Firmele din Roman, pe locul 2, cu cele mai multe oferte de muncă din Neamț

28/09/2016

*În această săptămână, romașcanii au la dispoziție 245 de posturi disponibile *Luna trecută, la Roman, în evidențele AJOFM Neamț erau înregistrați doar 530 de șomeri

Industria romașcană continuă să fie un „pilon“ de bază pentru piața muncii din județ, dacă ar fi să ne luăm după lista cu joburi intermediată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț, unde, săptămânal, apar tot mai multe locuri de muncă pentru șomeri. De exemplu, în această perioadă, în zonă sunt disponibile 245 de slujbe, cu 41 mai puține față de oferta din Piatra Neamț. Pe lângă acest lucru, la finele lunii august, în evidențele agenției locale de șomaj erau înscriși doar 530 de șomeri, la o populație stabilă de 48.913 de locuitori (18-62 de ani). Interesant că numărul de persoane indemnizate era egal cu numărul de persoane ieșite din plată. Tot acolo, ponderea șomerilor în populația stabilă era de 1,08%, în comparație cu Piatra Neamț, unde în aceeași perioadă, ponderea era de 1,28%. Pe comune, în Gherăești se aflau cele mai puține persoane fără un loc de muncă, respectiv 24. În aceeași comună, la o populație stabilă de 4.454 locuitori, ponderea șomerilor era de doar 0,54%.

La polul opus, în comuna Oniceni se aflau cei mai mulți șomeri, respectiv 337. Acolo, ponderea șomerilor era de 17,23%.
Dacă ne referim la posibilitățile de angajare din această săptămână, în industrie, la Roman, sunt vacante 145 de joburi. Ocupația de operator-confecționer din industria de îmbrăcăminte are vacante 57 de posturi. Pentru confecționerii în textile, firmele de specialitate oferă 30 de posturi. Muncitorii necalificați au disponibile 43 de slujbe. În rest, se mai găsesc locuri de muncă în aceste ocupații: călcător textile, controlor de calitate, inginer confecții textile, mecanic de întreținere și reparații mașini de cusut, șpănuitor și turnător produse ceramice. În construcții și agricultură, dulgherii, fierari-betoniști și muncitorii necalificați au câte 5 joburi vacante. În aceleiași domenii de activitate, sunt neocupate posturile de inginer zootehnist, mecanic agricol, muncitor necalificat, șef de laborator și zidar. Dacă ne referim la comerț și servicii, aceste domenii dispun de 76 de locuri de muncă. În cazul ambalatorilor manuali, angajatorii vor să încadreze 15 lucrători. Alte 7 posturi sunt vacante pentru muncitorii necalificați, iar 5 pentru operatori vânzări prin telefon. În rest, romașcanii au disponibile joburi pentru: agent de vânzări, asistent medical generalist, asistent veterinar, coafor, confecționer tâmplărie din pvc, contabil, economist, frezor, gaterist, inginer autovehicule rutiere, lăcătuș mecanic, inginer proiectant instalații, inspector tehnic, lucrător bucătărie, macaragiu, maistru, manipulant mărfuri, mecanic auto, medic veterinar și operator calculator.

V. ANDRIEȘ