Filme din penitenciar, la Biblioteca „Kirileanu”

Pietrenii au participat luni, 21 august, la campania „Aripi Frînte” inițiată de Asociația „Necuvinte” în colaborare cu Poliția Română.
Caravana acestei campanii a ajuns în Piatra Neamț și la sediul Bibliotecii Județene “G.T. Kirileanu” a avut loc o dezbatere asupra fenomenului violenței domestice, susținută atât prin informații menite a preveni agresiunea intrafamilială (în cuplu, asupra copiilor), cât și prin prezentarea unui documentar care prezintă experiențele tulburătoare ale câtorva femei deținute în Penitenciarul Târgușor, condamnate pentru uciderea agresorilor. La evenimentul găzduit de Biblioteca „G.T. Kirileanu” au participat reprezentanții asociației „Necuvinte”, polițiști de Prevenire de la Poliția Neamț și deputatul Iulian Bulai, vicepreședintele Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați.
Scopul campaniei este de a responsabiliza comunitatea asupra dimensiunii, incidenţei şi formele de manifestare a violenței în familie, de a informa care sunt instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen și care sunt drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie. Cei prezenți la campanie au fost impresionați de filmul documentar „Aripi Frânte” care prezintă situația victimelor violenței domestice din România, prin câteva cazuri ale unor deținute din Penitenciarul de Femei Târgşor. Documentarul este construit în jurul poveștilor unor femei care au trăit o viață în abuzuri și frică, ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferințe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui ajungând la un moment dat să clacheze și să devină din victimă, agresor, făcându-și singure dreptate. Filmul poate fi accesat pe web-site-ul Poliției Române la secțiunea campanii (link: https://politiaromana.ro/ro/prevenire/campanii-proiecte/campania-de-prevenire-aviolentei-domestice-aripi-frante). Polițiștii au subliniat faptul că, în mod constant, prin activitățile curente desfășurate, se promovează ordinul de protecţie – un instrument legislativ extrem de util în vederea prevenirii recidivei faptelor cu violenţă. Conform art.23 din Legea nr 217/2003, persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe măsuri – obligaţii sau interdicţii. Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune şi suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc sau urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială. Instanţa poate dispune şi obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării. „Dacă ai obţinut un ordin de protecţie, sună la 112 în cazul în care agresorul nu respectă acest ordin! Dacă ai rămas în domiciliul unde aţi locuit împreună schimbă încuietorile şi nu-i permite, sub niciun motiv să intre în casă. Informează-ţi cunoscuţii şi vecinii în legătură cu ordinul de protecţie şi roagă-i să sune la poliţie dacă văd că eşti urmărită!”, recomandă autoritățile. (C.I.)