Firme din Neamţ implicate în evaziune fiscală de 350 miliarde vechi

scorseze*Procurorii DIICOT Neamţ au destructurat o grupare care a operat activitate comercială fictivă în valoare de circa 1.500 miliarde lei vechi

*Patru suspecţi au fost conduşi aseară la tribunal pentru arestare preventivă

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț împreună cu lucrătorii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate  Bacău și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț au descins, duminică, la 6 adrese unde au derulat percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu imens. Anchetatorii au destrămat o grupare care prin intermediul unor firme fantomă a derulat operaţiuni comerciale fictive de aproape 1.500 miliarde lei vechi şi a produs un prejudiciu estimat la 350 miliarde vechi. “Se efectuează cercetări față de 5 suspecți sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și evaziune fiscal, care acţiona prin identificarea şi preluarea prin intermediari a unor societăţi comerciale care aveau în posesie sau care puteau să obţină documente cu regim special, utilizate în comerţul cu material lemnos şi folosirea ulterioară a acestor documente, precum şi a unor facturi şi chitanţe completate fictiv, pentru a se atesta livrarea către societăţile comerciale beneficiare a unor cantităţi importante de mărfuri, în special material lemnos primar şi secundar”, se arată în comunicatul de presă DIICOT Neamţ. În perioada 2012 – 2014, sub coordonarea liderilor grupării infracţionale cercetate, intermediarii completau în mod fictiv acele documente care ulterior erau trimise beneficiarilor, în scopul introducerii în contabilitatea societăţii comerciale respective, pentru scăderea artificială a bazei impozabile. “Suspecţii au organizat întocmirea în fals şi emiterea unor facturi, prin care se atesta în mod fals livrarea unor cantităţi mari de marfă, cu o valoare ridicată către S.C. Scorseze Security International” SRL Bucureşti”, mai spun procurorii.

Ca urmare a organizării acestei activităţi infracţionale, în numele SC Cogicomconstruct Primtrans SRL au fost întocmite în cursul anului 2014 mai multe facturi, prin care se atesta în mod fictiv că această societate comercială ar fi livrat în perioada 2102-2014 către S.C. Scorseze Security International SRL cantităţi imense de mărfuri. Astfel, în cursul anului 2012 – în valoare de 58.543.839, 20 lei, în cursul anului 2013 – în valoare de 52.975.668,86 lei, iar în cursul anului 2014 – în valoare de 2.400.000,00 lei, mai spune documentul citat. Aceste facturi, emise de o societate comercială de tip „fantomă”, aflată de la data de 16.10.2013 în procedură de insolvenţă, au fost înregistrate în contabilitatea Scorseze Security International SRL având drept rezultat degrevarea artificială şi ilicită a acestei societăţi comerciale de plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, cu titlu de taxe şi impozite. “Suspecţii au folosit pentru realizarea scopului infracţional arătat şi SC Starlet Wood SRL Bistriţa, judeţul Neamţ, precum şi SC Domexim Team SRL Vânători Neamţ. Probele obţinute în cauză au arătat că aceste două societăţi comerciale au fost folosite de către membrii grupării infracţionale pentru emiterea unor facturi fictive către S.C. Scorseze Security International SRL, în total, prin cele trei societăţi fantomă fiind facturate în mod fictiv, mărfuri în valoare totală de 145.585.993 lei, cu un prejudiciu estimat în dauna bugetului de stat în sumă de 34.940.638 lei”, precizează DIICOT Neamţ.

În urma percheziţiilor derulate în judeţele Neamţ, Galaţi şi în municipiul București suspecţii au fost aduşi la audieri la Piatra Neamţ, iar patru dintre ei, trei bărbaţi cu vârste între 46 şi 53 de ani şi o femeie de 46 de ani, au fost prezentaţi la instanţă aseară târziu, cu propunere de arestare preventivă. Suportul informativ și tehnic al acţiunii a fost asigurat de Serviciul Român de Informații.

 

 

Casetă:

 

SC Cogicomconstruct Primtrans SRL este o firmă care pe 11 noiembrie 2014 a primit sentinţă de radiere din Registrul Comerţului conform deciziei Tribunalui Neamţ de închidere a procedurii insolvenţei. Firma a fost administrată de Liviu Ioan Ciobanu (46 de ani, care a preluat-o de la fostul administrator din Alba. Potrivit datelor financiare, firma, profilată pe comerţul cu material lemnos, nu mai are nici un angajat din 2005, iar cei doi asociaţi au reuşit, în anul 2008, o cifră de afaceri de peste 228.000 lei şi un profit de 4.805 lei.

 

SC Domexim Team SRL a fost înfiinţată în iulie 2013, cu profil comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare, cu sediul la Nemţişor, comuna Vânători Neamţ. Imediat, firma a avut un trend crescător, astfel că la finele primului an a raportat o cifră de afaceri de peste 5.6 milioane lei, şi asta cu doar un singur angajat.

 

SC Starlet Wood SRL a fost înfiinţată tot în 2013, cu acelaşi obiect de activitate, respective comerţ cu lemne şi material de construcţie, având sediul la Bistriţa, comuna Alexandru cel Bun. Pe site-urile de specialitate nu sunt date financiare ale acestei firme care are un singur administrator. E drept, potrivit datelor publice, firma a fost înfiinţată pe 24 decembrie 2013 şi nu a avut timpul necesar să ruleze plus-valoare, aşa că în februarie 2014 a depus declaraţii la Fisc pe zero, şi aşa au rămas şi până în ziua de azi.

 

SC Scorseze Security International SRL a fost înfiinţată în 2003 şi este axată pe servicii de pază şi protecţie. Printre obiectivele contractate de firma cu sediul în Bucureşti se numără Metrorex, Imprimeria Naţională, etc.

 

Cristina Iordache