Focarul de rujeolă din Roman se extinde Mediatorii sanitari, implicaţi în acţiunile de informare şi mobilizare

07/10/2017

Până la această dată, în judeţul Neamţ au fost confirmate 54 de cazuri de rujeolă, majoritatea în comunitatea ţiganilor din Roman. Din totalul cazurilor cazurile confirmate, în luna septembrie au fost înregistrate 8 îmbolnăviri.
„Precizăm că cele mai multe cazuri de rujeolă au evoluat în municipiul Roman, confirmându-se până în prezent un număr de 35 de cazuri în focarul din strada Fabricii şi 8 cazuri în focarul din strada Tudor Vladimirescu. În lunile august şi septembrie 2017, atât în cadrul campaniei de vaccinare ROR cât şi ca măsură de prevenţie în focarele menţionate, s-au vaccinat cu ROR 108 contacţi”, a afirmat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ.
Pentru limitarea extinderii acestei afecţiuni, epidemiologii DSP Neamţ au intreprins o serie de activităţi, de verificare a antecedentelor vaccinale ale contacţilor familiali şi de comunitate, cu recomandarea imunizării la copiii în cazul cărora nu a fost luată această măsură; izolarea cazurilor suspecte în spital şi, nu în ultimul rând, implicarea mediatorilor sanitari în acţiunile de informare şi mobilizare- având în vedere că majoritatea copiilor diagnosticaţi cu rujeolă din zona Roman sunt de etnie romă.
Potrivit raportului emis de Institutul Naţional de Sănătate Publică, la 29 septembrie 2017, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România ajunsese la 9421, din care 34 dedecese (9în judeţul Timis, 6 în judeţul Arad, 7 în judeţul Dolj, 3 în judeţul Caraş Severin, 1 în judeţul Bihor,1 în judeţul Cluj, 1 în judeţul Călăraşi, 1 în judeţul Neamţ (în comunitatea de romi din Roman), 1 în judeţul Satu Mare, 1 în judeţul Vaslui, 1 în judeţul Galaţi, 1 în judeţul Mureş şi 1 în Bucureşti). S-au inregistrat cazuri de rujeola in 41 de judete.
Rujeola este o infecţie virală extrem de contagioasă. Rujeola se transmite atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Virusul se răspândeşte cel mai adesea în perioada de incubaţie a bolii, atunci când pacientul nu ştie că este bolnav şi nu prezintă nici un simptom. Bolnavul este contagios cu 4 zile înainte ca erupţia cutanată tipică să apară şi încă 4 zile după aceea.

Geanina NICORESCU