*Este un excelent prebiotic! * Există specii aclimatizate în România
Kiwi se numără printre cele mai bune fructe dintr-o alimentație sănătoasă. Este considerat fructul perfect de cei mai importanți nutriționiști ai lumii, având proprietăți curative de netăgăduit. Cel puțin 10 boli pot fi ținute departe, dacă vom consuma zilnic fructe de kiwi.
Kiwi conține cele mai importante vitamine și nutrienți: vitaminele C, K și E, acid folic, flavonoide, potasiu la fel de mult precum la o banană, beta-caroten, luteină, zeaxantină, fibre, magneziu, cupru și fosfor.
Kiwi este și un prebiotic, ajută la hrănirea bacteriilor probiotice, care sunt esențiale pentru o sănătatea optimă. Aceasta ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv.
Trei specii de kiwi au fost aduse în România încă din anul 1993 de către cercetătorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Deși apreciate ca fiind fructe exotice, care cresc în zone cu climă mai caldă, nu mică le-a fost surpriza profesorilor să descopere că plantele de kiwi s-au adaptat rapid la condițiile din România și au rodit frumos. Speciile de kiwi aclimatizate pot reprezenta o alternativă pentru cultivatorii români, mai ales că nu există dăunători naturali pentru această cultură.
*Kiwi, efecte terapeutice multiple
Kiwi rezolvă problemele apărute cu respirația precum astmul și tusea. Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale fructului este abilitatea de a ușura respirația în cazul astmului și a respirației șuierătoare.
Acționând ca un important antioxidant solubil, vitamina C este esențială în neutralizarea radicalilor liberi. Mai mult, kiwi conține flavonoide și carotenoide responsabile pentru protecția ADN-ului. Conținutul de vitamina C și fitonutrienții ajută la prevenirea problemelor legate de afectarea ADN-ului din cauza stresului și a altor probleme de sănătate precum cancer, reumatism, artrite.
Pe lângă vitamina C, fructul kiwi mai conține și polifenoli și potasiu, toți acești compuși colaborează pentru reducerea riscului formării cheagurilor de sânge, protejează vasele sanguine și inima, apără organismul împotriva radicalilor liberi care pot duce la arteroscleroză. Mai mult, kiwi reduce cheagurile de sânge fără alte efecte secundare, precum se poate întâmpla în cazul aspirinei. Și încă ceva, kiwi reduce cu până la 15% nivelul trigliceridelor din sânge.
Pe lângă toate celelalte beneficii amintite mai sus și ochii au de câștigat de pe urma consumului de kiwi, pentru că are în componență luteină și zeaxantină, care protejează ochii. Ceea ce înseamnă că acest fruct minunat este perfect pentru menținerea acuității vizuale și protejarea împotriva maculării degenerative.
*Dezvoltă și menține sănătatea celulelor
Cu toții știm cât de importantă este menținerea unei diete sănătoase în timpul sarcinii, iar unul dintre cei mai buni nutrienți pentru viitoarele mămici este acidul folic. Acidul folic este excelent pentru producția și susținerea de noi celule. În plus, ajută copilul să se dezvolte. De asemenea, vitamina C din kiwi este recomandată femeilor însărcinate. Aceasta este esențială pentru creșterea oaselor și menținerea sănătății celulelor.
Alte beneficii oferite de kiwi: previne constipația, menține sănătos sistemul digestiv datorită fibrelor și a prebioticelor; îmbunătățește sistemul imunitar și protejează împotriva răcelii; contribuie la sănătatea și frumusețea pielii, facilitează absorbția fierului, ceea ce ajută la prevenirea anemiei.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU