Plantă miraculoasă, cu proprietăți tămăduitoare
Un adevărat izvor de substanțe folositoare organismului 8 Efecte benefice asupra sistemului digestiv și nervos
Medicina tradițională românească nu a omis în nici un fel salvia, aceasta având diverse întrebuințări de-a lungul timpului. Salvia poate fi găsită acum la farmaciile naturiste, la plafar, sub diverse forme de ceai, pulbere, tinctură, ulei sau ulei volatil, dovadă incontestabilă a necesității acestei plante miraculoase în casele românilor. Salvia este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri. În Evul Mediu, era considerată o plantă cu proprietăți magice, care îi putea face pe oameni nemuritori. Însuși numele plantei, salvie, are o însemnătate deosebită. Salvie provine din latinescul salvare, care înseamnă a fi sănătos, a salva, a vindeca. Și romanii o considerau o plantă sacră, considerând-o o regină a plantelor cu proprietăți tămăduitoare, dar și cu efecte de protecție magică. În Roma Antică salvia era culeasă cu mare fast, cu un întreg ritual am putea spune. Un vechi proverb chinezesc ne spune că „cine are salvie în casă nu lasă bătrânețea să se apropie”. Plantă perenă, ce poate fi cultivată și în ghivece Salvia este o plantă minunată, cu frunzele ovale, acoperite de perișori, de culoare verzuie, care cresc în mlădițe lemnoase, iar florile sunt de culoarea cerului, bleu deschis sau a cerului la amurg, un violet minunat. Deși este o plantă perenă, salvia înflorește abia în al doilea an de când e cultivată. La noi, salvia mai este cunoscută și sub denumirea de jale, jaleș, salbie sau șerlai. Salvia se poate planta și în ghivece, așadar are nevoie doar de sol umed și de lumină multă, de un loc cald. Planta este înmulțită fie prin butași, fie prin semințe sau transplantare. Salvia este planta care n-ar trebui să lipsească din casa noastră. La început, planta era folosită mai mult ca și condiment. Frunzele salviei sunt folosite pentru asezonarea diverselor preparate, având un gust amărui și aromat, picant. Ulterior, cercetările au demonstrat că salvia este și un excelent medicament, cu calități terapeutice extraordinare. Salvia este considerată drept o plantă miraculoasă cu proprietăți tămăduitoare, datorită conținutului său bogat în vitamine. Conținut și efecte terapeutice Salvia conține un complex de vitamine și minerale, printre care enumerăm vitamina A, B, vitamina C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc și sodiu, fiind un adevărat izvor de substanțe folositoare organismului. De la salvie se folosesc frunzele și florile, și acestea sunt foarte bogate în uleiuri volatile. Salvia se poate folosi sub formă de infuzie, cataplasme, vin, ulei, pulbere, tinctură și oțet. În gastronomie, salvia are nenumărate întrebuințări. Salvia era un remediu nelipsit fiind considerată un detoxifiant excelent pentru organism, care poate trata diferite infecții, era un tonic nervos și psihic. Salvie are efect întineritor, ajutând menținerea nealterată a facultăților intelectuale și emoționale, până la vârste înaintate. Aceasta plantă actionează printr-un mecanism similar celor mai noi tratamente ale Alzheimer-ului. Salvia este una din plantele căreia i s-a acordat o atenție deosebită și a fost și este încă cercetată intens de-a lungul timpului, având foarte multe utilități practice. Menținerea sănătății de cele mai multe ori depinde de această plantă. De asemenea, salvia este întrebuințată și pentru a da savoare salatelor, gustărilor sau pentru ornare.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU