Festivalul Naţional de Arte pentru liceeni LicArt, ediţia a 14-a

Festival LicArtS-a încheiat şi a patra lună de înscrieri la Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni – LicArt, cel mai mare concurs din România, ajuns la ediţia a 14-a. LicArt este organizat de Clubul Nouă ne Pasă, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ şi al Ministerului Turismului.

Până acum, s-au înscris în concurs peste 800 de liceeni din întreaga ţară. Aceştia concurează deja cu peste 2000 de creaţii la secţiunile: poezie şi fotografie (categoriile alb-negru, portret şi diverse).

La sfârşitul lunii ianuarie, juriul condus de jurnalistul şi omul de cultură Radu Herjeu, directorul Festivalului, a desemnat creaţiile semifinaliste ale lunii: 20 de poezii, 13 fotografii alb-negru, 27 de fotografii portret şi 13 fotografii diverse. Acestea pot fi admirate pe www.licart.ro. Ca în fiecare an, lucrările vor fi jurizate la finalul concursului de personalități recunoscute din arta fotografică și literatură ce vor stabili finaliştii actualei ediţii a LicArt, care vor fi invitaţi în Tabăra de Creaţie, ce se va desfăşura în această vară.

Până la sfârşitul lunii martie, sunt invitaţi să se înscrie în concurs toţi liceenii care consideră că au talent şi care doresc ca lucrările lor să fie promovate. Regulamentul şi alte informaţii despre festival pot fi găsite pe site-ul www.licart.ro .

„Consumul cultural scade continuu, în rândul tinerilor români. Barometrul Cultural realizat în 2006 de Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii arată că 12.6% din tineri au un capital cultural 0, iar 10.8% sunt la nivelul 1 din 10. Un studiu realizat în 2007 de Gallup şi ANSIT arată ca 80% dintre tineri nu au o viaţă culturală, participând în medie mai rar de o dată pe lună la activităţi culturale, 70% dintre aceştia nu merg niciodată la cinematograf, teatru, operă sau muzeu, iar 30% nu citesc niciodată. De asemenea, există foarte puţine concursuri de artă de amploare naţională adresate exclusiv elevilor şi niciunul care să cuprindă mai mult de o arie artistică. Spre deosebire de alte categorii de public ţintă, adolescenţii se află în plin proces de formare, astfel încât apropierea lor de cultură contribuie la procesul de dezvoltare şi maturizare a personalităţii”, spun organizatorii competiţiei.

În ultimii 14 ani, concursul LicArt a reunit zeci de mii de liceeni care au avut posibilitatea să-şi măsoare forţele artistice, să-şi evidenţieze talentul şi să fie apreciaţi de personalităţi remarcabile ale artei şi culturii româneşti.

Totodată, LicArt a stimulat simţul artistic al multor tineri, nu doar prin organizarea celui mai mare concurs de acest gen, ci şi prin, oferirea la finalul fiecărei ediţii, a unor premii deosebite sau a posibilităţii de a participa la work-shop-uri susţinute de profesionişti.

Irina NASTASIU