Farmacia din natură: mușețelul

*Considerat de egipteni drept medicament universal
* Bătrânii noștri îl denumeau „floarea Raiului”
*Remediul săracilor, dar și al bogaților
Mușețelul este o plantă medicinală delicată, cu puteri tămăduitoare complexe. Micile flori de la această plantă specială erau considerate de egipteni medicamentul universal, care oferă alinare la toate bolile. Bătrânii de la noi denumeau mușețelul ca fiind „floarea Raiului”, pentru că vindecă suferința de orice fel.
Prezent peste tot, accesibil oricui, ușor de întrebuințat, muşetelul a fost și este remediul săracilor și al bogaților. Mușețelul mai este cunoscut în popor și sub alte denumiri: romanița, romonelul și poalele Sfintei Maria.
Mușețelul este o plantă erbacee anuală, care crește în flora sponatană, dar care este și cultivată. Tulpina verde este puternic ramificată, iar frunzelele sunt divizate, de culoare verde închis. Florile albe sunt grupate în capitule terminale, foarte parfumate.
În scop terapeutic sunt utilizate florile recoltate în zilele însorite ale lunilor mai-iunie, care trebuie puse în straturi subțiri la uscat, în spații uscate și bine aerisite.
*Proprietăți și beneficii pentru sănătate
Florile de mușețel au proprietăți terapeutice deosebite: analgezice, antiseptice, antiinflamatoare, antihistaminice, cicatrizante, gastrice, antiseptice, imunostimulatoare și tonice. Preparatele cu mușețel ajută la relaxarea nervoasă și împiedică dezvoltarea formațiunilor ulceroase.
Mușețelul este un bun imunostimulator. Florile sale mărunte sunt un dar al naturii, fiind utilizate din cele mai vechi timpuri pentru întărirea organismului împotriva bolilor sezoniere, dar și pentru revigorarea organismului în perioadele de convalescenă. Conținutul ridicat de fosfor din mușețel ajută la buna funcționare a tuturor organelor.
Preparatele din mușețel asigură un somn odihnitor, îndepărtează anxietatea și ajută la relaxare nervoasă. Mușețelul este utilizat pentru obținerea somnului odihnitor. Numeroase studii au demonstrat că persoanele care consum constant ceai de mușețel sunt mai puțin predispuse la dezvoltarea ulcerului din pricina stresului. Glicina, acidul gras care se găsește din plin în mușețel, ajută la menținerea în stare excelentă a sistemului nervos.
*Acțiune eficentă în tulburările gastrice și răceli
Mușețelul ajută la reducerea inflamațiiilor din organism, infiferent de cauza acestora. Preparatele din mușețel au acțiune miraculoasă pentru stomac, intestine și ficat. Favorizează reducerea inflamațiilor la nivelul acestor organe.
Gargara cu mușețel are efecte minutate asupra cavității bucale. Tratează afecțiunile gingivale, aftele și ajută la reducerea inflamațiilor bucale. Infuzia concentrată are și efecte antiseptice și bateriostatice, împridicând dezvoltarea microorganismelor la nivelul caviății bucale.
Este decongestionant al căilor respiratorii superioare. Preparatele cu mușețel sunt indicate în virozele respiratorii, răceli si gururai. Îmbunătățesc funcționarea căilor respiratorii superioare, împiedică dezvoltarea germenilor la nivelul acestora și ajută la cicatrizarea zonelor lezate. În plus, mușețelul stimulează sistemul imunitar.
Mușețelul este utilizat în preparatele naturiste sub formă de ceai, cataplasmă, tinctură. De remarcat că are efecte minunate dacă este combinat cu alte plante medicinale, care îi accentuează potențialul curativ. Oferă efecte aproape miraculoase dacă este combinat cu coada șoricelului, fenicul, lemn dulce, mentă, salvie, pelin sau gălbenele.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU