Formularul 394, un adevărat „jurnal de bord“ comercial

finante-neamt1Fiscul nemțean va aduce la cunoștința contribuabililor, cât de curând, noile modificări aduse formularului 394, acea declarație care cuprinde toate operațiunile făcute pe teritoriul țării în perioada de raportare.

Noul formular intră în vigoare de la 1 octombrie 2016 și presupune completarea tuturor sectoarelor din formular, de către plătitorii de taxă pe valoarea adăugată, spre deosebire de situația actuală când, între 1 iulie și 30 septembrie 2016, contribuabilii completează numai în secțiunile vizând operațiunile derulate cu persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

Reamintim că data limită de depunere a formularului 394 este data de 30 a lunii în curs, pentru operațiunile de livrări sau achiziții efectuate în luna august. Prima întâlnire pe tema noutăților acestei declarații este organizată de Administrația Finanțelor Publice Neamț în data de 19 octombrie 2016, cu începere de la ora 11, la Bicaz, cu toți contribuabilii interesați din zona Bicaz, la întâlnirea ce va fi găzduită de Primăria Bicaz în sala de consiliu, de la parterul blocului ANL situat pe str. Piatra Corbului, la nr. 13.

*Noul formular 394

Formularul 394 – declarația informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național a fost modificat ultima dată la sfârșitul lunii iulie, când a intrat în vigoare Ordinului Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2264/2016. Prin acest normativ, prin formularul 394, folosit pentru declararea livrărilor și achizițiilor pe teritoriul național, se menționează în perioada 1 iulie – 30 septembrie doar operațiunile derulate cu persoanele impozabile înregistrate TVA, prin completarea informațiilor din secțiunile A-C.

Cu data de 1 octombrie 2016, persoanele înregistrate în scopuri de TVA vor completa integral documentul, cu toate operațiunile de livrări sau achiziții de bunuri efectuate către, dar și de la contribuabili, indiferent dacă sunt sau nu plătitori de TVA, persoane fizice și persoane juridice.

*Ce contribuabili depun declarația informativă

Declarația 394 trebuie să fie completată și depusă la Fisc de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile în România pentru care persoana obligată la plata taxei este furnizorul ori prestatorul sau beneficiarul. Declarația se depune pentru orice operațiune taxabilă în România pentru care este emisă o factură, inclusiv pentru avansuri, precum și pentru operațiunile la care se aplică sistemul TVA la încasare.

Formularul 394 trebuie să cuprindă toate facturile care au fost emise în perioada de raportare, inclusiv cele cu mențiunea „taxare inversă“ sau „TVA la încasare“, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA. Sunt obligați să depună declarația 394 și persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, care realizează achiziții de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrării sau prestării este în România, inclusiv achiziții pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei. Declarația trebuie să conțină valoarea totală a facturilor simplificate și a bonurilor fiscale dacă au înscris codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului.

Formularul 394 se depune în format electronic sub forma unui fișier PDF care are atașat un fișier XML sau online dacă acel contribuabil are un certificat calificat pentru semnătură electronică, ori la ghișeul organului fiscal, dar și prin poștă, cu confirmare de primire.

*Ce se completează în F394 de la 1 octombrie

Pe lângă datele din secțiunea A și B, în secțiunea C trebuie trecute date privind numărul total al persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA incluse în declarație, numărul total al facturilor emise pentru livrările de bunuri/prestările de servicii defalcate pe fiecare cotă de TVA, efectuate de către persoana impozabilă care aplică sistemul normal de TVA, cu excepția celor pentru care au fost emise facturi simplificate, numărul facturilor emise și valoarea totală a bazei impozabile aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii, precum și valoarea totală a bazei impozabile aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii efectuat pentru operațiunile derulate în regim special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități etc.

La secțiunea D, ce cuprinde rezumatul declarației privind operațiuni desfășurate cu persoane neînregistrate în scopuri de TVA, trebuie menționate date despre, printre altele, numărul total al facturilor emise pentru livrările de bunuri/prestările de servicii defalcate pe fiecare cotă de TVA efectuate de către persoana impozabilă care aplică sistemul normal de TVA, cu excepția celor pentru care au fost emise facturi simplificate, dar și valoarea totală a bazei impozabile aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii taxabile și valoarea totală a TVA aferentă acestora, defalcate pe cote de TVA, efectuate de către persoana impozabilă care aplică sistemul normal de TVA, cu excepția celor pentru care au fost emise facturi simplificate.

De remarcat că, pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie, la livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate către persoane fizice pentru care au fost emise facturi cu valoare individuală mai mare de 10.000 de lei, precum și la livrările de bunuri ori prestările de servicii efectuate de persoane impozabile care aplică regimul special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități trebuie să fie completat numărul total al facturilor emise, valoarea totală a bazei impozabile și TVA aferentă, defalcate pe cote de TVA.

În sectorul E, formularul 394 cuprinde date referitoare la operațiunile desfășurate cu persoane impozabile nestabilite în România, care sunt stabilite în alt stat membru, neînregistrate și care nu sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în România, unde este obligatoriu de menționat numărul facturilor emise și valoarea totală a bazei impozabile aferentă livrărilor de bunuri sau prestărilor de servicii efectuate de către persoana impozabilă pentru operațiunile derulate în regim special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități, dar efectuate numai pe teritoriul României.

La secțiunea F se înscriu numărul facturilor emise și valoarea totală a bazei impozabile aferentă livrărilor de bunuri sau prestărilor de servicii efectuate de către persoana impozabilă pentru operațiunile derulate în regim special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități. În noul model nu se înscriu operațiunile de export și import de bunuri și nici operațiunile care se înscriu în declarația recapitulativă.

La secțiunea G se menționează numărul total al bonurilor fiscale și valoarea totală a încasărilor efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale, emise în perioada de raportare, valoarea totală a bazei impozabile aferentă livrărilor de bunuri sau prestărilor de servicii taxabile efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale și valoarea totală a TVA aferentă acestora, defalcate pe cote de TVA sau valoarea totală a încasărilor din activități exceptate de la obligația utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale.

Secțiunea H este un rezumat al întregii declarații 394 și se menționează aici numărul total al facturilor emise ori primite în perioada de raportare (defalcate pe cote de TVA), valoarea totală a bazei impozabile aferentă livrărilor de bunuri ori prestărilor de servicii taxabile efectuate (defalcată pe cote de TVA de 24%, 20%, 19%, 9%, 5%), valoarea totală a TVA aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii taxabile efectuate (defalcată pe cote de TVA), valoarea totală a bazei impozabile aferentă achizițiilor de bunuri și servicii taxabile efectuate, inclusiv cele pentru care se aplică taxarea inversă, precum și cele pentru care se aplică sistemul de TVA la încasare (defalcată pe cote de TVA), valoarea totală a TVA aferentă achizițiilor de bunuri și servicii taxabile efectuate, inclusiv cele pentru care se aplică taxarea inversă, precum și cele pentru care se aplică sistemul de TVA la încasare (defalcată pe cote de TVA).

În sectorul I se înscriu, printre altele, numărul total de facturi emise în perioada de raportare de către beneficiari, în numele persoanei impozabile, seria și numărul acestora, denumirea și CUI beneficiari și numărul total de facturi emise în perioada de raportare de către terți, în numele persoanei impozabile, seria și numărul acestora, precum și denumirea și CUI terți, dar și valoarea totală a TVA colectată aferentă marjei de profit din perioada de raportare, indiferent de data la care au fost efectuate operațiunile de către persoanele impozabile care aplică regimul special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități. (C.I.)