Florile de salcâm i-au băgat în spital

spitalDoi bărbaţi au ajuns la spital, în urmă cu două zile, cu multiple traumatisme după ce au căzut din salcâmi. Un tânăr în vârstă de 20 de ani, din Roznov, ajunsese la vreo 5 metri înălţime când s-a dezechilibrat şi a s-a prăbuşit pe pământ, mai-mai să-şi frângă coloana. Echipajul medical de la Ambulanţă, solicitat la faţa locului printr-un apel la 112, a găsit victima întinsă pe spate, urlând de durere. Cadrele medicale i-au acordat primul ajutor şi au transportat pacientul la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. În urma investigaţiilor, doctorii de la Urgenţe l-au diagnosticat cu traumatism toraco-abdominal închis, traumatism coloană vertebro-dorso-lombară, TCC închis şi otoragie dreapta. Tânărul a rămas internat în spital pentru îngrijiri de specialitate.

În aceeaşi zi, şi un bătrân din Preuţeşti- Târgu Neamţ a căzut din copacul în care se urcase tot pentru a culege flori de salcâm. Victima, în vârstă de 85 de ani, a stat un timp pe scară, dar a vrut să ajungă un pic mai sus şi a păşit pe o creangă, moment în care a alunecat şi a căzut. A suferit un traumatism de bazin, iar pentru oblojirea rănilor a trebuit să meargă la spitalul orăşenesc.

Frunzele de salcâm sunt foarte râvnite pentru că dau rezultate foarte bune în tratamente, sub formă de infuzie, ulei esenţial, pulbere sau decoct. În plus, parfumul florilor de salcâm are un efect liniştitor asupra psihicului. Mierea de salcâm este recunoscută pentru ameliorarea problemelor bilei. Pentru tratarea dischineziei biliare (probleme în eliminarea bilei), fitoterapeuţii recomandă remediile din salcâm deoarece uşurează eliminarea acesteia. Infuzia de salcâm mai este bună în cazul dispepsiilor (disconfortul digestiv), favorizând digestia.

Geanina NICORESCU