Forman și Turturică vor juca la CE de handbal de plajă

Doi dintre cei mai valoroși handbaliști de la LPS Piatra Neamț, Vlad Forman și portarul Radu Turturică, vor face parte, cu probabilitate de 99%, din lotul României, sub 16 ani, care la jumătatea lunii iulie va participa la Campionatul European de handbal pe plajă, care va avea loc în Portugalia. Cei 2 sportivi pietreni au impresionat la turneul amical internațional de la Novi Sad, din Serbia, și au fost incluși în lotul de 10 jucători al României care va participa la competiția supremă din peninsula Iberică.

Forman și Turturică, ambii în vârstă de 16 ani, care anul acesta au terminat cursurile clasei a noua la Liceul cu Program Sportiv, au început pregătirea pe plajă la Mamaia, au participat la turneul din Serbia, iar sâmbătă, 2 iulie, vor fi prezenți din nou în stațiunea de pe litoral pentru o nouă etapă de pregătiri cu colegii de la lotul național.

Convocarea la echipa națională de handbal beach încununează un sezon aproape perfect pentru cei 2 handbaliști pietreni, care sunt și componenți ai lotului național de cadeți. „Cu probabilitate de 99%, Radu și Vlad vor face parte din lotul național de handbal beach, care cuprinde 10 sportivi, pentru mondialele din Portugalia. Ei pot rata prezența acolo doar din cauza unor accidentări, ceea ce sperăm să nu fie cazul. Mă bucur foarte mult pentru ei că au primit această convocare, au muncit mult să fie acolo și cred că merită. Este o realizare mare pentru ei, dar și o bucurie personală, pentru că îi cunosc foarte bine pe sportivi, muncim împreună de mai mulți ani, sunt 2 sportivi talentați cu un viitor frumos în handbal. Sper să confirme și în handbalul pe plajă, un sport cu un regulament diferit față de handbalul normal, și să vină cu un rezulat frumos de la aceste mondiale de juniori“, a declarat antrenorul Răzvan Caba.

Regulamentul la handbal pe plajă prevede ca o echipă să fie formată din 4 jucători, 3 de câmp și un portar, lotul este de 10 sportivi, iar o partidă este formată din două reprize a câte 10 minute, cu o pauză de 5 minute între ele. Și aici există timeout, iar schimbările se pot face nelimitat în timpul jocului. România face parte din grupa C la turneul final, alături de Ucraina, Polonia și Spania. Competiția se desfășoară între 7 și 11 iulie în localitatea Nazare din Portugalia, iar tricolorii vor juca două meciuri vineri, 8 iulie, cu Ucraina și Polonia, și cu Spania, sâmbătă, 9 iulie.

Vară plină pentru Răzvan Caba la lotul național de cadeți

Deși a intrat în vacanță, atât ca sportiv cât și ca profesor la LPS Piatra Neamț, antrenorul Răzvan Caba nu prea se poate bucura de o vară liberă. Tânărul tehnician pietrean, care este și antrenor secund al lotului național de cadeți al României, va participa cu această selecționată, la jumătatea lunii august, la un puternic turneu amical internațional, care va avea loc la Balaton, în Ungaria. Acolo, tricolorii sub 16 ani vor susține mai multe partide de verificare în vederea pregătirii viitoarelor competiții oficiale. Răzvan Caba va ajunge la lotul național de cadeți la începutul lunii august, iar timp de două săptămânii, tricolorii juniori se vor pregăti la Arad.

Din lotul României fac parte și 2 jucători de la LPS Piatra Neamț, portarul Radu Turturică și Vlad Forman. „Avem mai multe acțiuni cu echipa de cadeți a României și pot să spun că activitatea mea în această vară va fi destul de intensă. Sperăm să ne pregătim bine, sper ca Vlad și Radu să revină fără accidentări de la europenele de handbal pe plajă din Portugalia, și sper ca România să crească o nouă generație valoroasă, începând de la această națională de cadeți pe care o pregătesc și eu. În Ungaria va fi un turneu util pentru acești tineri sportivi, vom avea parte de meciuri tari care ne vor folosi și în confruntările oficiale“, a declarat Răzvan Caba.

