Focar de „vărsat de vânt“ la Școala „Nicu Albu“

Scoala Nicu Albu*33 de copii sunt bolnavi de varicelă

La Școala Gimnazială „Nicu Albu“ din Piatra Neamț a izbucnit un focar de varicelă, afecțiune mai cunoscută sub denumirea de „vărsat de vânt“. Din cele 33 de cazuri depistate în rândul școlarilor și preșcolarilor care frecventează unitatea de învățământ, majoritatea sunt de la grupele de grădiniță.

„Din punctul nostru de vedere nu este un focar, este doar un episod de boală. Din cei 131 de copii din grădiniță s-au îmbolnăvit de varicelă 26, iar de la clasele 0-IV au fost depistate 7 cazuri. De la clasele V-VIII, unde învață 166 de elevi, nu sunt cazuri de îmbolnăvire. Ni s-au raportat cazuri sporadice de varicelă și de la alte școli, însă la Școala Gimnazială «Nicu Albu» sunt cele mai multe. Au fost luate măsuri de dezinfecție și triaj epidemiologic pentru a putea fi izolați copiii care au această boală foarte contagioasă“, ne-a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Potrivit medicilor, varicela sau vărsatul de vânt este o infecție cauzată de un virus care face parte din familia virusurilor herpetice. Acest virus se găsește în secreția nazală eliminată și în fluidul din vezicule. Vărsatul de vânt este foarte contagios, așa încât 90% din persoanele care nu au imunitate la boală și care sunt expuși o vor face. Epidemia de varicelă apare cu precădere între lunile februarie – aprilie la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani.

Boala este caracterizată de pete eruptive, care se umflă până ajung în stadiul de vezicule așezate pe o bază roșie. Veziculele se deprimă treptat și se usucă, formând cruste. În urma veziculelor nu rămân cicatrici, doar uneori o ușoară colorație maronie a pielii, trecătoare. De obicei, erupția provoacă prurit (mâncărime a pielii). Scărpinarea și ruperea acestor vezicule duce la formarea unei cruste și se pot infecta cu bacterii. Unii copii au febră, dureri abdominale sau chiar o senzație ușoară de greață în timpul erupției. Aceste simptome durează 3 până la 5 zile, iar febra nu depășește 39,4 grade Celsius.

Vărsatul de vânt este o boală ușoară, dar poate da complicații serioase, cum ar fi pneumonie, encefalita, infecții bacteriene ale pielii. După atacul bolii, virusul rămâne în corp, rămânând într-o stare latentă în celulele nervoase și se poate reactiva la vârsta adultă pentru a cauza, eventual, Zona Zoster.

Geanina NICORESCU