* O adevărată farmacie în miniatură
Usturoiul este o plantă bienală din familia liliaceelor. Înălțimea acestei plante, în etapa de maximă dezvoltare, poate ajunge până la un metru. În pământ se dezvoltă un bulb complex (căpățână), de forma unei sfere turtite, format, la rându-i, din bulbi mai mici (căței). Frunzele de usturoi sunt mult alungite și turtite, având o dispunere interesantă. Astfel, până pe la jumătatea plantei, frunzele sunt adunate într-un mănunchi învelit în teci, desfăcându-se, mai apoi, într-un fel de mini-coroană. Adus din Asia Centrală, usturoiul este acum o plantă cultivată.
Pentru uz medicinal, cât și pentru uz alimentar, se utilizează căpățâna și frunzele tinere. În scopuri medicinale, atât bulbul, cât și frunzele se vor consuma întotdeauna în stare crudă.
Usturoiul conține substanțe active importante cum sunt: săruri minerale, inulină, microelemente, un complex de vitamine (A, B, PP, C), două substanțe specifice, cu efecte antibiotice – alicina și garlicina.
*Usturoiul, efecte terapeutice
Calitățile medicinale ale usturoiului sunt de bactericid, antidiabetic, fortifiant, anticoagulant, combate hipertensiunea, stimulează circulația sanguină, echilibrează activitatea bilei, cicatrizant gastro-intestinal, acționează împotriva paraziților intestinali, previne unele forme de cancer, cel de stomac, colon, piele. Usturoiul este considerat foarte eficient în prevenirea și combaterea infecțiilor pulmonare.
Usturoiul descongestionează ficatul și îi potențează activitatea. Contribuind la scăderea tensiunii arteriale, usturoiul este și un agent foarte activ împotriva arteriosclerozei. Trebuie reținut și faptul că usturoiul intervine și în regularizarea activității gastro-intestinale, stimulând-o.
Cercetătorii susțin că usturoiul este eficace atât în combaterea bolilor infecțioase, cât și în tratamentele făcute de diabetici. Numărul afecțiunilor în care usturoiul previne sau tratează este de-a dreptul impresionant.
Se spune despre usturoi că este o farmacie în miniatură. Aproape că nu există afecțiune a corpului omenesc în care usturoiul să nu aibă un cât de mic rol benefic. Din acest motiv, specialiștii recomandă consumarea usturoiului, întotdeauna crud, zilnic, tocmai pentru a fi în ordine cu sănătatea și a avea un tonus bun. Doza poate fi de la doi-trei căței de usturoi pe zi, până la două-trei căpățâni pe zi.
Despre usturoi se spune că are și virtuți magice, având capacitatea de a alunga duhurile rele.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU