Fondurile europene, generoase cu primarii rurali 

VIOREL ILISEI DIR OJPDRP (1)_resizeÎn trecuta alocare financiară din anii 2007-2013, investiţiile  publice nemţene au consumat aproape trei sferturi din totalul fondurilor europene pentru care s-au semnat contracte de finanţare. Vorbim de investiţiile realizate de primarii din mediul rural.

Şi acum, ponderea fondurilor europene vizează tot investiţiile publice, finanţările de acest tip fiind integral nerambursabile. În plus, se vine şi cu mai mult facilităţi în accesarea şi derularea lor. Despre toate aceste noutăţi am discutat cu Viorel Ilisei, directorul Oficiului pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ.

* Flexiblitate mărită în accesarea banilor europeni

Primarii din rural, în noua alocare europeană din anii 2014-2020, au la dispoziţie tot două măsuri financiare, cu mai multe submăsuri. Asta  dă posibilitatea depunerii mai multor proiecte,  plecând de la nevoile investiţionale reale ale fiecărei comunităţi rurale. Până acum, depuneau câte un proiect pentru fiecare măsură. Adică numai două! Ca să nu mai spunem că măsura cea  mai generoasă era şi cea mai restrictivă. Ne referim la  proiectele integrate în valoare de 2,5 milioan euro. Să poţi lua banii, era  de îndeplinit mai multe codiţii, ca să iasă un punctaj  cât mai mare. Pe lângă investiţiile în infrastructură, care erau cele mai solicitate,  se impunea şi componenta socială. Aşa s-au ales primării cu centre sociale tip after school, pe care nu prea le folosesc  că nu au bani  şi nici nu pot angaja personal, fiind blocate posturile din sistemul bugetar. Dacă în anii din urmă, primăria respectivă mai accesase fonduri europene, automat era depunctată la proiectul integral. Cu câte 10-15 puncte.

Viorel Ilisei directorul OFIR Neamţ: „Primarii rurali sunt mai avantajaţi, venim efectiv în sprijinul lor. Dacă vor bani europeni pentru asfaltări drumuri, sisteme de alimentări cu apă ori de canalizare, pot face proiecte separate. Să zicem, vrea bani de astfaltare drum, face un proiect în valoare de un milion de euro. Dacă are alimentare cu apă şi  n-are canalizare, face proiect de un milion de euro numai pentru canalizare. Dacă vrea apă şi canal, ori asfatare drum şi canalizare, poate face un singur proiect pentru cele două componente, valoarea totală  fiind în acest caz  de 2,5 milioane euro. Nu li se mai impune şi componenta socială, pentru a putea accesa 2,5 milioane euro, cum era până acum”.

*Nou! Bani europeni pentru şcoli, biserici, cabinete medicale şi primării

Noua alocare financiară eurpeană vine şi cu alte noutăţi pentru primarii din rural. Ei pot face proiecte separate pentru fiecare investiţie pe care vrea s-o realizeze, în condiţiile în care  s-au extins şi domeniile pentru care se alocă finanţare europeană nerambursabilă. „Dacă un primar vrea bani numai pentru infrastructură educaţonală, face numai pentru asta proiect. Sau în infrastructura socială ori medicală. Dacă vrea să modernizeze o şcoală ori o grădiniţă sau să facă vreo extidere de spaţii şcolare, să investească în cabinete medicale ori centre sociale, întocmesc  proiecte doar pentru  una din aceste investiţii. „, ne-a declarat  Viorel Ilisei.

Totodată, bani europeni se dau şi pentru obiective de patrimoniu, de clasă B. Valoarea acestor proiecte este mai mică, de câte 500.000 euro pentru fiecare proiect, finanţare europeană fiind  integral nerambursabilă.

Avantajate financiare vor fi şi comunele care se vor asocia, împreună pot accesa fonduri europene integral nerambursabile, în sume mai mari. Bunăoară, pentru o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, valoarea maximă a unui proiect este de 4 milioane euro. În judeţ avem înfiinţate mai multe ADI-uri.

Facilităţi sunt şi în ceea ce priveşte depunerea on-line a proiectelor  în sesiune continuă. Achiziţiile publice sunt mult simplificate, titularii de proiecte având posibilitatea să consulte baza de date cu prețurile de referinţă publicată pe site-ul AFIR.

Tina CONDREA