Fiscul își face norma cu plătitori mici, dar mulți și disciplinați

fisc cristina ionescuFirmele nemțene rămase în administrarea Fiscului județean au achitat în luna martie 84,6 milioane lei la buget, însemnând taxe, impozite, contribuții sociale datorate.

Suma reprezintă obligațiile plătite numai de contribuabilii mici, întrucât din luna februarie 2016 contribuabilii mijlocii din Neamț (187 de societăți comerciale) au trecut din administrarea structurii județene la Direcția Regională de Administrare Fiscală Iași, potrivit reorganizării dispuse de ANAF. Chiar și așa, grosul plăților la buget aparțin firmelor definite de normele în domeniu fiscal mici și continuă să fie însemnate. Din datele furnizate de Administrația Finanțelor Publice Neamț, în primele trei luni ale acestui an s-au încasat la buget 272,71 milioane lei, comparativ cu primele două luni când s-au înregistrat plăți în valoare de 188,13. „La sfârșitul lunii martie erau înregistrate încasări în sumă de 135,24 milioane lei la bugetul de stat, 86,52 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale de stat, 47,04 milioane lei încasări la bugetul asigurărilor sociale de sănătate și 3,91 milioane lei la bugetul de șomaj. Sumele încasate în primele trei luni ale acestui an sunt în sumă de 272,71 milioane lei. Reamintim că din luna februarie a acestui an contribuabilii mijlocii aflați în evidența Administrației județene a Finanțelor Publice au fost preluați de către Administrația financiară pentru contribuabili mijlocii Iași“, a declarat Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al AFP Neamț.

În aceeași perioadă a acestui an Compartimentul executări silite a AFP Neamț a reușit recuperarea a jumătate din debitele înregistrate de mediul privat de afaceri. Măsurile de executare silită au vizat restanțe la buget de aproape 52 milioane lei, din care au fost recuperate 26,86 milioane lei. Jumătate din această valoare a fost achitată de contribuabili imediat după ce au primit somațiile de la Fisc.

După somații, debitorii care n-au achitat din restanțe s-au trezit cu conturile bancare blocate, la fel și partenerii care le datorau sume în urma operațiunilor comerciale derulate. „În primele trei luni ale anului s-au aplicat popriri bancare pentru debite în sumă de 55,65 milioane lei și s-au înregistrat încasări din popriri bancare în sumă de 9,90 milioane lei. S-au mai aplicat popriri pe venituri la terți pentru debite în sumă de 6,34 milioane lei și s-au încasat din popriri pe venituri la terți 1,46 milioane lei“, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

În ultimă instanță, s-a dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile ale debitorilor, în valoare de 0,93 milioane lei, iar în urma valorificării bunurilor mobile s-a obținut suma de 0,01 milioane lei. Din bunurile imobile sechestrate, în valoare de 1,67 milioane lei, au fost valorificate bunuri în valoare de 0,02 milioane lei.

În același timp, plățile efectuate de debitori după instituirea sechestrelor asupra bunurilor mobile și imobile au fost în valoare de 1,91 milioane lei.

Cristina IORDACHE