* Muncitorul a suferit arsuri grave după explozia unui cazan
* Alţi doi bărbaţi şi-au pierdut viaţa în acest an în accidente de muncă
Neimplicarea angajatorilor, nerespectarea regulilor de către salariaţi, lipsa echipamentelor de protecţie sau ignorarea unor minime riscuri sunt principalele cauze ale accidentelor de muncă mortale de anul acesta.
Din cele trei accidente de anul acesta, două s-au produs din vina victimelor, aşa cu au conchis specialiştii Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ în urma anchetelor desfăşurate. Aşa s-a întâmplat cu un muncitor necalificat care era angajat la o firmă din domeniul exploatării masei lemnoase. Accidentul a avut loc în luna februarie, la depozitul societăţii, în timp ce muncitorul dezlega încărcătura de buşteni din camion şi un buştean a căzut peste el, zdrobindu-i coloana în zona cervicală. Bărbatul, în vârstă de 59 de ani, nu a murit pe loc, ci a fost transportat cu ambulanţa la spital, însă, în ciuda eforturilor medicilor n-a mai putut fi salvat. Concluzia ITM Neamţ este că responsabilitatea producerii accidentului aparţine salariatului, care ar fi trebuit să verifice stabilitatea buştenilor şi poziţionarea autovehicului, şi abia apoi să desfacă chinga care îi susţinea.
În luna martie s-a produs un alt accident mortal, în care victima era angajat ca şofer la o firmă de transport rutier de mărfuri. Bărbatul conducea un autocamion încărcat cu buşteni, spre Suceava, şi a intrat cu viteză într-o curbă extrem de periculoasă în localitatea Sadova, a pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat. Din cauza leziunilor foarte grave, bărbatul, care avea 41 de ani, a murit la spital.
Ultimul accident s-a produs atât din vina angajatului, cât şi a angajatorului şi a avut loc la jumătatea lunii decembrie 2012, dar a fost înregistrat în ianuarie, când a murit victima. Salariatul lucra de trei săptămâni ca manipulant la o firmă de comerţ cu piese şi accesorii. Pe 17 decembrie, el a alimentat instalaţia termică cu lemne şi a umplut cazanul cu apă, dar la un moment dat s-a produs o explozie şi muncitorul a fost opărit cu apa fierbinte. O ambulanţă l-a transportat la spital, unde a rămas internat cu arsuri grave pe tot corpul, iar după aproape o lună de zile a decedat. Bărbatul avea 42 de ani şi lucra cu forme legale la firma pietreană. Inspectorii de muncă au făcut cercetările şi în final au stabilit că şi firma avea partea ei de vină. „Cauza producerii accidentului de muncă mortal a fost supraîncălzirea cazanului pe fondul alimentării instalaţiei cu lemne şi a alimentării insuficiente cu apă. În urma anchetei, s-a aplicat o amendă de 15.000 de lei angajatorului pentru că nu a asigurat exploatarea în condiţii de siguranţă a instalaţiei mecanice sub presiune şi pentru că nu a asigurat instruirea suficientă a personalului în privinţa măsurilor de protecţia muncii specifice locului de muncă”, a spus Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamţ.
Ritmul producerii evenimentelor de acest gen reflectă exact cauzele şi cunoaşte fluctuaţii de la an la an. Dacă în 2011 au fost 9 accidente mortale, anul trecut s-au produs 13 astfel de tragedii.
„Ne bucurăm să constatăm o scădere a numărului acestor evenimente, întrucât aceasta înseamnă că inspectorii de muncă şi-au făcut bine treaba, controalele au fost mai dese şi cu ocazia lor se face şi activitate de prevenire, nu doar de verificare. Ar mai fi de subliniat faptul că anul acesta s-au derulat numeroase întâlniri cu angajatorii din domenii diverse, aşa cum sunt domeniile în care s-au înregistrat accidentele de muncă mortale şi acest lucru vine în sprijinul angajatorilor o dată în plus, pentru că identifică mai uşor punctele slabe de la locurile de muncă pe care le conduc”, a conchis juristul Nicolae Hârlea.
Cristina IORDACHE