Femeie din Dămuc, în comă din cauza ciupercilor

22/07/2018

DSP Neamţ avertizează populaţia că testele populare de identificare a bureţilor otrăvitori nu sunt sigure!
O localnică din Dămuc, în vârstă de 45 de ani, a fost dusă la spital în stare de comă, în noaptea de 20 spre 21 iulie. Înainte să i se facă rău şi să ajungă în stare foarte gravă de otrăvire, femeia consumase o tocăniţă din bureţi culeşi de ea, din pădure.
Pacienta se află internată la Terapie Intensivă, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, fiind în stare foarte gravă. În utima perioadă au apărut foarte multe cazuri de intoxicaţie cu ciuperci, aşa încât reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ au emis un avertisment privind consecinţele consumului de bureţi culeşi, la întâmplare, din pădure, fără a cunoaşte bine dacă sunt sau nu comestibili: „Gravitatea intoxicaţiilor cu ciuperci este dată în special de insuficienţa hepatică fulminantă şi insuficienţa renală care duc frecvent la deces”, atrage atenţia dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, printr-o avertizare emisă pe 20 iulie, pe fondul înmulţirii cazurilor de intoxicaţie cu ciuperci. „Prezentarea de urgenţă la medic este obligatorie în cazul apariţiei simptomelor menţionate, ţinându-se cont că apariţia simptomelor la interval mai mare de 6 ore de la consum are prognostic grav, iar tulburările digestive frecvent prezente, au consecinţe mai importante la copilul mic şi vârstnic. Testele populare de identificare a ciupercilor toxice- culoarea locurilor de tăietură şi ruptură sau apăsare cu degetul, mirosul, gustul, culoarea modificată prin fierbere împreună cu ceapă sau o linguriţă de argint- nu sunt dovezi sigure dacă sunt comestibile sau otrăvitoare! Pe lângă ciupercile comestibile se cunosc şi cel puţin 50 de specii toxice, maximul de incidenţă al intoxicaţiilor înregistrându-se în perioada iulie-septembrie. Perioada de latenţă (între momentul consumului şi cel al apariţiei simptomelor) şi simptomatologia permit orientarea către 8 sindroame: resinoidian, colinergic, atropinic, narcotinian, faloidian, giromitrian, orelian, coprinian, în fiecare dintre aceste sindroame fiind incriminate anumite specii de ciuperci”.
Reprezentantului DSP Neamţ subliniază că intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin: tulburări digestive: greţuri, vărsături, epigastralgii (dureri de stomac), diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatică ; tulburări neurosenzoriale: mioză (micşorarea pupilelor) sau midriază (dilatarea pupilelor), agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă; tulburări cardiovasculare: bradicardie sau tahicardie, hipotensiune arterială sau hipertensiune arterială; tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici; tulburări renale: insuficienţă renală funcţională şi/sau organică. Simptomele generale sunt frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor sau dimpotrivă hipersecreţie salivară şi renală.
Geanina NICORESCU