* Din Neamţ, doar 3 proiecte
În acest an, bani europeni s-au dat doar pentru dezvoltarea şi modernizarea fermelor familiale. Mai excat, s-au primit numai proiectele pe această finanţare. Dar nu prea au fost şi muşterii dornici să prindă banii europeni. Deşi au fost mai multe sesiuni de primire a proiectelor, unele cu 2-3 prelungiri ale termenelor limită de depunere. În cele din urmă, din Neamţ tot s-au depus 4 proiecte. Din păcate, unul a picat din chiar primele evaluări, în cursa pentru eligibilitate la finanţare rămânând numai trei proiecte.
Care este acum stadiul lor, ne spune Viorel Ilisei, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi petru Dezcvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ: ” Sunt terminate toate evaluările, inclusiv cea de la nivel naţional. Urmează ca Agenţia de Plăţi şi Dezvolgare Rurală şi Pescuit să publice pe site-ul său raportul de selecţie la finanţare. Din judeţul Neamţ sunt doar trei proicte, dar de valori mai mici. Banii europeni au fost solicitaţi pentru modernizarea fermelor familiale. A fost mai greu cu asigurarea părţii de cofinanţare cu care trebuie să vină fermierul.”
Pe această măsură, fermierul avea acces la o sumă maximă de 125.000 de euro, la care partea sa de cofinanţare este de 40- 50 la sută. Fondurile disponibile la nivel naţional însumează 50.000.000 euro, cu următoarea destinaţie: 16.000.000 pentru sectorul vegetal, 24.000.000 euro în sectorul zootehnic, iar 10.000.000 euro vor fi dirijaţi spre sprijinirea fermelelor agricole de semisubzistenţă. Avantajate au fost fermele familiale cu profil zootehnic, proiectele lor avînd şanse mai mari de reuşită la finanţare. Fondurile alocate oferă micilor intreprinzatori din agricultură faciltăţi în achiziţia de utilaje, extinderea şi modernizarea fermelor. În plus, li se înlesneşte şi accesul la credite avantajoase, pot să urmeze programe de formare profesională de scurtă durată. Ca să beneficieze de banii europeni, ferma familială nu trebuie să aibă mai mult de 40 de UDE, iar producția să nu va depășească 48.000 de euro. UDE înseamnă „unităţi de dimensiune economică”, care reprezintă echivalentul a 1.200 de euro. Pentru a ajunge la dimenisiunea maximă de 40 UDE, un fermier din sectorul vegetal trebuie să lucreze cel puţin 230 ha, iar cel din zootehnie să deţină cel puţin 45 vaci cu lapte. Sunt doar două exemple, nu mai intrăm în detalii legate de culturile agricole şi speciile de animale, pentru fiecare există stabilit un coeficient în funcţie de care se stabileşte nivelul UDE.
Tina CONDREA