Mâncarea pe care o consumăm ne influențează capacitatea de a gândi, de a lucra sau de a ne concentra. Alegerea alimentelor potrivite ne-ar putea ajuta să ne îmbunătățim capacitățile cognitive. Alimentele sunt ca niște compuși farmaceutici care afectează creierul. Prezentăm o listă de alimente benefice pentru creier, care ne îmbunătățesc capacitățile cognitive, pot hrăni atât corpul, cât și mintea.
*Avocado este unul dintre cele mai sănătoase fructe! Chiar dacă are o „reputație“ proastă din cauza conținutului ridicat de grăsimi, tocmai ele mențin nivelul de zahăr scăzut în corp și pielea strălucitoare. Având vitamina K și folat, fructele de avocado previn formarea de cheaguri de sânge în creier, protejând împotriva accidentului vascular și îmbunătățesc funcția cognitivă, în special memoria și concentrarea. Este bogat în vitamina B și C, care nu sunt stocate în corp și trebuie completate zilnic. Avocado are conținutul cel mai mare de proteine și cel mai scăzut de zahăr dintre toate fructele. Textura cremoasă a fructelor de avocado le face să fie o bună alegere alimentară, un bun înlocuitor de grăsime în aluaturi, precum și în multe alte rețete simple și delicioase.
*Sfecla reduce inflamația, protejează de cancer și curăță sângele de toxine. Nitrații naturali din sfeclă stimulează circulația sângelui la creier, ceea ce mărește performanța mentală. Sfecla poate mări nivelul de energie și de performanță sportivă. Sucul de sfeclă este bogat în nitrați naturali, care nu au nici o legătură cu substanțele de sinteză folosite în industria alimentară. Aceștia ajută organismul să secrete oxid nitric, care ajută la dilatarea vaselor de sânge și astfel îmbunătățește circulația.
Sfecla e bună coaptă sau în salate, fiind un aliment bun pentru creier.
*Afinele au multe beneficii pentru sănătate și un gust delicios. Afinele reprezintă unul dintre alimentele cele mai bogate în antioxidanți cunoscute de om, conținând vitaminele C și K, dar și fibre. Datorită nivelului ridicat de acid galic, afinele sunt bune în special pentru protejarea creierului de degenerare și stres.
*Broccoli este unul dintre alimentele cele mai bune pentru creier. Datorită nivelului ridicat de vitamina K, menține acuitatea memoriei. Fiind bogat în vitamina C, o singură cană furnizează 150% din necesarul zilnic. Nivelul ridicat de fibre creează și o senzație de sațietate. Broccoli trebuie gătit ușor, altfel devine apos și pierde din gust. Se poate consuma în salate, supe creme, sosuri, iar rețetele potrivite te vor transforma rapid într-un fan înfocat!
*Țelina are o bogăție de beneficii. Nivelul ridicat de antioxidanți și polizaharide acționează ca un antiinflamator natural și poate atenua simptomele afecțiunilor inflamatorii, cum sunt durerile articulare și sindromul intestinelor iritate. Țelina este densă din punct de vedere nutritiv, conține o abundență de vitamine, minerale și nutrienți cu foarte puține calorii. Este o alegere excelentă pentru o gustare, dacă vrei să pierzi în greutate. În afara de tulpini, se pot consuma și frunzele ori semințele, ambele fiind o sursă de beneficii pentru sănătate.
*Legume cu frunze verzi, cum sunt kale, telin, spanacul și unele soiuri de salate, pot preveni demența. Legumele verzi cu frunze sunt bogate in vitaminele A și K care combat inflamația și întăresc oasele. Profită din plin de aceste alimente bune pentru creier, combinând spanacul într-o salata cu mango și nuci.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU