* Deja s-a creat un fond de 100 milioane euro
De luna viitoare, finanţarea fermelor familiale ar trebui să intre în „linie dreaptă”. Motiv pentru care acum se caută soluţiile cele mai bune, se negociază şi, ce-i mai important, se caută banii necesari punerii în aplicarea a acestui proiect nou, menit să vină efectiv în sprijinul micilor fermieri. Detalii ne-a oferit Viorel Ilisei, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ: „La nivelul Ministerului Agriculturii deja s-a creat un fond în sumă de 100 milioane euro, care va fi pus la dispoziţia sistemelor bancare în scopul cofinanţării fermierilor. Beneficiarii acestor credite, în speţă fermierii, nu vor mai trebui să vină cu garanţii, să pună gaj la bancă casa ori maşina. Este pentru prima dată când se încearcă aplicarea acestui sistem de creditare a fermierilor. Este de dorit să se şi reuşească. Pentru fermele familiale, componenta nerambursabilă este de la 40 la 60 % din valoarea totală a proiectului. Poate fi şi de 70 % dacă în activitatea fermei respective este prinsă şi producerea de energie alternativă”.
Se pare că se va merge mai mult pe finanţarea fermelor zootehnice, cele vegetale fiind cu un pas înaintea lor. Dovadă că exportăm produse agricole, dar importăm poduse zootehnice, carnea deţinând ponderea în acest domeniu.
Finanţarea fermelor familiale reprezintă o oportunitate care nu trebuie ratată cu nici un chip. Mai ales că, în acest an, este sigura măsură prin care se mai pot primi proiecte pentru accesarea fondurilor destinate dezvoltării agriculturii. În rest, sunt măsuri în derulare, proiectele fiind depuse în anii din urmă. Abia de anul viitor se va da iarăşi „undă verde” următorului „val” de fonduri europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale. Dar, cu siguranţă, vor fi mai puţine măsuri la finanţare, în comparaţie cu perioada 2000-2013.