Festivalul „Steaua sus răsare“, ediția a 47-a

festival steaua sus rasareContinuăm prezentarea formațiilor care vor participa mâine, începând cu ora 12.00, la cea de-a 47-a ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri „Steaua sus răsare“, eveniment organizat de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“. Manifestarea va debuta cu tradiționala paradă desfășurată pe traseul Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Piața Ștefan cel Mare, unde, începând cu ora 13.00, formațiile participante vor susține un spectacol de datini și obiceiuri, pe o scenă special amenajată. Festivalul reunește unele dintre cele mai spectaculoase formații de datini și obiceiuri din Moldova: „Urșii de la Asău“ (județul Bacău), Ansamblul de Datini și Obiceiuri Tupilați, Ansamblul folcloric „Miorița“ din Piatra Șoimului, „Izvoarele Borcuțului“ Borca, Alaiul de datini și obiceiuri Răucești, „Sumanarii“ din Trifești, Banda lui Bujor din Grințieș și Ansamblul „Floricică de la munte“ al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț.

Formația „Izvoarele Borcuțului“, comuna Borca

Jocul caprei și mascații din Borca, obicei vechi de sute de ani, reprezintă un dans al binelui și răului, al spiritului, totul îmbinându-se într-un cerc, din care răul încearcă să evadeze spre lumea exterioară. Personajele par a fi stranii, ciudate, coborâte dintr-o lume fantastică, ireală. Pe fondul sonor al zurgălăilor, buciumului, țignalelor, tobelor, fluierelor, se strigă, se cântă, se râde, se plânge, interzicând, astfel, evadarea răului în lumea reală. Din formație fac parte personaje frumoase, hazlii, sau personaje zdrențuroase, grotești: Căpitanul, Turcul, Irodul, Caprele, Țapii, Fluierașul, Mareșalii sau Țiganii, Măndițele, Fanarioții, Moșneagul, Baba, Dracul, Moartea. Formația coordonată de directorul Căminului Cultural din comună, Petrică Iliescu, numără în palmares participări importante la Festivalul Național al datinilor și obiceiurilor de iarnă organizat de Complexul Național Muzeal „Astra“ din Sibiu, la Festivalul interjudețean de tradiții și obiceiuri „Leru-i ler… “ de la Brașov sau la Festivalul Național de tradiții și obiceiuri de iarnă  „Steaua Sus Răsare“ de la Piatra Neamț.

Alaiul de datini și obiceiuri din comuna Răucești

Datinile și obiceiurile cu caracter ludic sunt încă extrem de bine reprezentate în folclorul din comuna Răucești. Analizate prin prisma fenomenului folcloric, alaiurile de datini și obiceiuri din satul Oglinzi dovedesc o vechime ce se pierde în primele manifestări rituale caracterizate prin sincretismul expresiei – joc, text, cântec.

Ceea ce este de remarcat, ca o caracteristică definitorie a acestor manifestări în satul Oglinzi, este larga lor răspândire și buna conservare a materialului folcloric. Acest lucru dovedește că fenomenul de creație a funcționat și probabil funcționează și în prezent. Așa se poate explica existența diverselor tipuri de capră – capră tânără, capră bătrână. Mesajul ritual inițial rămâne același, schimbându-se doar forma de transpunere artistică. Jocul caprei de Anul Nou comportă anumite particularități: Capra bătrână din Oglinzi este formată din tineri cu măști de moșnegi care strigă la capră și este originală prin folosirea cârjelor contorsionate. Formația din Răucești este coordonată de profesorul Gheorghe Smău.

Irina NASTASIU