Festivalul Național de Poezie „Nicolae Labiș“, ediția a XLVIII-a

Festivalul Nicolae Labis*Vor fi acordate premii în valoare totală de 3000 lei

Tinerii condeieri nemțeni sunt invitați să se înscrie, până pe data de 31 august, la cea de-a XLVIII-a ediție a Festivalului Național de Poezie „Nicolae Labiș“, ce se va desfășura, în perioada 23-24 septembrie, la Suceava și Mălini.

Manifestarea este organizată de Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina“, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava, în colaborare cu Societatea Scriitorilor Bucovineni, Muzeul Bucovinei, Teatrul Municipal „Matei Vișniec“ Suceava, Colegiul Tehnic „Petru Mușat“, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera“ și Primăria comunei Mălini.

Cel mai longeviv concurs literar din țară, Festivalul național de poezie „Nicolae Labiș“ își propune să descopere, să sprijine și să promoveze noi și autentice talente în rândul tinerilor creatori de poezie.

În concurs sunt acceptate lucrări scrise cu diacritice, nepublicate și nepremiate la alte concursuri literare, competiția fiind deschisă autorilor care nu au depășit vârsta de 30 de ani, nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor, nu au debutat editorial și nu au obținut Marele Premiu la edițiile precedente ale concursului.

Lucrările, dactilografiate în cinci exemplare, vor fi trimise, până la data de 31 august 2015 (data poștei), pe adresa Centrul Cultural Bucovina, Secția Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava Str. Universității nr. 48, Suceava, 720228, cu mențiunea: Pentru Festivalul național de poezie „Nicolae Labiș“. Lucrările vor purta, în loc de semnătură, un motto ales de autor. În coletul poștal va fi introdus un plic închis (având același motto), care va conține un Curriculum Vitae al autorului, în care vor fi specificate, în mod obligatoriu, numele și prenumele autorului, locul și data nașterii, studii, activitate literară, adresa completă, numărul de telefon și adresa electronică.

Laureații, publicați în „Caiete mălinene“

Potrivit regulamentului, fiecare participant are dreptul de a se înscrie în concurs cu minimum cinci și maximum zece poezii. Lucrările nu se returnează, ele urmând a intra în patrimoniul concursului „Nicolae Labiș“, iar laureații vor fi publicați în „Caiete mălinene“, volum editat pe suport electronic de Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava din cadrul Centrului Cultural Bucovina.

Laureații vor fi anunțați până la data de 20 septembrie 2016, pentru a fi prezenți la festivitatea de premiere, precum și la manifestările prilejuite de finalizarea concursului, care vor avea loc la Suceava, Fălticeni și Mălini, în perioada 23-24 septembrie 2016.

Manifestările vor consta în lansări de carte, conferințe literare, expoziții, șezători literare, recitaluri de poezie, vizite la muzee și monumente de artă din județ, realizate cu participarea membrilor juriului și a altor personalități literare. Organizatorii asigură masa și cazarea invitaților. În eventualitatea în care laureații doresc să fie însoțiți și de alte persoane, acestea trebuie să-și suporte integral toate cheltuielile, iar organizatorii trebuie anunțați până cel mai târziu la data de 21 septembrie 2016, pentru a face rezervările necesare.

Juriul concursului va fi alcătuit din critici literari, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, aceștia nemaiputând schimba ulterior ordinea rezultată în urma jurizării.

Pentru cele mai valoroase lucrări prezentate în concurs, juriul va acorda premii în valoare totală de 3000 lei, acoperite financiar de Centrul Cultural Bucovina și Muzeul Bucovinei: Marele premiu „Nicolae Labiș“ – 1.000 lei; Premiul I – 600 lei; Premiul II – 500 lei; Premiul III – 400 lei; Premiul special acordat de familia poetului Nicolae Labiș – 500 lei.

Vor fi acordate, în funcție de posibilități, și premii ale unor reviste literare.

Irina NASTASIU