File de istorie / Cum serbau odinioară nemțenii Marea Unire de la 1918

 

*„În cursul lunilor decembrie 1918 și ianuarie 1919, în toate satele și orașele județului Neamț s-au ținut ample adunări prin care se aducea un fierbinte omagiu actului consfințit  de Adunarea de la Alba Iulia“, spune prof. Gheorghe Radu, fost director al Arhivelor Naționale, filiala Neamț

Ziua de 1 decembrie 1918 a rămas în istoria țării noastre ca momentul nașterii României Mari. La 1 decembrie 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia, constituită din 1.228 de delegați și sprijinită de peste 100.000 de români, a adoptat o Rezoluție prin care s-a decretat unirea românilor din Transilvania, Banat și Țara Maramureșului cu România. Evenimentul a venit ca o continuare a acțiunilor unioniste din Basarbia (27 martie 1918) și Bucovina (15/28 noiembrie 1918).

Și în Neamț, Marea Unire a fost sărbătorită cu fast, arhivele adăpostind numeroase dovezi ale manifestărilor de bucurie și entuziasm înregistrate pe între teritoriul județului. „Locuitorii meleagurilor de la poalele Ceahlăului, urmașii plăieșilor lui Ștefan cel Mare, au sărbătorit cu entuziasm realizarea Unirii. În cursul lunilor decembrie 1918 și ianuarie 1919, în toate satele și orașele județului Neamț s-au ținut ample adunări prin care se aducea un fierbinte omagiu actului consfințit  de Adunarea de la Alba Iulia. În satul bunicilor lui Ion Creangă – Pipirig –  cu ocazia adunării ținute la școală în semn de recunoștință pentru cei 43 de săteni morți în război «pentru înfăptuirea marelui ideal național», s-a subliniat importanța realizării «acestui eveniment măreț pentru țară». În continuarea adunării a avut loc o frumoasă serbare școlară, la care a asistat un numeros public. Într-un raport din 9 ianuarie 1919, al direcțiunii Școlii Primare Hangu, privind manifestările dedicate evenimentului amintit, raport înaintat Revizoratului Școlar Neamț, se spunea printre altele: «Pe lângă o Românie Mare, să putem avea și o Românie puternică și temută de toți dușmanii și să ne putem bucura de roadele sfinte ale izbânzii în acest groaznic război»“, amintește prof. Gheorghe Radu, fost director al Arhivelor Naționale, filiala Neamț, în lucrarea sa, „Pagini alese din istoria județului Neamț“.

Astfel de manifestări de entuziasm au avut loc și în localitățile Bârgăuani, Dobreni, Negrești, Căciulești, Cut, Botești, Ștefan cel Mare etc.

Marea Unire, serbată de elevii Liceului „Petru Rareș“

Pe data de 1 decembrie 1919, la împlinirea unui an de la Unire, în tot județul au avut loc manifestări de entuziasm. Astfel, Revizoratul Școlar Neamț anunța, printr-o circulară adresată tuturor școlilor, că „pe ziua de 1 decembrie a.c. se suspendă cursul școlar, când se va serba la fiecare școală actul unirii Ardealului cu noi“, urmând ca în cadrul adunărilor organizate cu acest prilej să se țină câte o cuvântare și o serbare cu cântece și recitări.

„Cadrele didactice de la Liceul «Petru Rareș» din Piatra Neamț semnau convocatorul pentru adunarea ce urma să aibă loc în piața orașului, de la ora 11.00, unde au participat toate autoritățile locale, în frunte cu prefectul județului. Piața orașului, care purta numele lui Mihail Kogălniceanu, a fost ornată cu steaguri și ghirlande de brad, iar pe scena amenajată în acest sens au evoluat elevii Liceului «Petru Rareș». În fața publicului, au defilat ostașii Regimentului 15 Războieni“, adaugă prof. Gheorghe Radu.

Despre semnificația zilei de 1 decembrie, marele și regretatul istoric acad. Florin Constantiniu spunea: „Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid. Este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit“.

Irina NASTASIU