Farmacia din natură: Trei frați pătați

13/01/2019

*Cel mai puternic detoxifiant natural

Trei-fraţi-pătaţi se numără printre plantele detoxifiante cele mai puternice din flora medicinală de pe glob. Trei-fraţi-pătaţi mai poartă şi denumirea de panseluţa sălbatică şi creşte spontan prin fâneţele de munte, dar şi pe câmpuri, pajişti, în locuri virane şi la margini de drum. În zonele de câmpie, florile au o culoare galben deschis, cu pete albe către interior. La munte, culoarea ei specifica este albastru spre violet, cu mijlocul galben. Floricelele apar câte una singură pe tulpină, iar frunzele sunt ovale, cu marginea dinţată. Înfloreşte de la sfârşitul lui mai şi până în septembrie. Este o plantă care se înmulțește prin sămânţă.

*Preparat celebru, ceaiul celor 5 flori

Datorită virtuţilor sale medicinale, trei fraţi pătaţi a devenit plantă cultivată încă din secolul al XVI-lea. Pentru uz medicinal se culeg părţile aeriene ale plantei, din care se prepară o infuzie. Împreună cu alte plante medicinale, panseluţa sălbatică intră în reţeta unui ceai celebru în practica medicinal, ceaiul celor cinci flori. Preparatele din planta trei fraţi pătaţi este diuretic, depurativ, fluidizant, emolient, tonic, descongestionant, antialergic.

Ceaiul este foarte util la persoanele cu alergii. Toţi cei care la contactul cu polenul sau cu praful strănută, au urticarii pe piele, senzaţii de sufocare, cărora le curg nasul si ochii, ar trebui să încerce măcar o dată cura cu infuzie combinată de Trei-fraţi-pătaţi. Planta are un efect de reglaj imunitar foarte eficient, previne reacţiile alergice şi le diminuează intensitatea. Mecanismul antialergic nu este deocamdată explicat, dar este cert că Trei-fraţi-pătaţi este, pe termen lung, printre cele mai eficiente plante din lume pentru prevenirea reacţiilor alergice.

Infuzia sau ceaiul de trei-fraţi-pătaţi este recomandată şi în cazul persoanelor care suferă de bronşită cronică sau astm. Acestea vor face la fiecare schimbare de anotimp o cura cu aceste preparate. Planta trei-fraţi-pătaţi ajută la reglarea tensiunii arteriale prin efectul sau diuretic, dar şi prin acţiunea sa la nivelul sistemului nervos central. Mai mult, tratamentul cu aceasta plantă are efecte protectoare şi asupra mucoaselor tubului digestiv, protejându-le de agresiunile bacteriene.

Trei-frați-pătrați conţine o substanţă numita violină, care are efecte vomitive şi purgative foarte puternice şi rapide, ajutând la eliminarea promptă a substanţelor toxice din tubul digestiv, până la ajungerea la un spital.


Tina CONDREA-ZĂPODEANU