Fostul primar de Dulcești vrea revizuirea sentinței în dosarul de corupție

foltea-constantinConstantin Foltea, fost primar de Dulcești în două mandate, a obținut marți, 29 noiembrie 2016, la Curtea de Apel Bacău, revizuirea sentinței în procesul de corupție încheiat în februarie 2015. Cererea a fost adresată mai întâi Judecătoriei Roman, care a avut dosarul pe rol, dar instanța i-a respins-o ca „inadmisibilă în principiu“. În apel, magistrații băcăuani i-au dat câștig de cauză primarului și au trimis revizuirea înapoi la Roman. „În temeiul art.421 pct.2 lit.b Cod procedură penală, cu art.281 alin.1 lit.d și alin.2 și 3 Cod procedură penală, admite apelul declarat de apelantul-revizuent Foltea Constantin împotriva sentinței penale nr.207 din data de 05.05.2016, pronunțată de Judecătoria Roman. Desființează în totalitate sentința penală apelată și trimite cauza spre rejudecare aceleași instanțe, respectiv, Judecătoria Roman“, se spune în minuta Curții de Apel Bacău.

Fostul primar de Dulcești vrea acum ca judecătorii romașcani să revină asupra sentinței inițiale, în condițiile în care inculpatul poate aduce probe noi, care nu au mai fost administrate la primul proces. Rămâne de văzut ce va decide acum Judecătoria Roman în privința cererii de revizuire.

Constantin Foltea a fost condamnat definitiv în luna februarie 2015 la o pedeapsă de doi ani și opt luni închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu, la plata a câte 12.500 lei daune morale celor două părți vătămate și la prestarea a 100 de zile muncă în folosul comunității. „Obligă pe inculpatul Foltea Constantin la plata sumelor de câte 12.500 lei către fiecare dintre părțile civile Teslaru Elena și Sârbu V. Vasile – cu titlu de despăgubiri – daune morale cauzate prin săvârșirea infracțiunii, precum și a dobânzii legale aferente acestor sume calculate de la data rămânerii definitive a sentinței și până achitarea integrală a prejudiciului. Respinge ca nefondată solicitarea de obligare a inculpatului la plata despăgubirilor civile – daune materiale în sumă de 13.562,4 lei astfel cum au fost acestea detaliate în cererea de constituire parte civilă (fila 51) precum și solicitarea de obligare a inculpatului la restul despăgubirilor – daune morale. Conform art.93 alin.5 C.pen. atrage atenția inculpatului Foltea Constantin asupra necesității îndeplinirii integrale a obligațiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare cel mai târziu cu 3 luni înainte de expirarea termenului de supraveghere, precum și a eventualelor consecințe cauzate de nerespectarea acestora prevăzute de art.96 alin.1 C.pen., urmând ca supravegherea îndeplinirii acestei obligații să fie făcută de Serviciul de Probațiune Neamț conform art.94 alin.2 C.pen“, se arată în sentință.

În acest dosar, procurorii l-au acuzat pe fostul edil că a eludat legea pentru a permite soției lui și firmei acesteia să intre în posesia unui teren de 708 mp, în valoare de 12.500 lei. Conform rechizitoriului, în perioada august 2006 – noiembrie 2007, primarul de Dulcești a îndeplinit în mod defectuos mai multe acte prin care a cauzat vătămări ale intereselor părților vătămate, obținând un avantaj patrimonial pentru soția sa, Valentina Foltea. Conform anchetatorilor, este vorba despre o moștenire formată din două suprafețe de teren, una de 600 mp și cealaltă de 1.200 mp, amplasate în două zone diferite. Terenurile au fost revendicate de trei moștenitori, dintre care unul a solicitat Primăriei Dulcești titlu de proprietate pe cei 600 mp și un alt amplasament. Primarul, în calitate de șef al comisiei locale de fond funciar, a acceptat și în urma schimbului, comuna a devenit proprietarul unei parcele de 600 mp din terenul fostului CAP. Apoi, prin hotărârea Consiliul Local Dulcești s-a aprobat vânzarea celor 600 mp din fostul CAP către SC Foltea SRL, societate ce era administrată de soția primarului. Când cei doi moștenitori au aflat de la primărie că o parte din teren a dispărut, au sesizat organele de urmărire penală.

Acum, Constantin Foltea este în executarea unei pedepse de 3 ani și 2 luni închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și instigare la fals în înscrisuri oficiale, stabilită în 18 decembrie 2015 de Curtea de Apel Bacău. Este vorba despre un proces din anul 2013, legat de schimbarea din condei, în registrul agricol, a proprietarului unor terenuri și imobile din comuna Dulcești, și modificarea registrelor fiscale a două firme, pentru ca una dintre acestea să poată vinde bunurile. Fostul primar a fost condamnat alături de fostul vice, Vasile Roman, care a primit un an de închisoare pentru fals material în înscrisuri oficiale. (C.I.)