Flori pentru grădină: plumeria

*Multitudine de combinații de culori și arome tropicale
*Florile comestibile, folosite în ornamente culinare
Plumeria este un arbust tropical care poate fi foarte ușor cultivată și în grădinile noastre. Are tulpina lungă, cu frunze mari, alungite și de un verde intens, face flori extrem de frumoase, într-o multitudine de culori: roz, roşie, albă, galbenă sau pot fi în combinaţii de culori. Varietățile cu flori albe și crem sunt cele mai parfumate. Parfumul florilor este îmbătător, mai ales dimineaţa şi seara, când atrag insectele pentru polenizare, iar mireasma e de-a dreptul ameţitoare. Înflorirea se întinde de-a lungul întregii veri, până spre luna octombrie.
Forma aproape perfectă a florilor, dar și mirosul dulce pe care îl emană te vor cuceri definitiv! Mai ales că florile acestei plante exotice sunt comestibile! Cu florile de plumeria te poţi juca în bucătărie fie pentru a ornamenta preparatele culinare sau torturile, fie în realizarea diferitelor reţete culinare. Atenţie la fructe , acestea sunt toxice! Seva plantei produce iritații la atingere!
*Colțul tropical din grădina ta
Plumeria emană exotism prin toţi porii, nu este greu de îngrijit, așa că merită să o ai în colecţia ta de plante din grădină. Iar dacă vrei să aduci paradisul în colţul tău de grădină, nu trebuie să te muţi la tropice, trebuie doar să știi cum trebuie să îngrijești plumeria. E bine de știut că este un arbust căruia îi place foarte mult căldura în sezonul estival, iar în perioada rece a anului vrea un binemeritat repaus. În perioada de vegetaţie nu-i place umezeala permanentă, dimpotrivă, solul trebuie lăsat să se usuce uşor între două udări.
La începutul iernii îi cad toate frunzele şi intră în repaus, aşa că nu trebuie să te sperii întrucât este un proces fiziologic normal. Primăvara, dacă are nevoie de transplantare, ai grijă să foloseşti un substrat universal în combinaţie cu perlit pentru a-i asigura plantei un drenaj cât mai bun la nivelul rădăcinilor. Dar poţi folosi și un substrat specific cactuşilor.
Plumeria nu suportă apa stagnată în farfurie deoarece rădăcinile sunt destul de firave şi putrezesc extrem de uşor! Mai bine acceptă o perioadă de secetă decât una cu apă din abundenţă. Pentru a beneficia de flori frumoase şi multe este recomandată folosirea unui fertilizant cu o concentraţie mai mare de fosfor.
*Nu-i o plantă pretențioasă
Plumeria are nevoie de un sol aerat, care să nu rețină apa, întrucât hidratarea excesivă nu-i face bine. Cel mai bun pământ pentru aceasta plantă este cel amestecat cu perlit, deoarece permite o bună drenare.
Nu trebuie exagerat cu fertilizările repetate, pentru ca altfel acumuleaza săruri excesiv în substrat. Dacă plumeria este cultivată în ghiveci, trebuie să-i schimbăm solul o dată pe an, recomandat primăvara. Iarna, cel mai bine e să plasezi ghiveciul cu plumeria în apropierea unei surse de căldura cum ar fi caloriferul sau soba, deoarece aerul este mult mai uscat în acea zona. Iarna, cel mai bine e să plasezi ghiveciul cu plumeria în apropierea unei surse de caldura cum ar fi caloriferul sau soba, deoarece aerul este mult mai uscat în acea zona. Atunci când plumeria este scoasă afară, trebuie avut grija ca planta să fie protejată de vânt.
Plumeria se poate înmulți înrădăcinându-i pur și simplu lăstarii. Trebuie să rupi lăstari tineri, subțiri, nelemnoși, ca apoi să-i plantezi în pământ umed, după care trebuie acoperit cu un borcan, pentru a crea efectul de seră.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU