Fiscul pierde 47 de oameni la reorganizare

finante neamt

* Pleacă cine pică la examenul care se va da la Bucureşti

 

Ultimele zile din existenţa Direcţiei Finanţelor Publice Neamţ, în actuala structură, sunt deja pline de încordare pentru angajaţii instituţiei. Reorganizarea se apropie de start, odată ce hotărârea de guvern – care va stabili noua instituţie, noua organigramă, noul stat de funcţii şi noul regulament de organizare şi funcţionare – va fi adoptată şi publicată. Ceea ce ar trebui să se întâmple zilele acestea.

Tensiunea existentă printre angajaţii instituţiei, care au mai trecut printr-o reorganizare şi ştiu că acest lucru înseamnă disponibilizarea unora dintre ei, face să apară tot felul de speculaţii, majoritatea întemeiate, asupra numărului de angajaţi care vor trece prin stresul rămânerii fără loc de muncă.

Din cei aproape 500 de salariaţi existenţi acum în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, se preconizează că 47 vor fi trecuţi pe banca de rezerve. Cifră care se ştie în interiorul instituţiei, dar n-a fost confirmată de conducere. „Nu putem vorbi de cifre, deocamdată, pentru că nu avem nici un document oficial la acest moment, dar se aşteaptă ca mâine (n.n. – astăzi) să apară hotărârea de guvern care va stabili în clar toate aceste lucruri”, declară Delia Călin, director executiv adjunct al Fiscului nemţean. „Cert este că persoanele care vor părăsi instituţia nu vor rămâne în afara sistemului, întrucât, conform legislaţiei, au prioritate la accederea pentru alte posturi în cadrul sistemului. Vor fi examene la care orice funcţionar din cadrul instituţiei va putea participa, dar nu ne putem lansa în cifre, situaţia nu este definitivă, încă”.

Cert este că cei care vor rămâne pe dinafară, în cele din urmă, sunt păstraţi în Corpul Funcţionarilor Publici şi pot reintra în sistem, dacă există oportunitatea.Nimeni nu le garantează, însă, disponibilizaţilor promovarea în noua structură, întrucât vor fi nu doar teste profesionale, ci şi verificări psihologice, care îi înspăimântă deja pe unii dintre actualii angajaţi. Comisarii gărzii, de pildă, sunt relativ obişnuiţi cu astfel de emoţii, întrucât ei treceau o dată la cinci ani printr-o serie de evaluări psihologice. Însă, nefericitul incident de zilele trecute, când un comisar de la Secţia Neamţ a murit în urma unei crize cardiace pe fondul stresului adus de aceste schimbări, ridică deja îngrijorarea salariaţilor la un alt nivel.

Restructurarea urmată de reorganizarea Finanţelor are ca scop declarat eficientizarea activităţii de colectare a veniturilor şi combaterea evaziunii fiscale. Noua structură va fi regională, cu sediul la Iaşi, pe modelul Agenţiei de Dezvoltare Nord – Est, şi va absorbi direcţia generală județeană, care nu va mai avea personalitate juridică, ci va fi subordonată regionalei. La rândul ei, structura Direcţiei Naţionale Antifraudă Fiscală va fi sub formă de regiuni, tot 8, dar sediul regionalei va fi stabilit acolo unde există identificat deja risc major de evaziune fiscală şi îndeosebi în zonele de frontieră. Pe aceste considerente, guvernul a decis ca Direcţia Regională Antifraudă Fiscală pentru zona Nord – Est să aibă sediul la Suceava.

Cine pleacă şi cine rămâne la Fisc va hotărî examenul care se va da la Bucureşti, pentru toată lumea care deţine funcţii de la şef de birou în sus.

Cristina IORDACHE