Focar de diaree acută la Grădinița Floare de Colț „tratat“ de DSP Neamț cu bâlbe

Gradinita Floare de Coltdiaree acută la Grădinița Floare de Colț

Grădinița Floare de Colț din cartierul Mărăței al orașului Piatra Neamț a fost închisă de inspectorii DSP Neamț abia ieri, după ce mai mulți copilași care o frecventează au ajuns la spital cu diaree acută, încă de săptămâna trecută. Primul caz a apărut în data de 26 februarie 2016, la 3 ore după servirea mesei de prânz în unitate, dar nu a „răsuflat“ nimic în presă, nu s-au lansat avertizări din partea Direcției de Sănătate Publică Neamț, iar după ce numărul cazurilor a ajun la 10 în decurs de trei zile, conducerea DSP a dat în bâlbâială. Ieri, ne-am pomenit cu 3 (trei) comunicate de presă. În primul, transmis la ora 10, conducerea DSP Neamț ROAGĂ părinții să-și ducă copiii la grădiniță, „întrucât episodul de cazuri de enterocolită acută înregistrat săptămâna precedentă a fost tranzitoriu, s-au intensificat măsurile de curățenie și dezinfecție zilnică, precum și triajul epidemiologic zilnic al copiilor prezenți, iar colectivitatea este menținută în supraveghere epidemiologică de către specialiști“. Prin cel de-al doilea părinții sunt sfătuiți să-și ducă micuții la medic la cel mai mic semn de boală, iar prin cel de-al treilea, transmis la distanță de două ore de primele două, este anunțată SUSPENDAREA ACTIVITĂȚII GRĂDINIȚEI, începând cu 4 martie 2016, „până la remedierea deficiențelor constatate“!

* „S-au recoltat 10 coproculturi de la personal, urmând să se investigheze educatoarele și celelalte categorii de personal din unitate“

Culmea e că primul comunicat, prin care părinții erau rugați să-și trimită copiii la grădiniță, a fost emis la ora la care ancheta epidemiologică nu era finalizată. Chiar cei de la DSP Neamț precizau, în același comunicat, că au fost recoltate probe de aeromicrofloră și spălături suprafețe, mai pe românește s-au luat probe de sanitație de pe suprafețele din sala de mese și a blocului alimentar, fără a avea vreun rezultat la acele analize. Și nu se știa dacă alimentele au fost sau nu cauza infectării copilașilor pentru că… „recoltarea de alimente NU s-a putut efectua fiind mai mult de 48 de ore de la păstrare“. Nu se cunoștea nici dacă sursa de infecție ar fi personalul de îngrijire din blocul alimentar, pentru că nu erau gata rezultatele analizelor prelevate: „S-au recoltat 10 coproculturi de la personal, urmând să se investigheze educatoarele și celelalte categorii de personal din unitate“, se arată în același comunicat al DSP Neamț.

Conducerea DSP ne-a transmis și cronologia apariției cazurilor de boală diareică acută, „pentru o mai bună informare a populației privitor la evenimentul de sănătate publică“: în data de 26 februarie 2016 s-a prezentat la secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț un copil de 3 ani cu vărsături, greață și două scaune diareice. Din relatările mamei, copilul a vărsat la 3 ore de la masa de prânz servită la Grădinița Floare de Colț. În zilele de 27 și 28 februarie 2016, în serviciul de Pediatrie al SJU Neamț s-au prezentat 8 copii de 3-5 ani, de la aceeași grădiniță, cu vărsături, greață, dureri abdominale și scaune diareice. Dintre aceștia, 3 au fost internați la Pediatrie și un copil la Boli Infecțioase. Formele de boală au fost ușoare și medii.

„Ca urmare a acestui episod, specialiștii DSP Neamț au desfășurat o anchetă epidemiologică și au recomandat personalului sanitar din incintă triajul epidemiologic zilnic al copiilor ce consumă masa la școală. Personalul de curățenie a primit directive pentru curățenie și dezinfecție zilnică“, sublinia conducerea DSP Neamț prin comunicatul de la ora 10.

Două ore mai târziu, schimbare radicală de abordare a situației: „conducerea DSP Neamț a dispus suspendarea activității la Grădinița Floare de Colț: Urmare a anchetei epidemiologice, a controalelor  igienico-sanitare și a rezultatelor probelor de laborator efectuate la Grădinița Floarea de Colț de către specialiștii DSP Neamț, vă comunicăm că a fost luată măsura suspendării activității grădiniței începând cu data de 4.03.2016 până la remedierea deficiențelor constatate, conform HGR 857/2011, art.62, alin.2“.

Rezultatele probelor de sanitație indică probe conforme la 80% din totalul probelor recoltate de pe suprafețe din blocul alimentar și probe de aeromicrofloră. Pentru probele neconforme Departamentul de Control în Sănătatea Publică a aplicat două sancțiuni personalului din unitate.

Boala diareică acută este dată de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi). Indiferent cărei clase aparțin și ce denumire poartă, germenii infecțioși cauzează o diaree acută infecțioasă care se manifestă vizibil prin: scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate (care reprezintă urgență principală în asemenea situații), vărsături, febră.

* Focar în școli sau grădinițe dacă apar cel puțin 3 cazuri

Ministrul Patriciu Achimaș-Cadariu a anunțat sâmbăta trecută că Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul Educației, va pregăti un set de măsuri care vor fi comunicate în școli, în vederea respectării normelor de igienă, decizie luată în contextul cazurilor de sindrom hemolitic-uremic apărute la mai mulți copii din Argeș. „În cazul apariției unui număr de minimum trei cazuri de îmbolnăvire prin boli respiratorii sau boli diareice, focarul va fi raportat conform prevederilor legale în vigoare la Direcția de Sănătate Publică județeană sau a municipiului București – Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile. În unitățile de învățământ unde există bloc alimentar propriu – se vor respecta cu strictețe regulile de procurare, depozitare, prelucrare și manipulare a produselor alimentare, iar personalul care deservește și manipulează alimentele trebuie să aibă examenul medical periodic recent realizat, în special probe de coprocultură. Aceleași cerințe se vor aplica și în cazul firmelor de catering care asigură alimentația preșcolarilor și elevilor. De asemenea, se vor verifica atent alimentele procurate și distribuite elevilor în cadru programului «Laptele și cornul» și cel de distribuire a fructelor în școli – sursele de aprovizionare să fie clar identificate, autorizate, iar produsele (fructele) să fie corect manipulate, păstrate și spălate“, a subliniat ministrul sănătății, printr-un comunicat.

Ancheta la Argeș a început tot cu bâlbe, iar numărul cazurilor de îmbolnăvire cu diaree acută și sindrom hemolitic-uremic a ajuns la 62, cu 3 decese. La Neamț, deocamdată, oficial, avem „doar“ un focar cu 10 cazuri de diaree acută, izbucnit la o grădiniță.

Geanina NICORESCU