* Supărat că l-a pierdut pe Chitic, Gheorghe Ştefan a dat „ignore” viceprimarilor
* Edilul de Piatra Neamţ îi dă toate atribuţiile city-managerului Bogdan Puşcaşu
* Flancat de viceprimăresele „văduvite”, Ţapu vrea la referendum pentru schimbarea primarului
Noua majoritate din Consiliul Local Piatra Neamţ, PSD-PNL-PP-DD, a funcţionat impecabil ieri, la schimbarea viceprimarului Dragoş Chitic cu Aurelia Simionică, preşedintele PSD Piatra Neamţ. Numai că s-a iscat un nou război, de această dată între edilul municipiului, Gheorghe Ştefan şi noua majoritate.
* 4 ani, 9 luni şi 10 zile
Viceprimarul Dragoş Chitic a fost şi preşedintele şedinţei ordinare de ieri, aşa încât a dat citire chiar el ultimului proiect din ordinea de zi prin care se solicita schimbarea sa cu Aurelia Simionică. Înainte de a se organiza votul secret, Dragoş Chitic a dorit să spună câteva cuvinte.
„Sincer, credeam că o să-mi fie mult mai uşor să fac acest lucru. Sunt aproape 5 ani, mai precis 4 ani, 9 luni şi 10 zile din data de 19 iunie 2008, când Consiliul Local Piatra Neamţ consfinţea numirea mea în funcţia de viceprimar alături de Ana Monda”, a precizat Chitic. El a adăugat că anul trecut, în iunie, când i s-a acordat cel de-al doilea mandat nu se aştepta la o astfel de situaţie: „Mă pregăteam pentru un mandat întreg, mi-am dozat energia şi mi-am pregătit proiecte pentru cei patru ani”. După care a mulţumit tuturor, începând cu primarul Gheorghe Ştefan, primul care i-a acordat încrederea la învestire, dar şi colegilor din primărie şi din instituţiile subordonate.
Nici primarului nu i-a fost uşor să vorbească despre plecarea celui care i-a fost mână dreaptă în ultimii cinci ani: „Cred că a fost unul dintre cei mai buni viceprimari pe care i-a avut oraşul din anii ’90 încoace. Este păcat că în politică profesionalismul şi experienţa unui om nu contează. Această schimbare nu se face pentru binele oraşului, ci pentru că sunt alte interese la mijloc”.
După exercitarea votului, Viorel Strungariu, şeful comisiei de validare a anunţat rezultatele: 22 de voturi exprimate, din care 1 nul şi 21 valabil exprimate. Dintre acestea, 14 au fost pentru ca Dragoş Chitic să plece, iar 7 „împotrivă”.
*” Noi ne-am ţinut partea noastră din protocol”, spune Ştefan
Imediat după şedinţă, primarul Gheorghe Ştefan a susţinut o conferinţă de presă în care şi-a exprimat opinia inclusiv în calitatea sa de preşedinte al PDL Neamţ. Anunţând că va face dezvăluiri despre interesele ce se află în spatele schimbării din biroul secund al primăriei, Gheorghe Ştefan a citit din protocolul încheiat în vara anului trecut între APEL şi PP-DD, potrivit căruia urmau să fie nominalizaţi 1 vicepreşedinte la Consiliul Judeţean Neamţ (care a fost pentru câteva luni Mihai Fărcăşanu) şi 1 viceprimar, adică Dragoş Chitic.
„Noi ne-am ţinut partea noastră din protocol, am fost 9 consilieri APEL”, a spus Ştefan. Alianţa cu USL-ul la Piatra Neamţ şi schimbarea viceprimarului Dragoş Chitic în baza acesteia au fost catalogate de Gheorghe Ştefan drept „un act de trădare politică”.
După care a citat din Legea administraţiei publice art.57, aliniatul (2) cel potrivit căruia „primarul poate delega din atribuţiile sale” viceprimarului şi a anunţat modul în care înţelege să pedeapscă acest act de trădare: „Nu voi delega nici o atribuţie nici unuia din cei doi viceprimari (Monica Anton – PP-DD şi Aurelia Simionică – PSD –n.r.). Voi delega toate atribuţiile, inclusiv cele de ordonator de credite numai administratorului public, domnului Bogdan Puşcaşu”.
* Bogdan Puşcaşu, noua dreaptă a primarului
De luni, Bogdan Puşcaşu va coordona toate serviciile publice din primărie şi activitatea instituţiilor locale, iar cele două doamne viceprimar ar trebui să aştepte vremuri mai bune, ocupând funcţiile doar cu numele. „Eu nu mai pot să stau la aceeaşi masă şi în aceeaşi casă cu oameni care una spun şi scriu şi alta fac!”, a concluzionat primarul Gheorghe Ştefan care a afirmat că adversitatea politică trebuie să dispară pentru bunul mers al lucrurilor în administraţia publică.
Primarul de Piatra Neamţ a arătat că se aşteaptă la tot felul de presiuni şi abuzuri, la controale de la toate instituţiile statutului aflate la ordinul Puterii USL, aşa cum s-a mai întâmplat. Verificările la care a fost supus până acum de înalte instituţii (Corpul de Control al primului ministru, Corpul de Control al ministrului de Interne), au fost transpuse în documente pe care primarul le-a atacat în justiţie: „Bineînţeles că s-au făcut abuzuri, dar actele respective au fost destructurate în justiţie, unde am avut câştig de cauză! Se doreşte să se pună mâna pe puterea politică a acestui judeţ pentru interese economice şi de grup. Şi am să vă dau documente, dovezi scrise în susţinerea acestui lucru, la momentul oportun!”.
