Fermierul, între ciocan și nicovală: se măresc subvențiile, iute cresc și prețurile

Tina-fermier scumpiriSprijinul financiar acordat fermierilor nu are întotdeauna efectul scontat! Adică să conducă la dezvoltarea activității agricole și, implicit, la mărirea profitului fermei. De cele mai multe ori, majorarea subvențiilor este urmată de creșteri imediate ale prețurilor la inputuri folosite în agricultură, dar și de măriri de taxe. Cresc exponențial prețurile la îngrășămintele chimice, semințele certificate, tratate împotriva bolilor și dăunătorilor, ale tuturor produselor fitosanitare.

Specialiștii susțin că prețul îngrășămintelor chimice se va dubla până în anul 2020. În condițiile în care cresc și cantitățile de îngrășăminte folosite în agricultură, anul trecut consumul fiind cu 25% mai mare față de cel din 2008. Țin aproape și celelalte inputuri. Asistăm la o pierdere pe linie, începând de la fermier, procesator și până la cumpărătorul de produse agroalimentare, care va plăti mai scump bucata de pâine.

În perioada 2007-2013, România a beneficiat de 7,6 miliarde de euro pentru plata ajutoarelor și a subvențiilor către fermieri. Bani care trebuie să acopere și creșterea costurilor la inputurile din agricultură, deși avem cel mai mici subvenții dintre statele membre. Anul trecut, subvenția a fost cuprinsă între 170-220 euro/ha, pentru fermierii care dețin până în 5 hectare și până la 30 ha. În marea lor majoritate, astea sunt suprafețele deținute și de fermierii nemțeni.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU