Festivalul Roman Metropolitan, ”palid” anul acesta

29/12/2012

Ediția din acest an a Festivalului de datini și obiceiuri Roman Metropolitan, a treia la număr, a fost una “săracă”. Nu mai puțin de șapte comune arondate Asociației Intercomunitare Roman Metropolitan au fost invitate și au răspuns afirmativ, însă festivalul s-a ținut cu doar două formații.

Chiar și așa, centrul Romanului a fost plin, trecătorii oprindu-se pentru a asculta muzică și a urmări parada. Autoritățile locale au amânat începerea sărbătorii cu o oră, în speranța că vor ajunge și celelalte ansambluri care, în anii anteriori, nu au lipsit. Startul distracției s-a dat de la Hotel, cu obișnuita paradă a costumelor, iar pe scena din centrul municipiului au evoluat ansamblurile din Roman și Floricică de la Munte al Centrului Cultural “Carmen Saeculare”.

“A mai trecut un an cu bune și rele și este bine să petrecem cu voie bună, în tradiția românească, așa cum am fost educați și trebuie să-i educăm și pe cei tineri”, le-a explicat Nelu Hondor – artist local, romașcanilor prezenți în centru.

Festivalul de datini și obiceiuri Roman Metropolitan promovează talentele şi obiceiurile din Roman şi din zonele arondate. Romaşcanii au avut ocazia, timp de aproape două ore, să admire tradiţiile zonei: Căluşarii, Ursarii, Steaua, Capra şi Pluguşorul. Anul trecut au fost prezente la festival peste 20 de ansambluri din satele din jurul Romanului.