Firma asasinului de soacre, pusă sub sechestru

12/12/2012

Finanţele Publice au obţinut, ieri, în instanţă, instituirea sechestrului asigurător asupra firmei prin care Radu Constantinescu (42 de ani), din Piatra  Neamţ, a creat o pagubă de 33 miliarde lei vechi la buget. Prin hotărârea Curţii de Apel Bacău s-a decis, practic, ca Direcţia Finanţelor Publice Neamţ să aibă garantate orice drepturi asupra bunurilor mobile şi imobile ale societăţii Full Construct SRL din Bodeşti. O garanţie în plus, întrucât firma este în insolvenţă din iunie 2011, după ce Tribunalul Neamţ a admis cererea Fiscului, instituţie care are creanţa garantată şi prioritate în distribuirea sumelor provenite din lichidare.

Sentinţa de ieri a Curţii de Apel Bacău nu este definitivă, dar este greu de crezut că Radu Constantinescu o va ataca. El a fost de acord cu rezultatele inspecţiei fiscale şi cu probele procurorilor ce i-au fost prezentate înainte de a fi trimis în judecată. A recunoscut acuzaţia de evaziune fiscală şi la proces, tribunalul condamnându-l la patru ani de interzicere a unor drepturi civile, printre care şi acela de a mai administra firme, pedeapsă care va fi aplicabilă după cei 12 de închisoare primiţi pentru uciderea soacrei.

În acest dosar de evaziune fiscală se arată că în 2009 Radu Constantinescu a înfiinţat pe numele lui Cristinel Vadana, cumnatul său, societatea Full Construct SRL, la Bodeşti. La un an de la înfiinţare, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Neamţ face o inspecţie fiscală la firmă pentru a confrunta datele din declaraţiile fiscale depuse cu situaţia existentă în evidenţa contabilă. Dar, inspectorii n-au putut face verificările, întrucât Radu Constantinescu nu a fost de găsit. La controlul încrucişat care a vizat declaraţiile a 40 de firme din toată ţara, partenere de afaceri ale Full Construct, au reieşit operaţiuni comerciale achitate cu cash, dar care n-au mai fost înregistrate în evidenţa contabilă curentă. Prejudiciul estimat a fost de circa 33 miliarde lei vechi, din care 15 miliarde lei vechi impozitul pe profit şi restul TVA neachitate. Banii s-au dovedit a fi intrat în conturile firmei, dar au fost ridicaţi în numerar de Radu Constantinescu, de la ghişeele băncilor sau direct de la bancomate. Inclusiv bunurile sale au fost sechestrate, iar acum şi bunurile mobile şi imobile ale firmei au fost imobilizate.

Pentru împuşcarea soacrei, în iunie 2011, fostul om de afaceri pietrean are de executat 12 ani de puşcărie.