nu practicanţi, şi se va consuma în trei „reprize”, la sala Ceahlăul. Prima are loc sâmbătă dimineaţă, între orele 10 şi 12, a doua este programată după-amiază, de la ora 14. Acţiunea se va încheia duminică (orele 9-13).
Organizatorii aşteaptă participanţi atât pe tatami, cât şi în tribune, pentru că vor fi demonstraţii de tehnici de autoapărare din cele mai vechi, eficiente pentru practicanţii experimentaţi, spectaculoase pentru curioşi.