Final de bâlci în sunet de vuvuzea

balci2 După zece zile de distracţie s-a „tras cortina” şi peste centenarul Bâlci al Romanului. Vremea atât de schimbătoare de la acest început de vară a ţinut atât cu negustorii cât şi cu romaşcanii dornici de a retrăi senzaţiile plăcute ale copilăriei oferite de parcul de distracţii.

Trăgând linie la final de petrecere se poate constata că, puse cap la cap lucrurile par a fi profitabile pentru ca şi anul viitor să se respecte tradiţia celor peste 160 de ani de iarmaroc la Roman. Comercianţii se plâng an de an că le scad vânzările dar în continuare participă la bâlci. Anul acesta numărul vizitatorilor atât la tarabe cât şi în parcul de distracţii a fost mare, aglomeraţia zilnică de după ora 18 fiind o dovadă vie a faptului că romaşcanii nu au pierdut ocazia de a trece cel puţin odată în această perioadă prin bâlci. Mulţi doar au admirat produsele expuse, alţii au respectat o cutumă a iarmarocului şi nu au ratat să servească un mic şi o bere la una din multele terase deschise în zonă iar cei mici au fost atraşi irezistibil de parcul de distracţii spre bucuria proprietarilor de tiribombe şi secătuind portofelele părinţilor.

Chiar dacă numărul oamenilor legii a fost destul de numeros, afluxul mare de vizitatori a creat mici blocaje atât în traficul pietonilor cât şi în cel auto. Pentru că foarte mulţi vizitatori sosiţi cu autoturismele la bâlci au dorit să-şi protejeze picioarele de mersul pe jos şi au venit cât mai aproape de intrarea în zona parcului de distracţii s-au creat mici blocaje pe străzile din jurul locului de petrecere a bâlciului.

 

Vuvuzelele anunţau retragerea cocălarilor spre case

 

Romaşcanii ce domiciliază în zona Abator, foarte aproape de locul de desfăşurare a bâlciului, nu au mai fost afectaţi ca în ceilalţi ani de zgomot, aglomeraţie dar, noapte de noapte au ştiut cam câţi nesimţiţi şi-au achiziţionat din târg vuvuzele pe care le foloseau extaziaţi mai ales după miezul nopţii ca un semnal de retragere din bâlci. Nici în acest an nu au lipsit urletele cocălarilor mari iubitori de bâlci care, suferind pesemne de surzenie, îşi povesteau mai ales după miezul nopţii cu glas tare şi zgomotos fericirea ce i-a cuprins în jurul câtorva sticle de bături alcoolice.

Cocălarii de la volan nu puteau traversa zona bâlciului fără să nu se audă puternic din boxele autoturismelor manelele „educative” despre viaţă, bani, dragoste şi nelipsiţii lor duşmani. A fost o lume pestriţă la bâlci de la cocălari la oameni rafinaţi, dar pentru fiecare a avut un farmec aparte şi acest bâlci. Dacă vremurile paupere pe care le trecem cu toţii şi-au pus amprenta asupra volumului mic de cumpărături din bâlci totuşi fiecare vizitator a avut alocat un mic buget cu ajutorul căruia în funcţie de necesităţi au fost achiziţionate de la jucării pentru cei mici la haine de blană pentru domnii şi doamnele cochete. Succes la vânzări au avut şi cei care au scos pe tarabe ceaune şi tigăi de tuci în condiţiile în care nu au beneficiat de vreo reclamă agresivă pe vreun post tv ca alte tigăi minune. Au fost şi vizitatori care au zăbovit câteva minute la standul, unicul de altfel, de cărţi ale unui tânăr anticar romaşcan. Cei care au alocat câteva minute standului de cărţi nu au ezitat să scoată din buzunar câţiva lei pentru a-şi ostoi dorinţa petrecerii unor clipe de neuitat în compania filelor îngălbenite de trecerea anilor.

 

Parcare etajată

 

Autorităţile locale vor folosi şi în acest an veniturile obţinute din organizarea bâlciului pentru amenajarea parcării etajate de la Piaţa Mare iar după numărul comercianţilor prezenţi şi mulţimea vizitatorilor se pare că vor fi suficienţi bani pentru ca în cel mai scurt timp Romanul să se poată lăuda şi cu această parcare imperios necesară bunei desfăşurări a activităţii de zi cu zi.

Bâlcenii îşi vor face bagajele de dimineaţă şi vor reda circulaţiei normale strada Renaşterii. De aici se va pleca spre târgurile similare de la Galaţi şi de la Negreşti, judeţul Vaslui.

 

Dan VASILIU