Filaj acuzat de protestatarul Ţuburlui

08/05/2014

tuburlui2

*Acesta nu spune clar “cine” dar sugerează că SRI ar sta cu ochii pe el *SRI Neamţ nu are voie să răspundă la asemenea întrebări, iar de la Bucureşti nu a fost emis încă un punct de vedere

Protestatarul care fluieră zilnic din ţignal în faţa Palatului Administrativ din Piatra Neamţ susţine că face obiectul unei operaţiuni de filaj realizată de o instituţie a statului.

Postarea de ieri, de pe facebook, a acestuia nu spune clar dar sugerează că ar fi cu ochii pe el chiar Serviciul Român de Informaţii (S.R.I.). Din păcate, încă nu avem un punct de vedere official cu privire la acuza voalată a lui Ţuburlui (SRI Neamţ ne-a îndrumat spre Biroul de Presă de la Bucureşti de unde aşteptăm un punct de vedere).

Pentru corecta informare a cititorilor noştri se impune menţiunea că postarea lui Ţuburlui a fost făcută ieri după amiază (după realizarea obişnuitului protest), a durat ceva timp până a fost remarcată de reporterul Ceahlăul, abia apoi am demarat documentarea iar mailul cu solicitarea de precizări a plecat la SRI-centru abia la ora 16 şi 17 minute.

De asemenea, în general, un filaj legal poate fi realizat în România nu doar de SRI ci şi de alte instituţii cu atribuţii în cercetare, cum ar fi DGIPI, Poliţia sau chiar Jandarmeria.

 

“Tânăr cu poşeţică gen S.R.I”

Pasajul din postarea menţionată care face referire la pretinsul filaj este următorul: “Mă despart de interlocutorii mei. Langă clădire, un tip tânăr cu o poşeţica pe umăr gen SRI stătea cu spatele la mine. Trec pe lângă el şi-i spun: Gata filajul? Hai, că te-ai făcut că munceşti şi azi! Să spui şefilor tăi că le-am ordonat să-ţi dea o mărire de salariu. Sclavule!”. După cum se observă, Ţuburlui nu se referă direct la S.R.I. ci vorbeşte despre “un tip tânăr cu o poşeţică pe umăr gen SRI”.

Deci poate fi vorba chiar de un filaj sau imaginaţia protestatarului să fie foarte generoasă şi, în fapt, la mijloc să fie vorba doar de o confuzie, pentru că ideea de tip cu o borsetă de umăr sau gentuţă nu e doar monopolul vreunei instituţii a statului roman.

 

SRI Neamţ nu vorbeşte

Bineînţeles că am încercat să luăm un punct de vedere de la instituţia menţionată (fie şi aşa, mai voalat) de Ţuburlui. După ce am sunat la SRI şi am expus întrebarea, doamna care a răspuns a precizat că va fi sunat ulterior reporterul Ceahlăul. Ceea ce s-a şi întâmplat, destul de repede chiar. Reprezentantul SRI Neamţ care a sunat a explicat – clar şi civilizat – că un astfel de răspuns este de competenţa forului superior, adică Centrala SRI, oferind şi detaliile de contact. De pe site-ul respectiv, jurnalistul are două opţiuni: telefonul fix sau e-mailul purtătorului de cuvânt. Din păcate, la telefonul fix răspunde un robot cu voce feminină. Am lăsat un mesaj vocal şi am trimis şi un mail.

Aşa că, este foarte posibil ca, pentru o informare completă şi corectă să putem furniza cititorilor ziarului Ceahlăul abia peste câteva zile un punct de vedere oficial al SRI cu privire la implicarea sau neimplicarea acestei instituţii în operaţiunea de filaj invocată de Ţuburlui.

Până atunci, în cele 3 casete alăturate, vă prezentăm un fel de jurnal al protestului din ultimele zile, textele fiind postate pe facebook de cel în cauză.

Referirea la pretinsa operaţiune de filaj este în textul „A 39-a zi de filaj”. (Am preluat ad-literam postările respective, aşa cum au fost ele scrise, fără diacritice. Am cenzurat o singură propoziţie – o înjurătură).

 

Daniel VINCA

…………………………..

A 37-a zi de protest

Ora 11.45. Cand sa ies din casa, hop, ploaie! Dar ce credeti, ca m-am lasat? Nu, am fost calare pe ei. Jandarmii institutiei au iesit in fata intrarii principale a Palatului Administrativ si pana la un moment dat au ramas pironiti acolo. Vazand ca sclavii sistemului stau acolo ca prostii, atata mi-a trebuit. Am zis din gura pana domnul colonel a catadicsit sa-si miste oasele spre mine. Cand am vazut ca vine m-am apucat sa scotocesc prin buzunare dupa fluier. Am fluierat pana mi-o iesit ochii din cap ca la cucuvele.
Domnul jandarm-colonel ma invita in sediul Prefecturii. Da ordin unui plutonier major sa aduca un catastif. Noteaza nu stiu ce in el. Termina de scris. Pe urma domnul colonel imi arata o hartie.
“Domnule Tuburlui, ia vedeti ce scrie aici despre legea…(a spus de nu stiu ce lege, dar cine l-o bagat in seama?)”
Io:
Domnule colonel, eu sunt contribuabil, deci io is legea. Io dau banul, eu sunt legea. Jandarmii sunt platiti din munca mea, ca nu produc nimic. Nu fac plus valoare. Nu ma intereseaza legile voastre aberante. Io mor de foame in casa, ca n-am serviciu. Vreau un loc de munca, ca investitorii fug de Romania ca de dracu.
Maine voi protesta din nou. Stiti voi, pe la orele 13 fara un sfert.

