Fermieri nemțeni în topul național

tina-fermieri de top, foto dir. direcția agricolă*Avem trei nominalizați: Iulian Bucătaru, cu SC Agromec Roman, Constantin Cocea, cu SC CGC Agria Girov și Alin Ioan Jipa, cu SC John AVIA Prod Moldoveni *Domeniile premiate sunt sectoarele vegetal, zootehnic și tineri fermieri

 Cei mai performanți fermieri și producători din sectorul produselor agricole tradiționale urmau să fie premiați de Daniel Constantin, ministrul agriculturii, în cadrul unui eveniment programat la INDAGRA 2015. Clasamentul celor mai performanți fermieri din România a fost realizat în funcție de producțiile realizate în campania agricolă 2014-2015. Domeniile vizate au fost sectoarele vegetal, zootehnic, horticol și tineri fermieri.

Ierarhia celor mai mari buni fermieri din România a fost realizată la nivelul fiecărui județ, în cadrul direcțiilor agricole. Detalii ne-a oferit Maricel Tălmăcel, directorul Direcției pentru Agricultură Neamț. „Trebuia să fiu prezent la evenimentul organizat în cadrul INDAGRA 2015, cu fermierii nemțeni incluși în topul național. Acolo, Daniel Constantin, ministrul agriculturii, urma să înmâneze fermierilor performanți din toată țara diplomele de excelență, să-i felicite și să fie apoi aplaudați. Festivitatea trebuia să fie televizată. Fiind perioadă de doliu național, manifestarea n-a mai avut loc. Doar s-a citit lista cu fermierii din fiecare județ incluși în topul național. Am primit mapa cu diplomele, pe care le-am dat apoi fermierilor nemțeni de top“, a precizat Maricel Tălmăcel.

În topul fermierilor din România la cultura mare de câmp, din județul Neamț figurează Societatea Comercială Agromec SA Roman, nominalizat fiind Iulian Bucătaru, șef fermă vegetală din cadrul acestei societăți.

Topul tinerilor fermieri din România 2015 îl are nominalizat din județul Neamț pe Ioan Alin Jipa, administratorul Societății Comerciale John AVIA Prod SRL din comuna Moldoveni.

În topul zootehniștilor din Romania, din județul Neamț a fost ales Constantin Cocea, patronul

Grupului de firme CGC Agria SRL din comuna Girov. „Este vorba despre o diplomă acordată «pentru rezultate deosebite în campania din anul 2015, pentru efortul depus zi de zi pentru a demonstra că și în România se poate face agricultură performantă». Rezultatele deosebite se referă atât la cele din zootehnie, cât și la culturile din sectorul vegetal. Este vorba de ferma de selecție și creștere a porcilor, pentru care am primit un premiu de excelență, anul acesta, la Iași, pe de o parte, și de culturile de toamnă, care s-au recoltat în prima parte a acestui an, de partea cealaltă. De exemplu, la cultura de orz am obținut 7.800 de kilograme la hectar, la grâu – 6.200 kg/ha. La porumb, am obținut aproape 8 tone, din cauza secetei, fără de care ar fi trebuit să obținem 12 tone de boabe. Cât despre ferma zootehnică, suntem printre puținii din țară care ne axăm pe rasa Hypor. Această rasă are un bun procent de prolificitate, adică o scroafă fată de 2,3-2,4 ori pe an, ceea ce înseamnă 30 de purcei în medie, din care ajung la înțărcare minimum 28 de purcei. Are capacitate mare de alăptare și viteză mare de creștere. În afară de acești parametri, calitatea carcasei este deosebită, în sensul că este mult mai mare cantitatea de carne în raport cu cantitatea de oase. Cât despre raportul dintre carne și grăsime, nici nu mai vorbim. Cine vrea să cumpere un porc de la mine trebuie să își cumpere slănină de la piață… Mai mult, din toate analizele a rezultat că are un conținut scăzut de colesterol“, ne-a precizat Constantin Cocea.

Performanțele lui Constantin Cocea nu se opresc însă aici. „Eu mai cresc, dar ca un hobby, și capre. În plus, vreau să creez patru populații locale de oi, rase de carne“, a mai spus Constantin Cocea.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU

Mihael BALINT