Femeile, cu ochii în patru pe stradă

femeie talharita

* Poliţiştii sfătuiesc doamnele să nu poarte multe bijuterii şi să aibă grijă de poşete

 

Începând de ieri, Poliţia Neamţ derulează, în tot judeţul, campania „Fii prudentă! Poţi preveni tâlhăria!”, campanie care se adresează femeilorşi se derulează în lunile iulie şi august.

„S-a impus să demarăm campania şi în judeţul nostru pentru că a crescut numărul tâlhăriilor sesizate la 75, faţă de 70 câte au fost în prima jumătate a anului trecut”, a declarat comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ. „În ce priveşte infracţiunile constatate, deci cele care se confirmă, cifrele indică de fapt o scădere de la 67 anul trecut, la 64 anul acesta. Cele mai multe se comit în mediul urban – în Piatra  Neamţ au fost 18, în Roman 8, iar în Târgu Neamţ 4, iar modul de operare este lovirea victimei, urmată de smulgerea bijuteriilor, a telefoanelor mobile sau a altor obiecte. Autorii sunt toţi bărbaţi, 66% din ei acţionează în grup, în special seara şi în prima parte a nopţii, în zilele de marţi şi miercuri”.

O cincime din dosarele de tâlhărie deschise de la începutul anului figurează, încă, cu autori necunoscuţi, în 80% din cazuri tâlharii fiind deja prinşi şi o parte din ei arestaţi. Printre cei din urmă se numără un individ de 32 de ani din Roman, care a profitat de faptul că uşa unui apartament era descuiată, a intrat înăuntru şi a lovit proprietara (o femeie de 40 de ani), după care i-a luat mâncarea din frigider şi telefonul mobil. În schimb, trei minori, toţi cu vărste sun 14 ani, care au tâlhărit o bătrână în scara blocului, sunt în stare de libertate pentru că legea nu permite tragerea lor la răspundere.

Revenind la campania preventivă, agentul şef adjunct Veronica Vîntu, din cadrul Compartimentului de prevenire al IPJ Neamţ a precizat: „Tâlhăria presupune violenţă şi atunci consecinţele psihologice asupra victimei sunt grave. Campania noastră presupune două spoturi audio, care vor fi difuzate pe posturile de radio, aplicaţii pe reţelele de socializare şi recomandările care vor ajunge la potenţialele victime. Este bine ca doamnele şi domnişoarele să nu iasă pe stradă la ore târzii, să poarte poşetele în aşa fel încât să nu aibă fermoarele expuse şi să nu trimită sms-uri în timp ce merg pe stradă pentru că nu mai sunt atente la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Dacă observă că sunt urmărite, este bine să folosească un tertip: să traverseze pentru a vedea dacă urmăritorii traversează şi ei, iar în caz aformativ să ceară ajutorul cuiva sau să sune la 112. Atenţie la scările de bloc! Nu este recomandat ca o femeie să urce în lift cu persoane necunoscute care îi pot pune viaţa în pericol. Şi au fost astfel de cazuri”.

Şeful Poliţiei Neamţ a mulţumit public jandarmilor pentru că au prins tâlhari pe stradă şi şi-a exprimat speranţa ca spiritul civic să se manifeste mai vizibil şi în sensul ca oamenii să reacţioneze când sunt martori la o tâlhărie şi în sensul de a nu mai cumpăra obiecte la jumătate de preţ de la infractori.

C.M.