………………….

A 38-a zi de protest

Am fost pe baricada in jurul orelor 12.45-13.00, atunci cand pustanii de liceu de la Hogas si Rares se aflau in trecere. Treptele de la turn erau pline de gura casca. Se uitau toti la mine de parca picasem de pe platourile de filmare de la Hollywood. Un interlop care are un contract de prestari servicii cu una dintre institutiile ce se afla in Palatul Administrativ al orasului Piatra Neamt, se caznea sa-i explice unui sclav de-al lui in salopeta, cum se porneste o masina de tuns iarba. Porneste masina de tuns iarba, iar sclavul incepu sa o plimbe prin iarba.
“Asa, ba`, asa!”
Sclavul se uita la el cu o privire de prost si dadu din cap. Interlopul disparu din peisaj. In trecere pe langa mine, zise:
“Pleaca de aici, ca iar o sa te amendeze jandarmii!”
Io:
Vezi-ti de treaba ta! Ti-ai incasat malaiul astazi?
Duc portavocea la gura si incep sa vociferez impotriva golanilor aflati in diferitele posturi de conducere ale judetului. Masina de tuns iarba facea zgomot, bruindu-mi protestul. Sclavul se chinuia sa o impinga. Il injur in gand de mama si tot neamul lui. Masina se opri. Miracol! Mai zic din gura vreo 10 minute. Apare domnul colonel cu un sul de hartii intr-o mana urmat de un jandarm:
“Buletinul. Domnule Tuburlui, data viitoare o sa va arat legea care imi da voie sa va confisc portavocea!”
Io:
Iar eu o sa va demonstrez ca imi voi cumpara alta.
“Domnule Tuburlui, vedeti cu amenzile alea, ca le-am trimis…!”
Io:
Aha, deci dumneavoastra le-ati trimis!
“Pai, postasul a spus ca ati refuzat sa le primiti! O sa vina un jandam sa vi le inmaneze personal.”
Io:
Nu uitati sa trimiteti si un martor asistent cu buletinul la el, ca asa spune legea. Asa o sa aflu cine e ciripitorul jandarmeriei, ca deja am o lista de vreo 20 de turnatori.
Colonelul incepu sa rada.
Io:
Haideti domnule colonel, ma credeti copil?
Imi inmaneaza buletinul. Plec. Trec pe langa sclavul cu masina de tuns iarba. Tragea de o sfoara incercand sa o porneasca. Ma uit la ceas. Hmmm, 15 minute de cand trage de sfoara! Tare! Ma indepartez. Din departare aud masina de tuns iarba pornind. Fain!
In fata statuii lui Mihail Kogalniceanu se afla 16 panouri electorale. Un nene cu o papornita in mana ce parea venit de la tara, se uita la ele ca la loto.
Il zaresc din viteza bicicletei.
Io:
Nene, la ce te uiti? Ce vezi acolo?
Nea` papornita:
“Ma uit la hotii astia! Le fac inventarul!”
Wow!!! Am ramas surprins! Lumea incepe sa se destepte. Nu-i rau! Daca o sa pupe astia la europarlamentare 16-20 de procente, mare lucru! Si astea…, deh, ca voteaza mortii!

6 mai 2014

……………………..

A 39-a zi de protest

Nici nu apuc sa dau prea mult din pedale, ca nea` Florin imi zice:

”Mihaita, bravo! Te-am vazut la televizor. Stiu ca ceea ce faci, faci din inima si ca nu esti pus de cineva! Te apreciez foarte mult si sunt alaturi de tine. Bravo!”
Wow!!! Mi-o crescut inima. E bine sa constati ca lumea te aprecieaza si sa vezi ca eforturile tale nu sunt in zadar. Este important. Am schimbat doua-trei cuvinte si am dat fuguta catre Palatul Administrativ al orasului PiatraNeamt.
Am tipat in portavoce si am fluierat desteptarea. Colonelul, de aceasta data foarte tacut, mi-a cerut scurt, buletinul. In timp ce acesta se deplasa catre intrarea in Prefectura pentru a ma nota in vreun registru, doi elevi, probabil de la liceul Petru Rares, imi sarisera in fata:
“Alooo, domnul, stati asa! Vrem sa vorbim cu dumneavoastra!”
Am palavragit cu ei vreu sfert de ora. Le-am spus despre tot si toate.
La un moment dat, din intrarea secundara a cladirii iese un domn:
“Foarte bine le-ati spus si la obiect! Bravo!”
Intre timp aparu si domnul colonel cu buletinul meu. Mi-l inmana fara sa comenteze. Ma despart de interlocutorii mei. Langa cladire, un tip tanar cu o posetica pe umar gen SRI statea cu spatele la mine. Trec pe langa el si-i spun:
Gata filajul? Hai, ca te-ai facut ca muncesti si azi! Sa spui sefilor tai ca le-am ordonat sa-ti dea o marire de salariu. Sclavule!

In drum spre casa, in dreptul scolii nr. 3:
“Domnul Mihai, mergeti la protest?”
Io:
Nu, vin! Poate ne vedem maine in jurul orei 1.

Astazi a fost o zi minunata. Soferii m-au claxonat admirativ, iar doua grupuri de elevi m-au aclamat strigand in urma mea: “Romania, Romania!”
Wow!!!

7 mai 2014