Fost poliţist, capul unei grupări de spălare de bani

politie

* Procurorii DIICOT Deva au în lucru un dosar ce vizează doi afacerişti din Târgu Neamţ * Prejudiciul a fost stabilit la 14,4 milioane de lei

Doi oameni de afaceri din Târgu Neamţ sunt cercetaţi de procurorii DIICOT Deva pentru constituire de grup infracţional, evaziune fiscală şi spălare de bani. Anchetatorii au stabilit că reţeaua a fost înfiinţată în 2012 de Neculai Chiper şi partenerul lui de afaceri Neculai Desmerdatu, fost poliţist, ambii din Târgu Neamţ, împreună cu fraţii Mircea Miron Ilisei şi Corina Mazilu, din Hunedoara. Reţeaua a fost destrămată miercuri, 12 iunie, după descinderi la 33 de adrese – locuinţele suspecţilor şi sediile firmelor identificate (14) din Neamţ, Hunedoara, Botoşani, Iaşi şi Suceava. Audierile au avut loc la sediul DIICOT Deva şi au vizat 6 învinuiţi şi 26 de făptuitori, terminându-se după aproape 24 de ore. La final, afaceriştii nemţeni au fost lăsaţi să plece acasă.

„În urma audierii celor doi învinuiţi din Târgu Neamţ am luat decizia ca ei să fie cercetaţi în stare de libertate, întrucât au colaborat în anchetă”, a declarat procurorul Adrian Mircea, şeful DIICOT Deva. „Unul dintre învinuiţi deţine o firmă de comerţ cu materiale de construcţii şi celălalt este asociat în două firme, dar controlează direct sau prin interpuşi mai multe societăţi la Târgu Neamţ. Prin intermediul firmelor au creat, împreună cu învinuiţii de la Hunedoara, un circuit fictiv de facturare succesivă a unor mărfuri, cum ar fi rulmenţi, electrozi speciali, aparatură electronică, şuruburi şi altele, prin care măreau preţurile mărfurilor în aşa fel încât la ultima societate din lanţ, respectiv firma învinuiţilor din Hunedoara, produsele ajungeau la suprapreţuri, în aşa fel încât se ajungea la deducere ilegală a TVA-ului. Din datele de până acum, reiese că în perioada 2012 – iunie 2013 s-a produs un prejudiciu la bugetul de stat de 14,4 milioane de lei noi”.

Procedând în acest mod, membrii grupării obţineau sume de bani însemnate, pe care-i „reciclau”, reintroducându-i în circuitul civil prin plata facturilor, a taxelor şi impozitelor la stat, a salariilor angajaţilor din aceste firme. „Din banii astfel rulaţi, membrii grupării primeau un comision de 3% din valoarea facturilor emise, care este de peste 77 milioane de lei”, mai spune şeful DIICOT Deva.

Anchetatorii au mai stabilit că Neculai Desmerdatu a rulat direct sau prin alţi făptuitori în jur de 20 de firme, unele înfiinţate anume, altele deja existente, pe care la un moment dat le cesiona unor persoane din anturaj care primeau sume modice, de câteva milioane de lei vechi, pentru a prelua firmele şi a le folosi în vederea „plimbării” banilor negri. „După un timp, firmele erau vândute unor cetăţeni moldoveni, sau introduse în insolvenţă sau radiate, gruparea utilizând circa 20 de firme în acest mod”, mai spun anchetatorii. În acelaşi dosar, procurorii instrumentează o altă ramură a grupării de evazionişti în care sunt şi 6 firme din Suceava învinuite, în acest caz prejudiciul fiind de aproximativ 3,7 milioane de lei. La instanţă au fost formulate propuneri de arestare în cazul a 6 dintre învinuiţi, pentru unul cererea fiind făcută în lipsă.

Cristina IORDACHE