De ce trebuie să mâncăm ardei iute, usturoi, chili şi turmenic
Sunt de leac pentru inimă, stress și pentru kilogramele în plus
Alimentele picante fac parte din dieta umană din antichitate, când grecii şi romanii au dat valoare monetară boabelor de piper. Acestea au fost folosite pentru a plăti diverse bunuri, taxe sau pentru a cumpăra sclavi. În zilele noastre, alimentele picante sunt apreciate peste tot în lume datorită aromelor irezistibile, dar și pentru efectele pozitive asupra sănătăţii dacă sunt consumate cu moderaţie. Hrana cu gust puternic, picant, este recomandată și pentru efectul benefic asupra digestiei și metabolismului, ea poate îmbunătăți în mod natural sănătatea inimii. Turmericul, ardeiul iute, usturoiul, chili au gust intens și conferă un efect de încălzire, care aduce o mulțime de beneficii pentru inima și siluetă. Mâncând alimente picante, cu moderație și în mod regulat, avem grijă de sănătatea inimii, putem ajusta greutatea corporal, vom avea și o stare de spirit mai bună. Când mâncăm picant, scade și nevoia de a ronțăi ceva… S-a constat că în țările unde mâncarea tradițională se bazează pe condimente și alimente picante, se înregistrează mai puține cazuri de boli de inimă, comparativ cu țările unde nu se consuma des ardei chili, de exemplu. Una dintre principalele explicatii este legată de faptul că ardeii chili din mâncare favorizează reducerea nivelului de colesterol „rau“, în timp ce luptă cu inflamațiile și previne apariția bolilor de inimă. Există numeroase studii care sugerează că alimentele condimentate favorizează arderea rapidă a caloriilor. Senzația de căldură produsă de ardeii iuți poate intensifica activitatea metabolismului și crește procesul de ardere a grăsimilor. Bine de știut! Când mâncăm picant, scade și nevoia de a ronțăi ceva sărat sau de a consuma dulciuri. Un alt beneficiu al consumului de alimente picante este că ele scad valoarea tensiunii arteriale. Ardeii chili contin vitaminele C si A, care pot întări pereții inimii. Senzația de caldură produsă măresc fluxul sangvin și, astfel, presiunea sângelui se normalizează. Consumând alimente picante, întărim sănătatea inimii și prevenim instalarea afecțiunilor cardiace. Când avem o perioadă mai grea și mai stresantă, e bine să adăugăm în mâncare condimente și alimente picante, cum sunt ardeii iuți. Starea de spirit se va modifica în foarte scurt timp. Alimentele picante pot stimula creșterea cantității de hormoni responsabili cu buna dispoziție.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU