Farmacia din grădină: castraveții

20/05/2018

*Consumați vara, răcoresc și vindecă în același timp
*Păstrează nivelul necesar de vitamine pe parcursul zilei

Castravete este una dintre cele mai consumate legume pe timp de vară, însă puţini ştiu de efectele pe care le are asupra sănătăţii. Dacă mânanci castraveți în fiecare zi pe timp de vară, ei răcoresc și vindecă în același timp. Această legumă conţine suficient zahăr, vitamine B și electroliți care furnizează substanţe nutritive esenţiale. Fie că îl consumăm ca atare sau în salate, castravetele este o minune a naturii!

*Conținut și efecte asupra sănătății

Castraveții sunt bogați în nutrienți, au puține calorii și de grasimi, fiind plini de apă și electroliți. Au și multe minerale: magneziu, potasiu, siliciu, elemente foarte necesare organismului. Bunăoară, magneziul, fibrele și potasiul controlează tensiunea arterială.
Castraveții conțin multă apă, care elimină deșeurile din întregul corp și sparge pietrele la rinichi. Având conținut mare de apa și fiind săraci în calorii, castraveții sunt recomandați pentru scăderea în greutate. Ei sunt bogați în fibre care ajută digestia și opresc constipația. Sucul proaspat de castravete conține un hormon necesar pentru a obține celulele pancreatice pentru a crea insulina.
Castravetii păstrează nivelul necesar de vitamine pe parcursul zilei, prin conținutul mare de vitamina A, C, precum și complexul de vitamine B, care stimuleaza imunitatea. Siliciul din castraveți tonifică articulatiile, iar dacă este combinat cu morcovii, tratează durerea de gută și de arteriră reumatoidă prin scaderea acidului uric, păstrând astfel rinichii sănătoși.

*Castarveții buni pentru frumusețe

Sucul eliberat când mestecați castravetele reînnoiește gingia și vindecă inflamația. Conține substanțe fitochimice care combat respirația urât mirositoare și elimină bacteriile. Castravetii conțin siliciu și sulf, două ingrediente importante care va fac părul și unghiile puternice și sănătoase, ajutând și la accelerarea creșterii acestora.  Consumul de castraveti reglează aciditatea pielii, iar aplicarea pe piele amelioreaza arsurile solare. Castraveți ajută la eliminarea cercurilor întunecate de sub ochi și chiar acele „pungi” inestetice, precum și umflăturile de sub ochi.
Zahărul, vitamina B, precum și  conținutul bogat de electroliți din castravete tratează durerile de cap și mahmureala. Pentru a obține acest efect este necesar să mâncați câteva bucati de castravete înainte de a merge la culcare în cazul în care ați consumat băuturi alcoolice.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU

Lasa un comentariu