* Monica Anton, la start spre instanţă
Cei trei preşedinţi ai organizaţiilor municipale PP-DD, PNL şi PSD, Monica Anton, Eugen Nazarie Ţapu şi Aurelia Simionică au dorit să-şi expună şi ei opiniile vizavi de noua alianţă şi de schimbarea de la primărie.
Din prima clipă Eugen Ţapu a vorbit despre faptul că „Primarul Gheorghe Ştefan s-a ocupat în ultimul timp mai mult de politică şi mai puţin de administrarea oraşului. Noi vrem să punem accentul mai mult pe administraţie şi mai puţin pe politică! Asta nu înseamnă că nu vom fi foarte atenţi la folosirea banilor publici, care vor trebui cheltuiţi pe priorităţile cetăţenilor”.
Noul viceprimar, Aurelia Simionică, a vorbit despre „noua construcţie” care ar trebui să vină „în sprijinul cetăţenilor şi nu să o transformăm în politizare”, şi a afirmat că „domnul primar ar trebui să fie chiar încântat că are două femei pe post de mână dreaptă”, pledând pentru utilitatea femeilor în administraţie, cu argumentul puterii de muncă şi a ambiţiei femeilor.
Viceprimarul Monica Anton a vorbit despre faptul că „această alianţă vine ca urmare a unei recunoaşteri politice: USL are 67% din mandatele parlamentare şi un guvern în funcţiune. Această alianţă am făcut-o în interesul cetăţenilor, pentru că ştim cu toţii cum au mers lucrurile în trecut. Cred că am făcut o alegere foarte bună, pentru binele cetăţenilor!”.
Cât priveşte ameninţarea primarului că va acorda toate atribuţiile administratorului public Bogdan Puşcaşu, Eugen Ţapu a spus că „domnul primar trebuie să înţeleagă că majoritatea hotărăşte!”, iar Monica Anton consideră că dispoziţia primită imediat după numirea sa pe funcţie este valabilă pentru toţi cei patru ani. Dar, în cazul în care primarul ar abroga această dispoziţie, este dispusă să atace o astfel de decizie în instanţă ca fiind nelegală. „Nu cred că se va întâmpla acest lucru!” a adăugat Monica Anton, care vorbea despre o posibilă întâlnire cu primarul şi noul viceprimar în cursul zilei de luni pentru o punere de acord a modului în care vor fi împărţite atribuţiile în conducerea executivului.
* Următoarea „muşcătură”: demiterea primarului prin referendum!
Despre eticheta de „trădători” lipită de Gheorghe Ştefan pe fruntea PP-DD, Monica Anton spune că „recunoaşterea politică de care vorbeam mai devreme nu are nici o legătură cu trădarea politică”, punctând faptul că protocolul APEL-PP-DD despre care vorbea Gheorghe Ştefan nu ar fi fost adus la cunoştinţa consilierilor judeţeni şi locali ai PP-DD. Vinovatul de serviciu: Mihai Fărcăşanu, fostul preşedinte al PP-DD Neamţ şi semnatarul acelui protocol, care nici măcar nu mai este membru al partidului. El ar fi făcut protocolul în mare discreţie, fără să-i anunţe pe aleşii partidului.
Cei trei lideri uniţi prin alianţă – Monica Anton, Eugen Ţapu şi Aurelia Simionică – au vorbit, în primă fază, despre faptul că nu ar exista un plan B, în cazul în care primarul nu va fi cooperant.Totuşi, toţi trei au declarat că mizează pe înţelepciunea lui Ştefan. Dar au admis că s-ar putea ajunge până la organizarea unui referendum pentru demiterea primarului, dacă „disfuncţionalitatea între primar şi consiliul local este majoră”.
Eugen Ţapu, preşedintele PNL Piatra Neamţ, a lăsat să se înţeleagă că noua alianţă politică se va face simţită şi la societăţile subordonate Consiliului Local Piatra Neamţ, deci vom asista la schimbări de directori şi modificări în AGA şi CA-uri.
…urmatorul pas, un sut in cur..slinosului si talharului ..autointitulat ..pinalti…o jigodie penala…!!!
Toti cei de mai sus sunt pupincuristii uslinosilor care duc tara de rapa ?
Teatru prost pentru prosti. A nu se uita intelegerea dintre Stefan si Simionica,cand l-au matrasit ,impreuna, pe Balan (membru P.S.D.),la cererea manegerului pus de P.D.L.,din Consiliu de administratie,pe motiv ca strica imaginea APA SEAV(sic…)P.D.L. si P.S.D.+P.N.L. aceeasi mizerie.
PROBLEMA ESTE CA ATATA TIMP CAT POLITICUL ESTE INAINTEA ORICAROR INTERESE ECONOMICE, TARA ASTA VA FI MULT BATUTA DE VANT…PACAT CA NU ARE CINE SA MAI PUNA PICIORUL IN PRAG. DOAR UN CIUTREMUR, UN RAZBOI, UN ASTEROID SAU O ALTA NENOROCIRE NE-AR MAI PUTEA SCHIMBA DIN TEMELII, FIINDCA CEL CARE ARE NU-L VA CREDE NICIODATA PE CEL CARE NU ARE, CHIAR DACA ACEASTA CIUMA ROSIE VENITA ACUM LA PUTERE SE PREFACE CA II AJUTA PE SARACI.
SA NE RUGAM LA DUMNEZEU SA SE ALEAGA ODATA CEVA DE NOI, CA ASA NU SE MAI POATE…RUSINE USL-PSD-PDL-PPDD-TARATA SI ALTII CARE POARTA AMPRENTA ROSIE DIN TRECUT!