FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOLCLOR „CEAHLĂUL”, EDIŢIA A XXI-A

31/07/2018

În perioada 2 – 7 august judeţul Neamţ va fi gazda celei de a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”. Organizatorii, Consiliul Judeţean Neamţ şi Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, au lansat invitaţii mai multor ansambluri folclorice din întreaga lume. Au confirmat grupuri reprezentând cultura tradiţională din Asia (Taiwan) şi Europa (Macedonia, Grecia, Georgia, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova, Ucraina).

Vor fi prezente şi două formații care activează în România, reprezentante ale unor comunităţi minoritare: Ansamblul de dansuri al comunităţii poloneze din Suceava şi Ansamblul folcloric tătăresc „Qarasú” al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, filiala Medgidia.

Nu vor lipsi grupurile care să reprezinte folclorul românesc – Ansamblul de cântece şi dansuri „Burnasul” (Teleorman) şi „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.

Ca la fiecare ediţie desfăşurată în cei douăzeci şi şapte de ani de existenţă, şi în 2018 festivalul îşi păstrează caracterul itinerant. Ansamblurile participante vor oferi spectacole în oraşele din întreg ţinutul. Astfel, se va putea bucura de dans, muzică şi port popular publicul din Piatra-Neamţ (pe 2 şi pe 7 august), la Roman (3 august), Târgu Neamţ (4 august), staţiunea Durău din comuna Ceahlău (5 august), Bicaz (6 august).

***

ANSAMBLUL DE DANSURI FOLCLORICE „AGIOS TRYFON”, Kilkis (Grecia)
Ansamblul de dansuri folclorice „Agios Tryfon“ este un grup al Asociației Culturale a „Stenimahiton”. A fost creat în 1979, în Kilkis, oraș situat în Grecia de Nord.
Ansamblul de dansuri folclorice are ca scop cultivarea tradiției și în special a dansului, care reflectă atât emoțiile, cât și aspectele particulare ale vieții. În plus, se urmăreşte dezvoltarea prin dans, dezvoltare care este legată de cultură, de cadrul societății și al economiei. Nu în cele din urmă, ansamblul „Agyos Tryfon” dorește să reînvie dansul tradiţional și să-l conecteze la viața modernă.
Dansurile și cântecele ansamblului introduc privitorul în lumea tradiției și artei populare ale poporului grec, prin culoarea naţională, originalitate, sufletul viu, temperamental. Costumele populare sunt autentice și provin din toate zonele Greciei. Având culori și broderii încântătoare, respectă vechea tradiție, în timp ce instrumentele muzicale – liră, cimpoi, țambal, clarinet, lăută, vioară – acoperă totul melodios, prezentând forma totală a tradiției folclorice grecești.
Ansamblul „Agios Tryfon“ a câștigat o largă recunoaștere prin prezența sa consecventă, performând atât în Grecia, cât și în străinătate (Ungaria, Bulgaria, Turcia, România). A participat, de asemenea, la programele de televiziune din Grecia.
În festival, grupul de adulți va prezenta (însoțit de muzică live) dansuri populare din diferite regiuni ale Greciei (Tracia, Macedonia, Insule) și, desigur, dansatorii vor interpreta celebrul syrtaki, alături de spectatori.
 

***

ANSAMBLUL FOLCLORIC ”LACRIMA” (Republica Moldova)
A luat ființă în anul 1988 în satul Cobusca Veche, raionul Anenii Noi. Inițial activau peste treizeci artiști amatori. În prezent, grupul cuprinde paisprezece dansatori, fiind condus de către Nadejda Munteanu.
Colectivul este participant activ în cadrul evenimentelor cultural- artistice atît la nivel local, raional, cît și republican: ”Caravela Culturii”, ”Tîrgul de Crăciun”, ”Aprindeți Luminile”. De asemenea, a participat la emisiuni folclorice radiofonice și televizate.
În palmaresul ansamblului sunt cuprinse o serie de participări la festivaluri, dintre care amintim: Festival de Folclor ”Cântecele Oltului” Râmnicu-Vâlcea (1991); Festivalul de Folclor din satul Costești, raionul Ialoveni (1992), unde a și primit titlul de Laureat al festivalului; Festivalul Internațional de Folclor Tulcea (1995).
La Festivalului-concurs Național de Folclor ”La Nistru la Mărgioară” desfășurat în orașul Anenii Noi, Ansamblul “Lacrima” a fost laureat la mai multe ediții, fiind certificată astfel valoearea artistică a grupului.
Artiștii basarabeni din Cobusca Veche au mai strâns căteva titluri de Laureați la o serie de Festivaluri raionale, cum ar fi “Cîntec pascal – Osanale Domnului”, ”Credință. Speranță. Iubire” (festival de cântece patriotice) și Tradiții și obiceiuri de iarnă ”Florile Dalbe”, Festivalului Folcloric ”Hora Sînzienelor” din raionul Telenești.

***

ANSAMBLUL FOLCLORIC TĂTĂRESC „QARASU”, Medgidia
Ansamblul Folcloric Tătăresc „Qarasu” al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, filiala Medgidia, s-a înfiinţat pe 15 ianuarie 1990, sub îndrumarea doamnei Agisuna Sadet, a lui Cetin Gembulat şi a regretatului Bechiş Chiazâm.
A fost reconstituit, în 1996, de Cutlacai Ergun şi Sema, ulterior, coordonatori fiind Feizi Emel şi Agimurat Iasemin.
„Qarasu” este compus din trei grupe („Qişkene”, „Mini” şi „Qarasu”) şi este coordonat de instructorul-coregraf Menagi Elis.
Ansamblul a reprezentat folclorul tătăresc pe scenele a numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale unde a obţinut premii care i-au motivat şi mai mult pe tinerii dansatori tătari de la Medgidia, în demersul lor de promovare a tradiţiilor specifice etniei.