Flori celebre: trandafirii

26/07/2019

Simbolul frumuseţii, al păcii şi un deosebit dar al naturii

Este disponibil în orice culoare, exceptând negrul

Trandafirul este simbolul frumuseţii și al păcii, un deosebit dar al naturii. Iubim aceste flori fie că sunt aşezate într-un buchet luxuriant, prinse în părul unei doamne, ataşate unei scrisori, fie chiar sub formă de “cascadă” în grădinile noastre. Pe bună dreptate, trandafirul este denumit şi „regele florilor”, fiind nelipsit din grădinile iubitrilor de flori. Trandafirul este cea mai cunoscută plantă folosită în scop ornamental, crescută în grădină pentru florile sale deosebite. Există peste 100 de specii şi mii de soiuri de trandafiri, întâlniţi în foarte multe nuanţe. Cele mai cunoscute nuanţe de trandafiri sunt cea roşie, cea albă, dar şi galbenă. Totuşi, există și trandafiri coloraţi artificial, trandafirii curcubeu. Trandafiri: culoare și simbolistică Marele înţelept Confucius avea peste 600 de cărţi despre modul de îngrijire a trandafirilor. Trandafirul este disponibil în orice culoare, exceptând negrul. Coloristica variază de regulă pe teme de roşu, roz, alb şi galben, în combinaţii unice, incredibile. Trandafirul roşu este simbolul Angliei şi este purtat în ziua de „Sf. George”. În anul 1986 trandafirul a devenit emblema florală a Statelor Unite ale Americii. Trandafirul roşu este și simbolul dragostei, fiind extrem de popular de „Ziua Indrăgostiţilor”. Clasicul trandafir roşu este cea mai bună alegere atunci când vrem să exprimăm afecţiunea faţă de o persoană specială. Fie că oferim un trandafir roşu, fie că oferim un buchet format din trandafiri roşii, vom face cea mai romantică şi eleganta alegere. Utilizări cosmetice, medicinale și alimentare Tradafirii sunt utilizaţi în obţinerea parfumurilor, care sunt extrase din glandele microscopice aflate în componenţa petalelor. Petalele de trandafir sunt uscate spre a fi vândute şi apoi utilizate în scop decorativ. Uleiul esențial de trandafir este extras din petalele trandafirului de Damasc, trandafir despre care se spune că este trandafirul roşu original, cu cel mai ridicat conţinut de ulei şi cu cea mai puternică aromă. Uleiul esenţial de trandafir are efecte antidepresive, antiinflamatoare, afrodisiace, dar şi antiseptice şi cicatrizante. Tradafirii sunt folosiţi în obținerea și de alte preparate din flori, precum apa de trandafiri, care era utilizată pentru tratarea anumitor boli, în medicina populară.Și nu în ultimul rând, trandafirii sunt utilizaţi şi în prepararea dulceţurilor, siropurilor şi a jeleurilor.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU

Lasa un comentariu