Sezon reușit cu obiective atinse

Pentru Adriana și Răzvan Caba, antrenorii de la LPS Piatra Neamț, sezonul 2015-2016 a fost unul bun cu cele două echipe pe care le-au pregătit, cea de juniori II, respectiv III. Cu prima au reușit calificarea la turneul final al campionatului național, unde în final s-au clasat pe locul 7, iar cu juniorii mici au reușit calificarea la primul turneu semifinal. O parte dintre acești sportivi vor face pasul din această toamnă la o categorie superioară, iar o parte vor forma o echipă de juniori II.

Pentru tinerii antrenori pietreni, noul sezon se anunță unul și mai încărcat, în condițiile în care se vor ocupa de 3 echipe de la LPS Piatra Neamț, juniori I, juniori II și juniori III. „Nu pot să spun că acest sezon a fost unul reușit, dar a fost unul bun deoarece ne-am îndeplinit obiectivele. Cu juniorii III ne-am calificat la primul turneu semifinal, o performanță lăudabilă, dacă ținem cont că această echipă a fost una în formare și nu avea experiență la acest nivel. Juniorii II au confirmatși cred că puteau mai mult la turneul final, dar așa s-a vrut.În concluzie, suntem mulțumiți. Ne așteaptă un sezon și mai greu, dar aste ne e este meseria, vrem să formăm cât mai mulți sportivi către handbalul de performanță și să le implementăm copiilor plăcerea de a juca handbal“, a concluzionat antrenorul Răzvan Caba.

 

Ceahlăul putea continua în liga a doua, dacă nu intra în faliment

FC Ceahlăul Piatra Neamț ar fi putut continua în eșalonul 2 fotbalistic, dacă nu ar fi avut probleme financiare și ar fi terminat pe teren ultima stagiune. De ce? pentru că o parte din cele 22 de formații care și-au câștigat acest drept au situații financiare foarte grele, iar o parte dintre ele sunt aproape de faliment. Este cazul celor de la Petrolul, care a intrat în faliment și a fost abandonat, FC Brașov sau Farul Constanța. De asemenea, FCM Baia Mare, ACS Berceni și Șoimii Pâncota sunt în situații financiare disperate și au șanse infime să se înscrie în campionat, iar SC Bacău, formație care s-a reunit, are și ea o situație foarte grea, după ce nu a primit banii de la autoritățile locale. În acest sens, federația s-a îndreptat către echipe care din punct de vedere sportiv au retrogradat, dar care, dacă ar fi avut siguranță financiară, ar fi fost acceptate să continue în liga a doua. Este cazul celor de la Rapid CFR Suceava, Bucovina Pojorâta, Universitatea Cluj, Unirea Târlungeni și Metalul Reșița, însă dintre acestea, doar Rapid Suceava și Unirea Târlungeni au depus cereri că ar putea să joace tot în liga a doua. Astfel, FRF s-a orientat și către echipele care au terminat pe ultimele locuri în play out, cum ar fi cazul și celor de la Ceahlăul, însă formația pietreană nu se poate gândi la acest lux, după ce nu a mai avut bani să termine nici ultima stagiune și a fost retrogradată în liga a cincea. În condițiile în care noul sezon va avea o singură serie cu 22 de echipe, însă multe dintre acestea au grave probleme financiare, iar unele dintre ele nici nu se vor înscrie, campionatul la liga a doua pleacă din start sub semnul incertitudinii, iar pe parcurs, mai ales că cheltuiele cu transportul vor fi mult mai costisitoare, multe cluburi au șanse mari să se retragă.

Din păcate, fotbalul românesc este într-un moment foarte critic, în condițiile în care s-a ajuns ca criteriul financiar să fie mult mai important decât cel sportiv, pentru ca o echipă să facă performanță. În ceea ce privește gruparea pietreană, se pare că autoritățile locale s-au adunat la masa negocierilor și vor să convingă oamenii sau societățile cu potențial financiar din oraș, să o ajute să se redreseze. Deocamdată sunt ceva semnale pozitive, dar nu se știe încă care va fi noul statut al clubului sau eșalonul în care va evolua.