Farmacia din copac: merele

02/11/2017

*Fructele de aur ale sănătății
* Fiecare măr închide în sine o farmacie
Merele sunt cele mai consumate fructe de pe întreaga planetă, fiind gustoase, ieftine şi extrem de utile pentru sănătate. Mărul este capabil să învingă și să prevină boli grave. Merele au o concentrație remarcabilă de antioxidanți  cu efecte directe asupra inimii, având capacitatea de a regla tensiunea. Cei care consumă zilnic cel puțin un măr au șanse să reducă riscul apariției cancerului cu peste 50 la sută. Practic, nu există afecțiune unde substanțele nutritive din măr să nu contribuie la ameliorarea ei. Consumul de mere este un adevarat tratament medical, cu efecte terapeutice deosebite. Fiecare măr închide în sine o farmacie. Nu este doar un aliment, ci și un medicament extrem de puternic.
Ca la majoritatea fructelor, regula este ca merele să fie consumate proaspete, cât mai puțin preparate. Cea mai bună formă de administrare este pur și simplu mărul consumat ca atare, bine spălat, nedecojit și “ronțăit” cu placere, îndelung. “Un măr pe zi ține doctorul departe”.

*Mere, efecte terapeutice

Merele, prin conținutul excepțional de vitamine, minerale, enzime, fibre alimentare și alte substanțe vindecătoare, au un efect antioxidant extrem de puternic. Merele au o capacitate incredibilă de a păstra nealterate aceste principii active pe perioade de timp lungi, ceea ce le face să fie ajutorul cel mai de preț pentru păstrarea sănătății pe timpul sezonului rece. Au fost identificate zeci de substanțe active conținute în pulpă și, mai ales, în coaja merelor, care previn mutațiile celulare și apariția cancerului, care împiedică îmbătrânirea organismului, care susțin digestia, reglează nivelul zahărului în sânge, stimulează imunitatea, previn intoxicările cu diversele “otrăvuri” cu care intrăm zilnic în contact prin aerul poluat, prin apa și alimentele pe care le consumăm.
Cele mai valoroase din punct de vedere terapeutic, sunt merele “țărănești”, mai micuțe și mai modeste la infățișare, în comparație cu cele cultivate în stil industrial. Merele “naturale” obținute din meri salbatici altoiți sunt mult mai rezistente la boli și la dăunători, ele neavând nevoie de „cortegiul” de chimicale fără de care cele mai multe soiuri “ameliorate” nu ar rodi nici măcar un an. Sunt recomandate merele bine coapte, a căror coajă intens colorată indică o concentrație ridicată de substanțe cu efect anticancerigen și antioxidant.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU